VLEES
vlees_kop

Algemeen

Vlees kan heel gezond - en zelfs noodzakelijk - zijn.
Met name vis en gevogelte van wilde en biologisch gekweekte oorsprong.
Het wordt aanbevolen, om maximaal 2 maal en minimaal 1 maal per week vis te eten !

Niet zomaar in combinatie met kassla of spinazie of andere nitraatrijke producten - de vrije viseiwitten kunnen heftig reageren met nitraat/nitriet tot nitrosamines.
Het maakt hierbij nogal wat uit, welke vissoort genuttigd wordt (zie 'Waterdieren').

Rood (zoogdier)vlees bevat veel Vitamines B en IJzer, maar wordt in verband gebracht met darmkanker.

VEEL vlees eten is ongezond - de gemiddelde dagelijkse portie kan de 85 gram beter niet overschrijden (zie 'Vlees en ziekten")
De meeste Nederlanders eten méér...

De vleesproductie geeft een aanzienlijke CO2 en methaanbelasting van de atmosfeer (zie Vlees en Milieu')
Vooral rundvlees springt daarbij negatief uit.
Daarbij komt, dat veevoer tegenwoordig vaak gemaakt wordt van genetisch gemanipuleerde soja, waarvoor massaal tropisch regenwoud gekapt wordt.

Ook kunnen er door vleesproductie ziekten verspreid worden, denk aan de vogelgriep, de MRSA bacterie in de bio-industrie (door antibioticagebruik),
Q-koorts bij geiten en schapen, en de Brucellabacterie (Maltakoorts) bij waterbuffels.

Daardoor moeten regelmatig massaal dieren afgemaakt worden, en niet alleen in Nederland...
Zo is hierdoor een groot deel van de waterbuffelstapel in Italië vernietigd.

Wat Nederlandse veeboeren er niet van weerhoudt, om steeds meer waterbuffels te gaan houden.

DIERVRIENDELIJKHEID en WINSTMAXIMALISATIE gaan niet samen.

De consument koopt misschien soms scharrelvlees, maar het gros wordt geproduceerd in de bio-industrie.
De EU heeft duidelijk een beleid, om de diervriendelijkheid te verbeteren. Dat staat in schril kontrast met de rest van de wereld.
In Amerika, Oost-Europa en Oost-Azië staan enorme vleesproductie-eenheden die onze boeren wegconcurreren. De WTO bevordert dit alleen maar, dierenwelzijn is buiten Europa een onbekend economisch begrip...
Uitzondering hierop is Zuid-Afrikaans vlees (en ook wel het 'ouderwetse' Argentijnse pampasvlees), dat feitelijk ècht scharrelvlees is !
Albert Heijn, die een groot deel van haar rundvlees uit Zuid Afrika haalt, maakt hier geen reclame voor - bang als ze zijn voor een associatie met AIDS... maar beter 'scharrelen' kunnen de dieren niet.

VRIJHANDEL en DIERVRIENDELIJKHEID gaan niet samen.

De consument ziet vaak alleen maar de KOSTPRIJS. Als hij producten goedkoop kan krijgen, die niet het EU milieukeurmerk dragen, zal hij dat massaal doen - zeker als hij financiëel nauwelijks keuze heeft*.
* je kunt er ook voor kiezen om drie keer per week vlees te eten van hoge kwaliteit... zoals bijv. vrij gebruikelijk is in Italië.

BIOLOGISCH vlees is bij de productie minder schadelijk en risicovol, heeft vaak minder slechte consequenties voor het milieu, bevat minder schadelijke en meer goede stoffen, en smaakt beter.
Alle topkoks kiezen voor biologisch vlees.


genetische manipulatie 1herman

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT