SUPPLEMENTEN

Vitamine C

Vitamine C - het 'fruitvitamine' - is veruit het meest gebruikte vitaminesupplement. Meestal wordt het aangeboden in de vorm van ASCORBINEZUUR, met Tatrazine als (slechte) gele kleurstof toegevoegd.
Vitamine C in natuurlijke vorm bestaat echter voor een groot deel uit POLYASCORBATEN *, die een veel sterkere werking hebben.
Onderzoek naar de heilzame effecten van Vitamine C gebeurt echter meestal met Ascorbinezuur.
* calciumascorbaat, calciumcitraat, magnesiumascorbaat, magnesiumcitraat, kaliumascorbaat, zinkascorbaat, mangaanascorbaat, kopersebacaat, hesperidine, rutine, en daarnaast biflavonoïden.

Ascorbinezuur wordt vooral veel gebruikt bij griep en verkoudheid. Het effect daarvan is beperkt: volgens de laatste conclusies wordt gemiddeld een 10% afname in 'ziekzijntijd' gemeten (= 1 dag). Om dit in de krantenkop ( De Gelderlander 25-07-07) af te doen met: 'Vitamine C heeft geen effect' is sensatiejournalistiek. Een gemiddelde afname van 10% is voor de verzekeraars en werkgevers een belangrijke afname van de kostenpost !

Vitamine C is belangrijk bij de bindweefselgroei en celwandbescherming. Het is een krachtige antioxidant (net als Vitamine E - de 'olievitamine') die veel giftige reacties in het lichaam weet te voorkomen, vooral in het maagdarm stelsel.
In het bloed is de werking veel geringer - bedenk dat maximaal 1,5 gram Vitamine C in 20 kilo lichaamscellen 'rondzweeft': de kans dat een schadelijke radicaal met een lichaamscel reageert is dan veel groter, dan dat die met Vitamine C reageert..

Bij WIELRENNERS bleken hoge dosis longschade door OZON te verminderen... (en worden nu algemeen toegepast)
Astmapatiënten, die extra gevoelig zijn voor Ozon, zouden daarom baat kunnen hebben bij hogere doseringen... of mensen die langdurig vlakbij een laserprinter zitten te werken die geen afzuiging heeft....
In SMOG situaties, waarbij hoge concentraties Ozon gemeten zijn, zou Vitamine C verplicht moeten zijn !

Bij (knie) ARTROSE wordt het risico op progressie met een factor 3 verminderd, en neemt de pijn aanzienlijk af (27).
Zie 5 over het verminderen van abnormale celzelfdood (oorzaak van allerlei aantastingen) door Vitamine C.
De kans op JICHT wordt de helft kleiner als er 1500mg vitamine C per dag wordt genomen (Choi e.a. 2009).

Omdat mensen met jicht een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes hebben, wordt hiermee ook de kans op diabetes verminderd.

Vitamine C is essentieel voor een goed functioneren van de ZENUWCELLEN in de hersenen - veel meer dan gedacht.
Uit nieuw onderzoek blijkt, dat vitamine C tekort leidt tot afsterven van oogzenuwcellen - en waarschijnlijk ook van andere zenuwcellen, omdat deze op dezelfde manier functioneren (von Gersdorff e.a. 07-2011).
Vitamine C is daarom van groot belang bij aantastingen als glaucoom, ALS, epilepsie en mogelijk andere neurodegeneratieve ziekten.


De bestrijding van ouderomsglaucoom door de artsen gebeurt door maandelijkse behandeling van het oog, met de bijbehorende antibiotica.
Deze behandeling blijkt altijd resistente bacteriën te vormen, die zeer gevaarlijk zijn... niet alleen voor het oog van de patiënt, maar voor de algehele gezondheid van iedereen eromheen (MC, 09-2011).
De bestrijding met andere middelen, zoals vitamine C en Ginkgo, is helaas onbekend en onbemind bij de medici in ons land.


Ook blijkt Vitamine C eiwitplaques in de hersenen te kunnen oplossen, en is daarom van belang bij het bestrijden van Alzheimer (zie Aantastingen).
Ouderen zijn enorm gebaat bij vitamine C en E supplementen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.

Vrouwen in verwachting kunnen beter extra vitamine C nemen. Vitamine C tekorten leiden tot onherstelbare schade aan de hersenen bij de foetus (Tveden-Nyborg e.a. 2012).

Een aantal deskundigen bevelen een dosis van 3 gram per dag aan, om gezond door het leven te blijven gaan. Sommigen vanuit de 'paleo-gedachte' dat de oermens een aanzienlijk deel van zijn voeding uit wilde planten (zoals paardenbloem) haalde, en daarmee hoge doses vitamine C binnenkreeg...
maar dat zou dan ook gelden voor andere daarin voorkomende nutriënten.


Door het roken van één sigaret wordt al bijna 50 mg Vitamine C in het bloed opgebruikt (terwijl de meeste gifstoffen uit tabak NIET worden weggevangen door Vitamine C), waarna Vitamine E de taak overneemt ... mogelijk een reden waarom rokers veel eerder glaucoom krijgen.

Mogelijk hangt dit ook samen met twee maal hogere kans op DOOFHEID die geconstateerd is bij (mee)rokers (Eurekalert 07-2011).

Zie hier, en hieronder bij 'IJzer', voor info over de SCHADELIJKHEID van Vitamine C, als dit niet in 'COMPLEX-vorm' (samen met flavonoïden en Vitamine E/B1) ingenomen wordt.

Een aanrader is De Tuinen Acerola vitamine C 100 mg, met 30% biflavonoïden... *
* In 2008 zag ik dit dit supplement helaas niet meer (en de andere Vitamine C supplementen van de Tuinen, zogenaamd 'met biflavonolen' bevatten daar veel te weinig van)
Time released vitamine C is minder goed - als de pil na 2 uur verderop in de darmen is beland wordt de vitamine niet meer opgenomen (al heeft het in de darmen nog steeds een beschermend effect).
Het beste is om de pil bij de maaltijd in te nemen en te verbrokkelen tussen de tanden.


NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT