SUPPLEMENTEN

Valeriaan, Passiebloem, Sint Janskruid en Zeedruif

VALERIAAN: gebruikt als - relatief onschadelijk - ingrediënt in een aantal middeltjes tegen stress en slapeloosheid. Wordt soms aangeprezen, omdat het de hele dag door te gebruiken zou zijn, maar het vermindert dan wel degelijk de concentratie. Valeriaan is ongeveer twee uur werkzaam.
Als middel om beter te gaan slapen is het veel beter dan chemische medicijnen (KFN), en werkzamer dan melatonine.
Grote dosis valeriaan zijn schadelijk, het 'pure' gebruik de hele dag door mag niet te lang duren - ook al geldt dat in nog extremere mate voor andere middeltjes.

PASSIEBLOEM (bijv. Passiflora Complex van Vogel) wordt in de kruidengeneeskunde ook gebruikt om haar stressverminderende eigenschappen. Bij mijn dochter helpt het tegen examenstress.
Van passiebloem zijn (nog) geen negatieve effecten bekend.
De werking van passiebloem is ook heel anders (valeriaan stimuleert GABA receptoren, passiebloem bevat veel van bepaalde flavonolen, die helpen tegen oxidatieve stress).

Andere bekende rustgevende planten zijn lavendel, citroenmelisse, ginseng, haver, hop, aziatische engelwortel, jasmijn en Sint Janskruid.
Veel van deze planten hebben ook andere gunstige eigenschappen en vormen een dagelijkse aanrader als thee of supplement (voor mensen met depressies).

Zo blijkt Sint Janskruid een stof te bevatten die in lage dosering zeer effectief MRSA blokkeert (Shiu e.a. 2011). Deze stof staat ook bekend als antioxidant, en heeft dus meer voordelen..

Vooral in Duitsland wordt SINT JANSKRUID door artsen ingezet als antidepressivum - veel meer dan farmaceutische middelen.
Bij jongeren werken die farmaceutische middelen nauwelijks of juist tegengesteld, terwijl St Janskruid wel een goed effect heeft (zie hier).

Bij de behandeling van depressie werkt het beter dan Citalopram, een veel voorgeschreven anti-depressivum. Het risico op terugval is bij Citalopram bijna 2 maal zo hoog, terwijl de werkzaamheid van Sint Janskruid veel langer aanhoudt (Singer e.a. 2011). Ook zijn er niet de schadelijke bij-effecten die Citalopram kent.

Het voornaamste 'schadelijke' effect van St. Janskruid is de verminderde werkzaamheid van de PIL, omdat de estrogene respons verminderd wordt... maar of dat als ongezond aangemerkt moet worden ? Eigenlijk niet.

In vergelijking met Passiebloem heeft St. Janskruid een krachtiger effect op depressie, omdat het voor een beter serotonineniveau zorgt.
De COMBINATIE van deze 2 kruiden is echter duidelijk werkzamer van die van St Janskruid alléén. Door Passiebloem erbij te gebruiken, zijn er ook veel minder hoge doseringen van Janskruid nodig (Fiebich e.a. 2011).

Sint Janskruid blijkt ook effectief en veilig tegen MIGRAINE. Een enkele dosis van 5 mg poederextract/ kilo lichaamsgewicht is voldoende (Galeotti e.a. 2013).

Een nieuwe ontdekking is de antidepressieve werking van Ginseng, dat via een ander mechanisme werkt..
Het is wachten op studies, waarbij nog meer van de bovenvermelde middelen betrokken worden. Mogelijk leidt dit tot nog spectaculairder resultaten.

Intussen blijft de 'normale' huisarts in Nederland braaf Citalopram, Esticolapram en Prozac voorschrijven.
Mensen met depressieve klachten kunnen beter een aanvullende verzekering nemen voor vergoeding van fytotherapeutische middelen...

Hier is een uitgebreid Amerikaans overzicht van stressbehandeling.ZEEDRUIF

Het neurotoxisch bestanddeel 'Efedrine', is volgens recent Amerikaans onderzoek verantwoordelijk voor de DOOD VAN (minstens) HONDERDEN mensen.
Wordt in reclameslogans aangeprezen als 'natuurlijk product', dat door de natuurlijke ballaststoffen niet het schadelijke effect van chemische Efedrine zou hebben.

Dat zou wel dééls kunnen kloppen, maar ook bij zeedruif wordt de maximale dosis snel bereikt.
De gebruiker, die snel wil afvallen, of een ernstige astma-aanval wil bestrijden, is geneigd om grotere hoeveelheden te slikken (de oorzaak van dit hoge aantal doden).


Zeedruif zou, vanwege de risico's, verboden moeten worden voor de vrije verkoop... het zit in een aantal slankheidsproducten verwerkt.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT