SUPPLEMENTEN

Natuurlijke therapeutische middelen

 

Van heel veel natuurlijke producten (meestal planten) zijn bepaalde geneeskrachtige eigenschappen vastgesteld en verondersteld.
Werden in ons land vroeger vooral inheemse geneeskrachtige kruiden gebruikt, hebben die tegenwoordig vaak plaats gemaakt voor 'exoten' en voedingssupplementen.
Het is maar waarop het wetenschappelijk onderzoek zich richt...

Een Aziatische onderzoeker zal eerder gember of kerrie onderzoeken dan jeneverbes of kummel, en ook de Nederlandse onderzoeker die zich op het pad van de fytotherapie waagt, doet dat met internationaal 'populaire' stoffen.

Er is een groot onderscheid tussen supplementen die het pure product bevatten en supplementen die van een bepaalde stof uit dat product gemaakt zijn.
Zo zijn er in 'geneeskrachtige planten' stoffen gevonden, die in geconcentreerde vorm veel werkzamer zijn.
Aan de andere kant zijn er pure producten, die beter werkzaam zijn dan de apart onderzochte geconcentreerde stoffen daarvan.
Dat onderwerp komt overal op deze site aan bod.


Er zijn honderden preparaten in de handel, die zogenaamd werkzaam zijn tegen allerlei kwaaltjes.
De werking van deze middelen is vaak niet wetenschappelijk aangetoond, en berust op gebruikerservaringen (soms al eeuwenlang).
Maar gebruikerservaringen zijn zeer subjectief - dénken dat iets goed voor je is, kan de situatie al verbeteren, het 'placebo-effect'.
Een groot nadeel is, dat een goede STANDAARD voor het gehalte aan werkzame stoffen meestal ontbreekt. Soms is de kleur een aanwijzing...
In een geopend potje gaan veel pilletjes na een maand of twee in kwaliteit achteruit.

Van sommige middelen zijn zeer schadelijke bijwerkingen bekend, ook al worden ze in reclamefolders van de drogist aangeprezen.

Met Combinatiemiddelen die vele stoffen bevatten is het uitkijken geblazen ! Er wordt vreselijk 'aangeklooid' met ingrediënten, al lijkt iedere producent overtuigd van zijn gelijk... zo kan het gebruiken van kelp, of Omega-3 vetzuren uit 'verkeerde' visolie tot relatief hoge gehaltes aan zware metalen in het combinatiepilletje leiden... het al eerder besproken gebruik van Arnica, of vrij ijzer in combinatie met Vitamine C is ronduit GIFTIG.


De noodzakelijkheid van supplementen heeft ook met een GEZONDE GEEST te maken.
MEDITEREN is een methode, om de geestelijke gezondheid te bevorderen. Meditatie kan bijvoorbeeld de huidweerstand vier maal zo hoog maken ! Zie hier.
Ook bij dit soort onderzoeken moet de samenhang niet uit het oog verloren worden: mensen die mediteren zijn vaak ook bewust bezig met gezonde voeding...


Een ander vraagteken bij natuurlijke producten, zeker ook kruidenpilletjes (kruiden kunnen vaak niet gesteriliseerd worden), is altijd de besmetting met micro-organismen en parasieten, bijv. spoelworm uit vogelpoep.

Daarbij is bij een aantal kruidenpilletjes een hoog gehalte aan PAK's gevonden (Consumentenbond 2003) - opvallend is, dat het enige gemeten biologische product het laagste scoort, blijkbaar is er een relatie tussen vervuiling en productiewijze (wisten we al).
Klik hier voor het overzicht.Bij allerlei producten voor de HUID met kruidenextracten kunnen veel vraagtekens gezet worden:
Veel van die producten bevatten dan wel belangrijke voedingstoffen (vaak maar weinig). In hoeverre het op de huid smeren daarvan (samen met allerlei andere stoffen) beter is, dan het innemen ?
Een gezonde huid kan niet zonder gezond lichaam, dat is het belangrijkste.
Voedingssupplementen als Chlorella lijken daarom belangrijker voor een goede huid dan al die dure cosmetica.

Een van de beste methodes om stoffen in/door de huid te nemen, is om een bad te nemen met uitgetrokken kruidenthee erdoor.

Het tegengaan van huidinfecties moet met gerichte therapie bestreden worden, dan is bijv. een Echinacae of nitrietzalfje op zijn plaats !


KANKER, GIFSTOFFEN en GIFBESTRIJDERS

Van een aantal hieronder vermelde supplementen is een zekere mate van antikankerwerking vastgesteld -afhankelijk van de soort ziekte. Dat past in een mogelijke therapie als die van Moerman, en waarschijnlijk ook de reguliere, maar kan nooit op zichzelf staan.

Een nieuwere ontdekking op het gebied van kankerbestrijding (jan 2007) betreft de stof DICHLOORACETAAT, al langer in gebruik voor metabolismestoringen en relatief veilig - en zonder patent, dus heél goedkoop.
Deze stof beïnvloedt de werking van de celmitochondria (zie Aantastingen ), en leidt tot dood van kankercellen, terwijl de gezonde cellen overblijven...
Helaas is dit een ideaal verhaal, en doordat vele kankerpatiënten deze stof (via internetkanalen) aan het beproeven zijn, wordt steeds meer bekend over de negatieve (m.n. neurologische) effecten die optreden, en over de toch beperkte werkzaamheid.

Andere supplementen, die mogelijk werkzaam zijn bij kanker zijn Bovine Tracheal Cartilage (BTC) en PSK.
Bij beiden zijn polysachariden de werkzame stof. En beiden zijn bij de natuurdogist of op internet verkrijgbaar.

Nog een alternatieve therapie is die met (koortsopwekkende) bacteriegiften (mixed bacteria vaccine ), zie hier. Al sinds lang bekend, maar weinig onderzocht, blijft dit nog steeds een goede mogelijkheid (39) (varianten zijn als homeopathisch gemaakt middel te bestellen, in niet te grote verdunning, raadpleeg de kundige natuurarts - niet Jos Coonen dus, die van Sylvia Millicam).

Een overzicht van actieve natuurlijke stoffen bij kankerbestrijding is bijv.: Cellscience 2005.

Een grote rol bij natuurlijke kankerbestrijding is weggelegd voor 'SALVESTROLEN' (bepaalde bioflavonoïden, carboxylzuren, stilbenen en stilbenoïden, zie Pubmed ).
Dit zijn bitterstoffen in sommige soorten groenten, kruiden, noten en fruit.

Ook in bepaalde noten en pitten komen salvestrolen veel voor, zoals druivenpitten(schillen), pijnboompitten en pinda's.
En in zuurkool, olijven, voorgesneden verse kool en... wijnazijn.

De dagelijkse inname van deze salvestorolen is 80-90% lager, dan 100 jaar geleden, misschien wel een van de belangrijkste oorzaken van kanker - zie ook 'Groenten en Fruit'
.

Curcuma*, peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie en citroenverbena zijn kruiden, die veel van deze stoffen bevatten.

* Curcuma blijkt in staat, aromatische koolwaterstoffen en dioxinen uit tabaksrook (deels) te neutraliseren (Rinaldi e.a. 2002).
Behalve de bij 'Combipil' - en elders op deze site - beschreven positieve eigenschappen van Curcuma, is er nu ook een blokkerend effect bij Parkinson geconstateerd (DNAIndia, 03-10).
En blijkt curcuma (en deels ook chrysant) de resistentie van kankercellen tegen chemotherapie te voorkomen (Yang e.a. 2011).
Een ander recent onderzoek naar hoofd en keelkanker laat zien, dat het consumeren van 2 curcumatabletten per dag (totaal 1 gram) de groei van kankercellen sterk afremt via twee verschillende mechanismen.
Het enzymsysteem, dat de groei van kankercellen bevordert, wordt geblokkeerd. Daarnaast worden de kankerverwekkende stoffen in het lichaam fors geneutraliseerd.


DEPRESSIE

Sommige supplementen zijn effectief bij depressies en angststoornissen, en kennen niet de schadelijke bijwerkingen van de 'normale' farmaceutische middelen.
In een samenvattend onderzoek uit 2010 blijken de meest effectieve onschadelijke middelen:
Passiebloem, Kava en de combinatie van de aminozuren L-lysine met L-arginine.

Het veelgebruikte Sint Janskruid kan wel helpen, maar is minder effectief. Dat geldt ook voor een aantal andere natuurlijke stoffen.
Zie ook meer specifiek Valeriaan, Passiebloem en Zeedruif en Magnesium.
Een gezond diëet en een gezonde levensstijl veroorzaken van zichzelf ook een gezondere geest (en lichaam), zoals besproken bij bijv. De Combipil en bij Aantastingen.
Uit onderzoek blijkt ook, dat onstekingsmoleculen een belangrijke rol spelen bij het blokkeren van Serotonine (het 'gelukshormoon') in de hersenen (Blakely e.a. 2011). Tegengaan van ontstekingen gaat op die manier ook depressies tegen.

Uiteraard kunnen deze natuurlijke stoffen in een aantal gevallen zonder bezwaar gecombineerd worden met de vermelde meest effectieve middelen.
Dat lijkt alleen maar beter.
Zoals het drinken van groene thee met citroenmelisse en het smullen van havermoutpap.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT