SUPPLEMENTEN

Natuurlijk altijd goed ?


Voor veel supplementen geldt, dat bepaalde stoffen in hoge - geëxtraheerde - dosering worden aangeboden.
De mogelijke gevaren daarvan zijn duidelijk. Een teveel aan bepaalde stoffen kan grote problemen geven.
Aan de andere kant kunnen grotere hoeveelheden van bepaalde stoffen juist een goede oplossing betekenen. Vaak kan die echter al grotendeels via een bewust voedingspatroon met veel kruiden bereikt worden.
Dat voedingspatroon - met een bewuste groenten, fruit en kruidenkeuze - is voor velen geen optie. Dan blijven de supplementen over.

Van de gemiddelde consument mag geen uitgebreide biochemische kennis worden verwacht. Degenen die supplementen gebruiken tegen specifieke aantastingen hebben zich vaak wel beter geïnformeerd - maar de ontwikkelingen gaan snel en wie weet het ?

Niet alle 'natuurlijke' supplementen zijn zo natuurlijk.
Het fundamentele verschil tussen 'natuurlijk' - bijv. spirulina, een alg die veel belangrijke stoffen bevat - en 'chemisch' - de multivitamine pil - zoú duidelijk moeten zijn... wie informeert wie ?

Sommige producenten van 'natuurlijke' supplementen maken er een potje van, en negeren de kennis van de natuurgeneeskunde !
Zoals het overvloedige gebruik van ARNICA in conditieverbeterende middelen (tot 30%). Volgens de natuurgeneeskunde mogen de giftige kristallen van Arnica inwendig alleen in homeopathische dosering toegepast worden - zéér sterk verdund enkele geschudde druppels (0,001% of minder), om het afweersysteem te prikkelen en een gerichte lichamelijke reactie te stimuleren.
Of het gebruik van kankerverwekkende waardeloze CHROOMPICOLINAAT in emulatievitaminepreparaten (bijv. van 'Goodlife' - aanbevolen door de natuurdrogist)... zie ook hier
en het verwerken van Zeedruif of Valeriaan in producten (zie 'Therapeutische supplementen').

Een aantal producten zijn discutabel, zoals Tea Trea olie, en vereisen nader onderzoek, waarbij echter nooit de vergelijking met de chemische alternatieven vergeten moet worden !

In de vulstoffen en glansmiddelen van pillen kunnen schadelijke stoffen verwerkt zijn. Bijvoorbeeld rode en gele kleurstof (E124 op Davitamon en Tatrazine in vitamine C) en gehydrogeneerde olie*.
Maar er zijn ook 'goede' vulstoffen, bijv. 'hydroxypropylmethylcellulose'.

  * van die geharde vetten schijnt Stearinezuur de minst schadelijke te zijn.

Veel sport- en bodybuildingsupplementen (ook Dagravit 'Energy Boost') bevatten gevaarlijke stoffen (DNP, 5-htp *) , of 'natuurlijke bestanddelen' (bloedconcentraat, Taurine, L-Glutamaat, Fenylalanine, L-Arginine) in overdosishoeveelheden.
* in matige hoeveelheden (max 100 mg) is 5-HTP een beter middel dan de zogenaamde 'serotonine uptake inhitors' tegen depressies en ander negatief denken, zie ook Aantastingen - levensverlenging.
De combinatie met 'Carbidopa', die vaak geadviseerd wordt, is uit den boze.
Zó maar toepassen van 5-HTP kan niet aangeraden worden... denk eerder aan natuurlijke oplossingen, die bijv. bij Supplementen besproken worden.


Afslankmiddelen blijken vaak grote gezondheidsrisico's te kennen, zie bijv. LA Times 250509)

Bij therapeutische stoffen als het waardevol lijkende GLUATHIONE zijn de vermelde hoeveelheden vaak misleidend: '1000 IE' klinkt goed, maar is niet meer dan 1000 MICROgram (langdurig hoge doseringen Gluathione zijn mogelijk verkeerd).

Een te HARDE pil kan het lichaam met de ontlasting weer verlaten, zonder opgenomen te zijn...

Bij krachtige WEERSTANDVERHOGENDE PREPARATEN (die aantoonbaar leiden tot sterk verhoogde bloedniveaus aan ziektebestrijdende stoffen als T-Lymphocytes) is het uitkijken met ononderbroken gebruik, zonder therapeutische noodzaak: bijv. chronisch verhoogde interleukineniveaus kunnen tot chronische vermoeidheid en andere problemen leiden...Er zijn berichten, dat bepaalde Multi's (bijv. Goodlife) de bloedstollingsfactor versterken, wat gevaar voor trombose oplevert - verschillende toevoegingen kunnen daarvoor verantwoordelijk zijn.
Het verdient daarom altijd aanbeveling, om bij gebruik van dit soort supplementen een medisch deskundige en internet te raadplegen, en NIET AF TE GAAN OP RECLAMESLOGANS van de natuurdrogist, die vaak maar wat aankletst (zo is de ervaring) !

Het is lang niet altijd in het belang van de natuurgeneesmiddelenproducent, om onderzoek te verrichten, ook al is het geld hiervoor bij de 'grote spelers' wel degelijk aanwezig.
Deze 'grote spelers' zijn in handen van dezelfde multinationals, die ook in de farmaceutische industrie 'groot' zijn (bijv. Solgar).

Via internet zijn vele producten vrij verkrijgbaar - ook farmaceutische - die in Nederland niet zomaar te krijgen zijn. De kwaliteit van die producten is niet gecontroleerd en gegarandeerd, en is dan ook niet betrouwbaar !


Sommige 'natuurmerken' verkopen ook onnatuurlijke chemische producten, die onvoldoende getest op de markt gebracht worden.

Een voorbeeld hiervan zijn CHELATOREN: chemicaliën, die metalen (en mineralen) aan zich binden, en gebruikt worden bij ontgiftigingskuren.
Deze kuren worden in het alternatieve circuit te makkelijk voorgeschreven bij allerlei kwalen (zoals autisme) - terwijl een goed klinkende onderbouwing ontbreekt.
Het klinkt nogal discutabel om een chemisch middel in te zetten, dat een veelheid aan nuttige stoffen uit het lichaam onttrekt.
De artsen die deze therapie aanbevelen, schrijven meestal ook multivitaminen voor, om dat tekort te compenseren.
Maar helaas zijn multivitaminen geen volwaardige voeding, en dreigt er door de lange duur van zo'n chelatietherapie ernstige lichamelijke aantasting.

Recentelijk is daar OSR#1 bijgekomen, waarmee wanhopige ouders denken, hun kind te verlossen van autisme, misleid door 'natuurartsen'.
Deze merken en alternatieve 'genezers' horen bij de kwakzalvers van het alternatieve circuit.

De NATUURLIJKE oplossing voor ontgiftiging en vaatverbetering luidt heel anders (met onder meer sauna, baden, zweetsporten, vasten, algen, paranoten (selenium), kliswortel, mariadistel, melisse/zoethoutthee, biogarde, en koolhydraatarm diëet).
Door het toévoegen van nuttige stoffen, niet door het verwijderen daarvan !


CONCLUSIE

Natuurgeneeskunde en alternatieve genezers zitten in één grote pot.
Welk deel daarvan goed voor je is, en wat juist slecht, is vaak moeilijk te bepalen. Er zijn teveel profiteurs en vage figuren op de markt, die het algemene beeld vertroebelen en negatiever maken.
Terwijl ook goede natuurartsen - net als iedereen - mensen blijven met een beperkt overzicht, waar ze soms té gemakzuchtig in blijven hangen.
De keuze kan dus heel moeilijk zijn.
Toch zijn sommige zaken duidelijk: fundamenteel en logisch.
Zie bijv. het verhaal over de 'combipil' hier.
Dié natuurlijke keuze is heel makkelijk.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT