SUPPLEMENTEN

Melkzuurbacteriën en melatonine

MELKZUURBACTERIËN
Zitten uiteraard in aangezuurde melkproducten (en in zuurkool en andere gefermenteerde producten), maar zijn ook in capsulevorm verkrijgbaar.
Het aantal nog actieve bacteriën in pillen verschilt echter enorm, het droge poeder is geen ideale voedingsbodem...
Verse producten zijn betrouwbaarder. Het meest flora-rijk is kefir.

Melkzuurbacteriën kunnen, afhankelijk van de soort, een positieve uitwerking hebben op de darmen, weerstand, bloeddruk, en nog veel meer... zie hier.
En lijken haast onmisbaar.

Zo worden er nu (genetisch gemanipuleerde) bacteriën ingezet om in yoghurt extra foliumzuur, en andere waardevolle stoffen, aan te maken.
Elders op deze site worden deze zogenaamde 'pro-biotica' en het belang van een goede darmflora uitgebreid besproken.

MELKZUUR
Wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet ter verbetering van metabolische processen.
Het twijfelpunt bij grote hoeveelheden melkzuur, is de verandering ven de chemische balans in het lichaam - de gevolgen daarvan zijn op dit moment onduidelijk (er zijn tegenstrijdige berichten - de zuurgraad van het lichaam is van invloed op vele processen, waaronder de aminozuur-zout stofwisseling).

De kans op nierstenen lijkt door heel veel melkzuur toe te nemen en de kans op kanker (door veel karnemelk en yoghurt) fors af te nemen...
800 ml zuur melkproduct per dag schijnt de maximale aan te bevelen hoeveelheid te zijn.

PURE melkzuur is goed om WRATTEN e.d. aan te stippen, verdunde melkzuur kan helpen bij huid- en darmproblemen.MELATONINE

Reguleert de slaap, en wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Bij ouderen gebeurt dat steeds minder goed, wat een van de redenen is waarom ouderen vaak meer slaapproblemen hebben.

Het wordt gewonnen uit tomaten - en zit nog meer in goji-bessen, zure kersen (niet in zoete), oranje paprika, walnoten, lijnzaad, kiwi's, amandelen en frambozen. Een theelepel fenegriek of mosterdzaad bevat net zoveel als een paar tomaten.
.
Het wordt op de eerste plaats gebruikt als onschuldige SLAAPPIL. Het is geen krachtig slaapmiddel, maar het helpt wel. De combinatie met andere middelen en methodieken is nog maar slecht onderzocht.
Volgens vele gebruiksaanwijzingen moet melatonine 2 uur voor de slaap ingenomen worden (als slaap bevorderend middel). Volgens J Wyatt (Harvard Md. Sch. Boston 2006), die een onderzoek deed naar slaapstoornissen bij 'jetlag' en 'nightshifts', moet dit echter een hàlf uur tevoren gebeuren.

Melatonine is volgens onderzoekers een beter alternatief voor aspirine bij HARTKWALEN (Lancet, 02-15).
Aspirine wordt ingezet om verdere hartaanvallen tegen te gaan, en vanwege haar ontstekings-remmende effect. Het kent echter gevaarlijke bijwerkingen (zoals hogere kans op hersenbloeding) terwijl melatonine die effecten niet heeft.

Het blijkt ook effectief bij ME (CVS = chronische vermoeidheid, zie 9), ADHD , hersenaantasting door Glutamaat en ter versterking van de afweer (o.a. tegen kanker).
Zie 'Aantastingen' over de rol van tomaat/melatonine bij de bestrijding van vrije radicalen en neurologische aantastingen
melatonine is een fyto-oestrogene stof (zie stoffen in non food producten) met aangetoonde anti-kanker werking.

Toch zijn er gegronde twijfels over een structureel hoog gebruik.
Zoals bij alle neurotransmitters lijkt er een ideale piek te bestaan, waarna het snel bergafwaards gaat...
Erland e.a. 2017 laten zien dat de vermelde hoeveelheden melatonine bij supplementen vaak niet kloppen. De variatie is maar liefst van -87% tot +478% wat deze producten uiterst onbetrouwbaar maakt.
Zelfs binnen een merk werd grote variatie geconstateerd. En in 25% van de supplementen werd ook serotonine gevonden, in sommige daarvan in significante hoeveelheid (hoewel dat op zich niet negatief hoeft te zijn omdat veel mensen een tekort hebben door verkeerde voeding).

Tomatenconcentraat bevat veel KALIUM, en lijkt bij lage bloeddruk in grotere hoeveelheden niet aan te bevelen... Maar een glas tomatensap 's avonds is een aanrader... ook omdat tomatensap veel lypoceen, en vitamine B6, niacine en foliumzuur bevat. Het verlaagt LDL cholesterol. En tomaat werkt ook vochtafdrijvend en draagt bij aan een gezonde huid en botten.
(de twee oudste dames van Nederland gaven als verklaring voor hun gezond oud worden hun avondlijkse glas tomatensap)
Zure kersensap, fenegriek en oranje paprika's hebben ook allerlei andere uiterst gezonde effecten.
De meest betrouwbare manier om melatonine binnen te krijgen is de natuurlijke.... en heeft vele andere voordelen....

Zie ook Leef Bewust over melatonine.

Een oorzaak van slecht slapen kan STRESS zijn. Thompson e.a. 2017 laten een relatie zien tussen stress en darmflora. PREBIOTICA (bepaalde vezels als inuline die veel in cichorei, uien, artisjokken en andere groenten en kruiden zitten) en PROBIOTICA (melkzuurbacterien die in zure zuivel zitten, en waarvan de vorming sterk door rauwkost en probiotica gestimuleerd wordt) verbetern de slaap en verminderen stress.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT