Inleiding
In deze sectie worden voedingssupplementen besproken:
Op de eerste plaats
vitamines en mineralen, en daanaast therapeutische middelen voor lichamelijke/ geestelijke versterking en ziektebestrijding.
Voedingssupplementen zijn er om geconstateerde of vermeende tekorten aan te vullen.
Tekorten kunnen bijv. ontstaan door giftige stoffen, slechte voeding/ levensstijl* en ziekten.
Een belangrijke factor is ook een goede darmflora, die zorgdraagt voor het omzetten van stoffen en de opname daarvan..
De darmflora wordt gepromoot door rauwkost en melkzure (e.a. gefermenteerde) producten (yoghurt, kefir, kaas - met name zachte (Franse) kazen - zuurkool e.d.). Langdurige antibiotica kuren tasten de darmflora structureel aan. Kefir lijkt dan de beste remedie - gezien de schat aan diverse flora-organismen.... of goede 'poep transfusie' in de darmen... maar daar zal ik zelf niet aan beginnen...
De meest gebruikte supplementen zijn vitamines, mineralen en eiwitten. Die worden vooral aan drank en kinderkoekjes toegevoegd, en als pillen geconsumeerd.
Deze stoffen zijn onmisbaar voor iedere lichamelijke functie, en hebben uiteraard niet alleen een lichámelijk effect.
In een Brits onderzoek onder criminele gevangenen, bleek de agressie fors af te nemen, door het slikken van multivitamine-mineralen pillen.
(dit kan ook bereikt worden met fluor of andere kalmeringschemicaliën, maar dat lijkt minder gezond )
Er zijn natuurlijk meer voorbeelden, die de relatie tussen voeding en geest duidelijk maken (sommigen op deze site te vinden).
Een totale verbetering van de levensstijl werkt veel beter dan (alleen) het slikken van supplementen.
Zie bijv. Medicinenet 2011 over de 42% lagere kans om binnen 17 jaar te overlijden door het volgen van voedings- en bewegings-richtlijnen (bij niet-rokers).
Naast vitaminen en mineralen zijn er therapeutische middelen, die ook 'voedingssupplement' worden genoemd.
Deze middelen worden hier apart behandeld omdat ze ingezet worden tegen een breed scala aan specifieke kwalen.
Er wordt bekeken, of ze ook echt wel zo werkzaam zijn.
Voor een aantal geldt dat vaak wel.
Sommige van die 'middeltjes' komen goed in aanmerking voor integratie in het dagelijkse dieet - zoals bepaalde theekruiden en etenskruiden.
Onze Nederlandse keuken is niet ingesteld op veel kruidengebruik.
Bij thee lijkt dit te veranderen - zo heeft Pickwick allerlei interessante kruidenmelanges geïntroduceerd.
Kruiden, die vroeger en elders rijkelijk gebruikt werden en worden, zijn wij vergeten, of gebruiken die nauwelijks.
Wie gebruikt er nog bonenkruid, dragon, kummel, zuring en paardenbloembladsla?
Wie heeft weet van de brede kracht van kerrie, citroenmelisse of rosemarijn?
De natuur herbergt een schat aan waardevolle stoffen en iedere dag worden weer nieuwe ontdekkingen gedaan en oude wijsheden bevestigd. Een voorbeeld hiervan is de de herontdekking van korstmossen als een belangrijke bron van antioxidanten, infectiebestrijders en antikanker stoffen.
De werking van natuurlijke geneesmiddelen is soms vergelijkbaar met - of beter dan - die van de chemische, en zou dan de voorkeur moeten krijgen.
Zeker als er minder bijwerkingen zijn, en de productie (en het uitgescheide medicijn in het riool) geen milieuvergiftiging opleveren.
Ons gezondheidsstelsel is echter gefixeerd op de dure, gepatenteerde producten van de farmaceutische industrie.
Ondanks
wetenschappelijk bewijs, dat natuurlijke medicijnen soms beter zijn.
Hier ligt een belangrijke BEZUINIGINGSMOGELIJKHEID voor de regering.
Maar dan zal de Gezondheidsraad aangevuld moeten worden met specialisten, die openstaan voor verandering - eventueel uit India ?
Ook bij voedingsadviesbureaus en andere 'voedingsdeskundigen' is de kennis van fytotherapie abominabel slecht.
Een voorbeeld: het komt niet bij ze op, om het dagelijks gebruik van fenegriek (een heerlijk kruid) te promoten bij overgewicht en suikerziekte.
Deze fundamentele kennishiaat moet aangepakt worden !
Het is niet vreemd, dat het meeste wetenschappelijke onderzoek naar de geneeskracht van natuurlijke middelen komt uit landen uit het Verre Oosten, waar de natuurgeneeskunde deel van een millennia oude cultuur is.
Natuurlijke preparaten lijken logischerwijs veel beter dan de standaard vitamine/mineralen pillen.
Omdat ze een breed scala aan natuurlijk aanvullende stoffen bevatten, die niet in geïsoleerde vitamines zitten.
In onderzoek is ook regelmatig het 'complementaire/synergetische effect' aangetoond: deze stoffen hebben samenwerkend een veel krachtiger effect.
Een groot deel van de farmaceutische middelen is gebaseerd op één stof uit een plant, waaraan met chemische manipulaties 'verbeterde' eigenschappen zijn toegevoegd (waarbij kracht van de natuurlijke context echter uit het oog verloren wordt).
'Natuurlijk' kunnen 'chemische' pillen en geëxtraheerde stoffen zin hebben:
Door onze onnatuurlijke levensstijl en voeding kunnen grote tekorten ontstaan aan specifieke stoffen - zoals vitamines D, Omega-3 en selenium, terwijl er van andere stoffen wèl voldoende is.
Ook al volharden sommige wetenschappers in hun beperkte onderzoeken dat vitaminesupplementen geen zin hebben.
Onderzoeken naar de gezonde eigenschappen van vitamines gebeuren meestal met de geïsoleerde vitamines, soms in onderlinge mix.
Die 'chemische' vitamines hebben regelmatig een wetenschappelijk aangetoonde positieve werking, zie recentelijk bijv. Hopkins e.a. 190310, die aantonen dat het ontstekingsniveau van het lichaam duidelijk vermindert bij de opname van enkele vitamines.
Een betere werking kan vaak verwacht worden van natuurlijke middelen.
Ook daar zijn onderzoeken naar geweest, die soms spectaculaire resultaten hebben laten zien (maar lang niet altijd).
Het meeste onderzoek gebeurt echter met geïsoleerde stoffen, en neemt (een preparaat van) het natuurlijke basisproduct niet mee. Een ernstige tekortkoming.
Het 'nadeel'* van natuurlijke middelen is, dat ze vaak minder geconcentreerd zijn wat mineralen en vitaminengehalte betreft (en dus moeilijker in een pilletje te stoppen**) .
Dat geldt echter niet altijd - omdat de mens die nuttige stoffen er beter uit kan halen als die stoffen in hun natuurlijke samenhang voorkomen.
* als het mogelijk is, vormt het éten van die 'natuurlijke middelen' een betere optie, omdat dit eten de buik vult.
** het totaaleffect van goede stoffen in natuurlijke middelen overtreft dat van geïsoleerde stoffen vaak enorm. Zo is van algenolie - waarin stoffen uit de hele alg zitten - 5x zo weinig nodig als van visolie om dezelfde positieve effecten te bereiken (zie Omega vetzuren). Terwijl de negatieve effecten van visolie ontbreken.
Op deze onderwerpen wordt verderop nader ingegaan:
Bij 'Combipil' komen een aantal specifieke natuurlijke kruiden en voedings-middelen aan bod, die garant moeten staan voor een gezondere oudere en jonge dag, zonder dat chemische pilletjes geslikt worden.
Daar staan ook verwijzingen naar wat indrukwekkende onderzoeken naar de kracht van die voedingsmiddelen.
Een aantal supplementen bevatten 'natuurlijke' stoffen, die zeer schadelijk voor de gezondheid zijn.
Een aantal supplementen claimen een positieve werking, terwijl de praktijk tegenvalt.
Dat komt aan bod bij 'Natuurlijk altijd goed ?' en bij de bespreking van de specifieke supplementen.
Vele supplementen bevatten verdachte stoffen, zoals vulmiddelen en het materiaal van capsules (DCP, magnesiumstearaat), of zijn van discutabele samenstelling (zoals multivitamines).
'Visolie' die gemaakt is van kweekzalm bevat zeer hoge hoeveelheden hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen. Goedkope visolie van onbekende herkomst moet gemeden worden.
De rol van de gevestigde geneeskundige 'infrastructuur' wordt aangstipt bij 'Chemische farmaceutica' en 'De rol van de overheid'.