SUPPLEMENTEN

Hibiscus


Hibiscus verdient een aparte pagina. In Afrika en Midden Amerika wordt het veel als thee gedronken. Niet alleen omdat het lekker en verfrissend is, maar ook omdat de volksgeneeskunde er veel gezonde eigenschappen aan toeschrijft.

In ons land wordt het regelmatig aan kruidenthee-mengsels toegevoegd.

Hibiscus heeft een hormonale werking.
Zo wordt de estradiol-productie gestimuleerd.
Esstradiol is, behalve bij de voortplanting, ook noodzakelijk voor een goede zenuwwerking. Door haar werking op de GABA is er mogelijk ook relatie met het tegengaan van depressies..
Therapeutisch heeft hibiscus mogelijk waarde in die situaties, waar hormonale middelen worden ingezet (ook op de huid en in badwater).

Hibiscus bevat veel antioxidanten, en zou werkzaam zijn bij hoge bloeddruk.
Zowel de onder- als de bovendruk verminderen. In effect evenaart hibiscus de bloedrukverlagende medicijnen Captopril en Lisinopril, zonder de negatieve bij-effecten (250mg per dag, meer is goed mogelijk) (Herrera-Arellano e.a. 2004, Ajeda e.a. 2009, Serban e.a. 2015, Herrera-Arellano e.a. 2007, Seck e.a. 2017, Jalalyazdi e.a. 2019, Abubakar 2019) . Zie ook 'Combipil' hierover.

Hibiscus bevat heel veel Resveratrol, een waardevolle stof die elders op deze site besproken wordt (zoals bij Druivenpit, Levensverlenging, Drinken en Combipil).
Het wordt wel 'Egyptische rode wijn' genoemd. De gezonde eigenschappen van rode wijn (die veel minder bevat) worden voor een groot deel toegeschreven aan resveratrol. Hibiscus bevat eveneens (deels) de 'stofjes' die snelle afbraak van resveratrol (en deels ook van curcuma) in de lever tegengaan.
Resveratrol en andere stoffen in hibiscus zijn werkzaam tegen kankercellen. Ze tasten het afweermechanisme van deze cellen aan ( bijv. Lin e.a. 2008, Lo e.a. 2007, Chang e.a. 2005 , Ali e.a. 2005). Een review is van Hopkins e.a. 2013.
Later is het anti kanker effect bevestigd, zoals door Alam e.a, 2018, Xi e.a. 2019, Malacrida e.a 2019

Het heeft een verlagend effect op trygliceride niveau, cholesterol en LDL cholesterol oxidatie, terwijl het 'goede' HDL cholesterol onaangetast blijft (Hirunpanich e.a. 2005, 2006, Carvajal-Zarrabal e.a. 2005, Alarcon-Aguilar e.a 2007, Perez-Torrez e.a. 2013, Villalpando-Arteaga 2013) en is mogelijk werkzaam bij diabetes (Wisetmeun e.a. 2013).
Het heeft een krachtig potentieel bij het herstel van beta-cellen bij diabetes en bij diabetes i.h.a.(Pillai e.a. 2018, Yusof e.a. 2018, Adeyemi 2019, Alegbe e.a. 2019).
Het is werkzaam tegen ameloid plaque (Koch e.a. 2019) en heeft andere positieve effecten op de hersenen (Bayami e.a. 2018) .Heeft een positief effect op de aorta (Zheoat e.a 2019) en tegen thrombose (Belizna e.a. 2018). Voorkomt hartfalen (Ali e.a. 2019).
Werkt positief bij overgewicht (Ojulari e.a 2019, Morales-Luna e.a. 2019)
Voorkomt DNA schade (Vilelea e.a. 2018).
Ook is het werkzaam bij veneuze ulcera.

Hibiscus versterkt de urinezuur afscheiding, en voorkomt daarmee mogelijk nierstenen, jicht en andere gewrichtsontstekingen.Ali en Herrera-Arellano vonden verhoogde uitscheidingen urinezuur bij hun populaties.
Zie ook Cai e.a. 2018, Cai e.a 2019.
Het blijkt ook werkzaam bij blaasproblemen (Fouda e.a 2007).
En het is krachtig werkzaam tegen E Colli (Jung e.a. 2013). Volgens de volksgeneeskunde zou het helpen bij koorts en gerelateerde problemen (Lee e.a. 2007).

Hibiscus heeft een krachtige anti-virale werking. Het blijkt uiterst effectief tegen agressieve griepvirussen (Baatartsoqt e.a. 2016). Gezien de andere hier beschreven werkingen kan deze werking mogelijk uitgebreid worden naar veel meer virussen (en daarmee chemische pilletjes en vele discutable vaccinaties overbodig maken, ook mogelijk in combinatie met het elders besproken Mariadistel, Curcuma en Propolis - met eveneens een krachtige anti-virale - en anti-kanker - werking).

Ook de bladeren van de hibiscus hebben een geneeskrachtig effect. Een extract hiervan wist de kankergroei bij muizen te blokkeren (Lin e.a. 2011). Het slechte LDL cholesterol wordt ook bestreden (Chen e.a. 2013)
Net als groene thee, bevatten de bladeren veel ECG.


De combinatie met ROZENBOTTEL en WEEGBREE wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt ter verbetering van ASTMA.

Zie ook deze review van Ibrahim e.a. 2019.

Als keukenkruid is hibiscus bijna onbekend. Sommige topkoks gebruiken het als smaakmaker en rode kleurstof. Het kan gevijzeld gebruikt worden bij vlees en vis, er kunnen aparte sauzen van gemaakt worden, gebruikt worden in amuse's, salades, toetjes, jam, in allerlei drankjes/ cocktails, in brood en patisserie.
Zie hier een geweldige receptenlijst. Een mooie saus is Salsa de Jamaica, die lekker smaakt bij vleesgerechten en toetjes. Maar andere saus kan prima ermee verrijkt worden (in Oostenrijk genoot ik van ree met hibiscus-jachtsaus).Een goed idee is om saus van de hele bloemen te trekken, en de bloemen dan als decoratie te gebruiken. ( daarbij zijn vele verse bloemen als decoratie uiterst gezond en lekker, zoals van passiebloem, oost-Indische kers en viooltjes)

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT