SUPPLEMENTEN

Ginkgo Biloba, Glucosamine en Guajacum

GINKGO BILOBA (en Ginseng): het blad van de prehistorische Tempelboom staat er al lang om bekend, dat het de concentratie bevorderd.
Het wordt gebruikt bij aandoeningen aan luchtwegen, oren, ogen, hart en benen.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen* kan verbeteren, alsmede bloedklontering en schade door vrije radicalen kan voorkomen en een verhoogd gevoel van welzijn geeft.

Aspirineachtige verbindingen, in samenspel met metabolismeversterkende stoffen, bevorderen de doorbloeding en weerstand.
Sámen met Ginseng wordt het succesvol als natuurlijk alternatief voor Ritalin toegepast, in de bestrijding van ADHD - al heeft het middel 'Proanthenol' of druivenpitolie de voorkeur, méér nog misschien dan visolie - waarover toch enige twijfels bestaan (ZE).

Bij hersenaandoeningen, zoals Dementie en Parkinson, heeft deze combinatie ook een positief effect, al wordt sneller gedacht aan middeltjes als Lithium en Ampamex (de 'smart drug') - de ontwikkelingen gaan snel op dit gebied, en er komen steeds nieuwe - positief werkende - stoffen bij.

  * het bevorderende effect op het geheugen is niet goed aangetoond, hier spelen vele andere stoffen ook een rol: bijv. kan iemand met een slecht geheugen 'gaten' in de hersenen hebben, of een veel te hoog cortisolniveau.. in het eerste geval kan geen effect van Ginkgo verwacht worden, in het 2e mogelijk wèl...


Met name oudere mensen moeten uitkijken met hogere doseringen doordat Ginkgo - net als aspirine - bloedverdunnend werkt, bestaat er een (iets) hogere kans op bloedingen (Nature Clinical practice Neurology (2008) 4, 293)
- al waren die niet acuut, minder optredend dan bij aspirine, en zijn er geen ziekenhuisopnames gerapporteerd.

Duiste onderzoekers hebben een vrij negatief rapport over Ginkgo gepubliceerd, en waarschuwen met name EPILEPSIEPATIËNTEN (Eurekalert, 27012010).

Met die dosis van 240 mg bij gezonde bejaarden daalt de kans op afname van hersenfunkties met een factor 3... lijkt de moeite waard.

Dit onderzoek laat het ontstekingsonderdrukkende effect zien bij hersentrauma's (zie ook Fan 2006).
Hersenschade door hypoxia (herhaalde zuurstoftekorten, zoals bij apnea) wordt tegengegaan - zowel geheugenaantasting, DNA schade als oxidatieve stress (Abdel-Waheb e.a. 2012).

Na een hersenberoerte* bleek het 6 maanden toedienen van 450mg in combinatie met 100 mg aspirine zeer significante verbeteringen te leveren - t.o.v. aspirine alleen (de standaard behandeling). Zonder schadelijke bij-effecten (Li e.a. 2017).
* als een ischemische beroerte niet binnen 3 uur behandeld wordt, zijn de consequenties veel ernstiger... deze behandeling helpt dan tenminste iets.... al is de schade dan al groot.

De werkzame bloedverdunnende stof is 'Anacardic acid', een aspirine-achtige stof, die o.a. ook voorkomt in Cashewnoten en Mango, en die effectief lijkt te zijn tegen kanker (45).

Andere werkzame stoffen in Ginkgo zijn effectief bij Alzheimer (het tegengaan van eiwitklontering, zie ook 'Aantastingen') en het bestrijden van vrije radicalen, HIV, ontstekingen en de ziekte van Crohn.
Ook bij het ontstaan van glaucoom aan het oog door afsterven van zenuwcellen is het zeer effectief (Xie e.a. 2009)
Ginkgo helpt bij het tegengaan van dementie en en verbetert de hersenconditie bij patiënten. Na 2 maanden inname wordt al een effect gemeten, maar na 5 maanden wordt dat pas echt sterk (KFN 2015).

Als therapie kan Ginkgo het beste toegepast worden in combinatie met andere middelen en voeding, maar welke precies, en in welke dosering dan, is onduidelijk..

Bij ADHD lijkt de combinatie met Ginseng aan te bevelen (en met andere op deze pagina vermelde middelen). Deze combinatie werkt ook voor een beter hartdoorbloeding (bij atherosclerose). Voor Ginseng, zie bijv. hier.
Ginseng heeft ook een goede werking tegen oxidatieve aantasting van stamcellen (Li e.a. 2010).

Bij Alzheimer mogelijk de combinatie met SALIE en MELISSE.

Vóórop staat (en dat geldt voor bijna alle supplementen) dat bij een optimaal functionerende hersen/lichaamswerking geen verbétering verwacht kan worden.
Alleen bij een aangetaste werking kunnen sommige supplementen helpen.
Voor het voorkomen van aangetaste hersenen in risicosituaties valt misschien eerder Spirulina/ Fytoplankton en olijven met olijfolie te adviseren, mógelijk in combinatie met Ginkgo. En veel rauwkost... en andere gezonde zaken zoals bessen, kruiden, appels, uien en wilde zalm (zie Aantastingen- vitaminen).


Bij 'De Combipil' is meer info over Ginkgo en Ginseng, en natuurlijke combinatie- mogelijkheden.

Voor een wetenschappelijk overzicht zie 46.

De meest toegepaste dosering in die wetenschappelijke onderzoeken is 120 mg (gestandaardiseerd).
Bij de HEMA is Ginkgo voor ongeveer €5,- te koop (60 x 150 mg gestandaardiseerde kwaliteit), bij De Tuinen ben je véél duurder uit, met dezelfde kwaliteit.

Daarmee is Ginkgo aanzienlijk goedkoper - minstens 6 maal - dan de 60 mg of 80 mg Aspirine van de apotheek, die voorgeschreven wordt aan hartpatiënten en mensen met een beroerte... hier valt voor de verzekeraars nog een aanzienlijke besparing te halen.
Terwijl het gezondheidseffect beter lijkt (er zijn in dit opzicht ook andere alternatieven, zoals tomaatextract... vindt de goede combinatie ;).GLUCOSAMINE wordt veel gebruikt bij Artritis en voor botherstel, en lijkt te kunnen helpen in een dosering van max. 1,5 gram gespreid per dag.
Het kan ook door suikerpatiënten gebruikt worden (met name diabetes type 2).
Lange termijn effecten van dit middel zijn niet goed bekend...
Het is een stof die nauwelijks in voeding voorkomt.
Meestal wordt het gebruikt in een mengsel met eiwitten uit runderbot, wat de zaak al verdachter maakt.
Het beste extract wordt gemaakt uit de schelp van schaaldieren.

Met bepaalde melkeiwitten (en natuurlijk gedroogde pruimen) zou hetzelfde resultaat bereikt kunnen worden - en het perfecte primaire medicijn tegen botaantasting zijn.
Botontkalking wordt echter door een aantal oorzaken in de hand gewerkt.
Dat wordt bij 'De Combipil' verder besproken.

N-acetyl-D-glucosamine wordt door orthomoleculair specialist Gert Schuitemaker gepropageerd voor een betere huid en vermindering van rimpelvorming. Deze vorm is als supplement verkrijgbaar, maar zit ook in bijv. zuivelproducten, en de schaal van insecten, krab en kreeft (krab en kreeft bevatten ook Astaxanthine, elders besproken, dat naast vele krachtige gezondheidseffecten ook een goede werking op huid en botten geeft). Een mogelijke rol bij auto-imuunziekten wordt onderzocht.
De schaal en schild eten is een beetje problematisch, maar er kan wel een bouillon van getrokken worden, die een positieve werking op het bindweefsel geeft. Dat geldt ook voor visgraten.

Volgens Lisa Goudzwaard is glucosamine, gemaakt uit mais, beter omdat dit geen allergische reacties kan geven. Ze wijst ook op het belang van overige stoffen voor het bindweefsel.

Voorlopig lijkt het niet verkeerd om pure glucosamine* te gebruiken en andere op deze site en elders aanbevolen voeding, en supplementen - maar ook veel bewegen....

* De veel gebruikte combinatie van Glucosamine met Chondroitine is volgens onderzoek zinloos voor botherstel, maar kan wel leiden tot enige pijnverlichting.
Bij pijnbestrijding als gevolg van artritis is het effect beperkt: pas op de langere termijn is er sprake van enige verbetering (+50%, New Engl. Journ. of Medicine 130206).

Volgens dit bericht is alleen de sulfaatvorm van Glucosamine en Chondroitine effectief.

Qi e.a. 2019 hebben een associatie vastgesteld tussen 7 jaar lang gebruik van glucosamine als supplement en een 15% lagere kans op CVS. Oorzaak-gevolg is nog onduidelijk, maar de lange meet termijn zegt wel iets...
GUAJACUM oftewel POKKENBOOM, wordt in de homeopathie gebruikt tegen keelweginfecties.
De D2 verdunning (10-voudig) heeft het krachtigste effect, zo is de eigen ervaring, maar is tegenwoordig alleen via de homeopathische arts te krijgen.
De minder krachtige D4 versie is te bestellen bij de drogist/ apotheek (het goedkoopste van Vogel, anders VSM).

In de diergeneeskunde wordt het als veilig anesthesiemiddel ingezet.

Het actieve bestanddeel 'Guaifenesine' wordt in een aantal hoestdrankjes gebruikt.
Guaifenesine werkt effectief tegen hoest bij een aanwezige (virale) keelinfectie -
bij gezonde personen wordt echter geen invloed gemeten op de hoestreflex.... (zie dit onderzoek uit 2003).

Het wordt door de US Food and Drug Administration als enige effectieve en acceptabele antihoestmiddel beschouwd.

Over de geneeskracht op de infektie zèlf zijn tegenstrijdige berichten.
Bij Astma lijkt het weinig effect te hebben - maar astma heeft vele oorzaken, en het betreffende onderzoek is te beperkt (zo is astma juist in crisisfase levensbedreigend: een fase die kan ontstaan door een bijkomende virale aantasting van de luchtwegen).

Bij FIBROMYALGIE wordt Guaifenesine gebruikt, omdat het afvalstoffen uit de spieren zou verwijderen. Dat blijkt niet te kloppen.
Guaifenesine blijkt wel invloed te hebben op oxidatieve stress (Zhang e.a. 2001) - net als Q10 .

Ook wordt de productie van IL - 10 (interleukine) er enorm door gestimuleerd.
IL- 10 gaat de ontstekingsverwekkende werking van mestcellen (bij allergie) tegen.
Het plaatje bij Guaifenesine is wisselend, de ene interleukine (cytokine) wordt gestimuleerd, de andere afgeremd. De invloed hiervan kan groot zijn, maar dat vereist nadere studie.


NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT