SUPPLEMENTEN

Flavonolen

Vitaminen, die geen 'vitamine' genoemd worden, maar het BELANGRIJKSTE zijn van allemaal, zijn de FLAVONOÏDEN (Anthocyanen, Carotenoïden, plantenfenolen, flavonolen).
Deze zitten in rijke mate in groenten, knollen, noten en fruit.
Flavonolen vormen een belangrijk wapen in de strijd tegen allerlei aantastingen, variërend van kanker, infecties, zenuw- en hersenaantasting, botontkalking - tot overgewicht en suikerziekte.

De belangrijke rol van deze kleurstoffen als antioxidant en hartversterker is nog slecht onderzocht, maar wordt steeds duidelijker.
Voor hun mogelijke rol bij aantastingen zie o.a. hier.
Bij 'Voedingsadvies' en 'Combipil' wordt dieper ingegaan op de diverse gezonde eigenschappen van een aantal flavonolen, die vaak farmaceutische middeltjes overtreffen in werking.

Het samenspel van vitaminen, mineralen en flavonolen is enorm complex en slecht onderzocht.
In fruit en groenten zitten bijna álle belangrijke stoffen die vrije radicalen neutraliseren en de lichaamscellen versterken. Veel fruit en groenten eten blijft daarom het devies.

Flavonolen verdwijnen nauwelijks door koken, en zitten daarom rijkelijk in geconserveerde groenten en vruchtensappen.
Zuivere vruchtensappen zonder toegevoegde vitamines en zoetstoffen zijn een prima manier om veel flavonolen binnen te krijgen. Gewone appelsap als minste, omdat de meeste appelflavonolen niet in het sap terecht komen - appelstroop daarentegen is donker dóór de flavonolen uit de schil en pitten.

NIET ALLE FLAVONOLEN ZIJN EVEN GEZOND: er zijn grote verschillen tussen de pakweg 400 soorten - een groot aantal, zoals sojaflavonoïde blijkt in relatief geringe overdosering al mogelijk schadelijk (DNA-beschadiging) - maar onderzoek naar één geïsoleerde stof is discutabel, omdat een plant meerdere flavonolen bevat.

ER zijn nog veel meer stoffen met een gezonde werking, die vaak alleen maar in enkele producten terug te vinden zijn.
Bijvoorbeeld de ELLAGITANNINES, heel specifieke tannines met een krachtige werking in het hele lichaam, die massaal in FRAMBOZEN en BRAMEN voorkomen, in rode druiven, en in kleinere hoeveelheden verder alleen in granaatappels, aardbeien en mogelijk wat andere groenten of fruit (en sommige kruiden, zoals de blaadjes van de zwarte bes).
Of AURONES, die voorkomen in geelgekleurde planten/ bloemen en bruine algen, die een krachtige antivirale werking hebben.Een goed overzicht en inzicht van alle stoffen ontbreekt nog. Wel is het (al lang) duidelijk dat gevarieerde en ongeraffineerde, biologische voeding de beste basis biedt voor een gezonde toevoer van alle essentiële stoffen.
Hoewel het uitkijken is met sommige producten.


Alleen NATUURLIJKE SUPPLEMENTEN kunnen het effect van groenten en fruit evenaren.

Spirulina is zo'n natuurproduct, gemaakt van Mexicaanse micro-organismen (de voorlopers van algen en andere ééncelligen).
Spirulina bevat bijna alle belangrijke stoffen (hoogwaardige eiwitten en enzymen zoals SOD, carotenoïden, goed opneembaar ijzer, magnesium, mangaan, kalium, calcium, fosfor, zink, chlorofyl, selenium, fycocyanine en gamma-linoleenzuur, bijna alle vitamines) behalve Vitamine C, is niet, zoals kelp, sterk vervuild met zware metalen én is relatief het goedkoopste allround natuursupplement.
Bij 'Aantastingen' is meer te lezen over de waardevolle eigenschappen van Spirulina.

Toch zijn er twijfels over Spirulina te vinden, omdat het mogelijk blauwalggif (microcystines) kan bevatten. Alleen is dat nooit aangetoond...

Wat wel zo is, als Spirulina in slechte omstandigheden gekweekt wordt, absorbeert het veel zware metalen en andere verontreinigingen.
Dat geldt trouwens voor álle micro-organismen.
De geadviseerde maximale dagdosis Spirulina is 40 gram (zie hier).

CHLORELLA is waarschijnlijk een beter, maar duurder alternatief - al zijn er twijfels over de mogelijk neurotoxische eigenschappen van stoffen, die in de celwand van chlorella zitten - zoals die in gras. Hier is nog niets over bekend.

Spirulina en Chlorella zijn een van de weinige supplementen, die VLEES grotendeels kunnen vervangen*
... bij de oude Incakeizers was Spirulina de brenger van 'eeuwig leven'.

De vitamine B12 in Spirulina en Chlorella blijken slecht opneembaar te zijn...
daarom moet een vegetariër toch echt melkproducten gebruiken.

De beste prijs voor Spirulina en Chlorella wordt betaald bij Het Kruidvat en de Etos (huismerk).
* het moet dan wel in maximum dosering geslikt worden, en het daarnaast gebruiken van zuivelproducten en/of noten + paddestoelen en (verse) sinaasappelsap lijkt een aanrader (zie ook vitamine B12, B2 en foliumzuur).

Ook een aantal soorten PHYTOPLANKTON lijken perfecte supplementen te zijn, zie hier (wel gecontroleerd op zware metalengehalte).


En NOTEN eten: 25 gram AMANDELEN geeft al de dagdosis vitamine E, en zijn een bron van calcium en andere mineralen - en vitamine's B.
Een Brazilnoot (paranoot) geeft al de dagelijks behoefte aan Selenium, belangrijk bij het voorkomen van kanker.
Zie hier.

Gevariëerd met WALNOTEN, PISTACHENOTEN (bevatten veel vitamine C), kunnen de meeste pillen en 'omegaproducten' in de winkel blijven staan.
Zeker als daarbij zongedroogde zuidvruchten worden gegeten, de perfekte combinatie: dadels, vijgen, rozijnen, abrikozen, tomaten etc.

Als je supplementen slikt, om een ongezonde levensstijl te compenseren, ben je verkeerd bezig, maar het is beter dan niets. Lees wel eerst deze pagina's goed...

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT