SUPPLEMENTEN

Fenegriek, Fytoplankton, Gember en Ginseng - dagelijkse kost ?

FENEGRIEK: is een Aziatisch zaad (kruid), waarover Vogel 50 jaar geleden al riep, dat het gezondheidsbevorderend was, en effectief bij SUIKERZIEKTE.
Door allerlei onderzoeken is dat steeds bevestigd, Fenegriek vertraagt de opname van 'snelle suikers' en heeft daarbij een positief effect op het insulinegehalte en de werking van de lever.
In Massala kerries zit Fenegriek samen met Curcuma, Kaneel, Peper en Komijn, een ideale combinatie ! (zie 'Combipil') Niet alleen tegen diabetes, maar tegen een heel scala aan ontstekingziektes.

Het meest werkzame bestanddeel is het aminozuur '4-hydroxyisoleucine' (4HO-Ile) - dat nergens anders in voorkomt. 4HO-Ile kan de triglycerides, ureumzuur en cholesterol niveaus bij diabetes (type 1) volledig herstellen - bij een dosering van 50mg/kg per dag (Haeri e.a. 2012).
Dat is ruim 1 gram zaad per kg lichaamsgewicht. Teveel om zo te consumeren. 4-Hydroxyisoleucine is als supplement te koop.

Fenegriekzaad door de voeding is daarom geen oplossing voor diabetes. Het is wel van waarde in het totaalpakket om diabetes te bestrijden (zoals met gember, algen en een mediterraan dieet).


FYTOPLANKTON
Net als Kelp een wiersoort, maar dan véél kleiner.
Als supplement wordt het vooral gewonnen in de zeeën bij de Noordpool, en blijkt (dan) veel minder verontreinigd.
.. zolang Shell er niet naar olie gaat boren.

Fytoplankton bevat een schat aan waardevolle stoffen, en is een mogelijk een beter alternatief voor Chlorella en Spirulina, al was het alleen al omdat het meer jodium bevat.

Net als andere algen, helpt fytoplankton enorm bij het ontgiften van het lichaam.
Zie hier een engels overzicht van de enorme voordelen van Fytoplankton.

Onderzoek heeft een aanzienlijk ontstekingsremmende werking van de 2 meest voorkomende zee-algen laten zien (da Matta e.a. 2011).

Naast de bij pagina's over Combipil, Voedingsadvies, Omega, en Chlorella en Spirulina gemelde zeer positieve effecten van algen,
pleit dat er eens te meer voor, de 'algenburger' in de winkelverkoop te brengen als gezonder en milieuvriendelijker alternatief voor vlees.

Samen met andere natuurlijke voedingsmiddelen kan dit een veel beter effect bereiken dan de beruchte 'NSAIDs' , die door de geneeskunde ingezet worden tegen ontstekings- en pijnklachten (zie ook hieronder).

En dit Nederlandse artikel, dat pleit voor Fytoplankton en lijnzaadolie in plaats van vis(olie)consumptie. Iets waar natuurorganisaties ook achter staan.

Fytoplankton bevat veel LIPONZUUR (zie supplementen).
Zie hiervoor ook Chlorella.


GEMBER


(Wiki)

In de traditionele Japanse keuken is gember een dagelijks veelgebruikt ingrediënt.
De vraag is niet of, maar in hoeverre dit bijdraagt aan het fameuze effect van het Japanse dieet op de gezondheid...

Gemberpoeder, 1 volle theelepel per dag, heeft een meetbaar positief effect bij Artritis, is een erkende antioxidant (Lee e.a. 2013), en is o.a. werkzaam bij Astma.

Minghetti e.a. tonen aan, dat gemberpoeder bijna net zo werkzaam is als Indomethacin, een krachtige chemische ontstekingsremmer (NSAID), die veel wordt voorgeschreven bij reumatische klachten, jicht en allerlei ontstekingen en pijnen.
Deze ontstekingremmer kent gevaarlijke bijwerkingen.
Gember kent die gevaren helemaal niet....
Ook blijkt gemberpoeder op een pleister goed door de huid te dringen, wat een aandachtspunt is voor mogelijke therapie.

Gemberextract vernietigt in het lab long-en keelkankercellen (Chen e.a. 2012).
Al vaker is een antikanker werking geconstateerd, zoals tegen gynecologische kankers, borstkanker en prostaatkanker - menselijke kankercellen blijken gevoeliger voor gember dan die in muizen, wat de vele onderzoeken bij muizen in nieuw - nog positiever - daglicht stelt (Liu e.a. 2012, Yl e.a. 2012, 2010, Karna e.a. 2012, Sung e.a. 2008).

Verse gemberthee is verrassend werkzaam bij VERKOUDHEID: 1 stuk (2cm) geraspte gember in heet water laten trekken, eventueel met citroensap (cayennepeper) en honing.

Er zijn vele honderden onderzoeken naar de gezondheidseffecten van gember te vinden. Het maakt daarbij uit of verse of gedroogde gember wordt gebruikt, al bevatten beiden werkzame stoffen (Jolad e.a. 2005, Kubra 2012).

De waardevolle stof 'zingerone' onstaat door verhitten van verse gember (uit 'gingerol'). Zingerone is verwant aan vanilline uit vanille en eugenol uit kruidnagel (ook beiden zeer waardevolle stoffen). Het heeft een anti-ontstekingswerking - werkzaam tegen o.a. diabetes - , anti-bacteriele werking, versterkt het imuunsysteem en vetverbranding, gaat nitrosaminevorming tegen en is werkzaam tegen depressies (zie deze review van Ahmad e.a. 2015).

Regelmatig Gember door de maaltijd is een aanrader !

De gevaarlijke Wilde gember (Asarum) wordt in de Chinese en Indiaanse kruidengeneeskunde gebruikt als antisepticum en afslankmiddel, maar gewone gember dient dit doel beter...


GINSENG
Koreaanse Ginseng versterkt de afweer en de geest, het heeft een aangetoonde antikankerwerking en lijkt aan te bevelen bij concentratie-problemen. De sterkste antikankerwerking is aangetoond bij de 5 jarige Rode Ginsengwortel, maar ook de jongere Witte Ginseng bezit deze eigenschap.
Ginseng verbetert de bloedcirculatie en vermindert de schade na een infarct (Du e.a. 2010).
Jiang e.a. tonen voor het eerst aan, dat Ginseng als anti-depressivum werkt. Dat komt door een stimulerende werking op de BDNF en remmende werking op schadelijk Corticosteron bij stress (Br J Pharmacol 02-12).
Dit is een belangrijke aanvulling op erkende anti-stress kruiden, zoals o.a. beschreven bij Passiebloem. ... naast een flavonolenrijk diëet.

Liu e.a. tonen het neuroprotectieve/herstellende effect van Ginseng aan en het significant bestrijden van ameloid aantasting (NRR 2014).

Voor gebuik bij ziekte blijft de rol van Ginseng omstreden, ook al slikt half Azië het. In de vele onderzoeken hiernaar is vaak geen positief resultaat gevonden... maar regelmatig ook wel.
De kwaliteit van de verkrijgbare Ginsengpilletjes verschilt enorm, hier is weinig zicht op te krijgen...
Een van de weinige onderzoeken hiernaar (Sanada, 1996) laat zien dat niet alle preparaten het actieve ingrediënt 'Rb-1' bevatten, en dat het gehalte 'Ginsenosides' nogal verschilt. Goede Ginseng is gestandaardiseerd op 4% (of meer) ginsenosides.
Bij de HEMA is die te koop, tegen de gunstigste prijs (bij De Tuinen 4 x zo duur).

Er zijn berichten over mogelijke problemen bij ouderen bij chronisch hoog gebruik. Het wordt geadviseerd, om krachtige ginsengpreparaten niet langer dan 3 (maximaal 6) weken te gebuiken, waarna een rustpauze van 2 weken.
Siberische Ginseng is een heel andere plant, met een veel minder sterke werking.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT