SUPPLEMENTEN

Druivenpit (Proanthenol, Resveratrol)
en Q10 (Ubiquitin)

Feitelijk is druivenpitextract - samen met propolis - DE MEEST KRACHTIGE VRIJE RADICALENBESTRIJDER DIE BEKEND IS, en kan daarom voor iedereen geadviseerd worden... maar de kostprijs is absurd hoog... (helaas is het Kruidvat gestopt met de verkoop).

Druivenpit gaat eiwitplaque tegen, en is daarom goed tegen Alzheimer en aderverkalking - zie Aantastingen.

Druivenpit is een van de KRACHTIGSTE KANKERBESTRIJDERS. Een aantal wetenschappelijke studies maken dit duidelijk, al is het effect bij mensen nog niet goed in kaart gebracht.
Zo laat Shi zien, dat druivenpitextract 76% van de leukemiecellen doodt (Eurekalert 2008). Agarwai maakt duidelijk, dat druivenpit spectaculair werkzaam is tegen hoofd en keelkanker (MNT 2012).
Het versterkt het effect van chemotherapie bij darmkanker en gaat de schadelijke effecten op gezonde cellen tegen. In hogere - niet toxische - concentraties is het zelfs effectiever dan chemo met Fluorouracil (Plos One 2014).
Negatieve bij-effecten zijn niet gemeten.

Nog een studie uit 2012 laat zien, dat druiven ouderdomsblindheid (glaucoom, staar) voorkomen. Ook van deze studie zijn de resultaten spectaculair te noemen (Eurekalert 2012).

Druivenpitextract samen met trans-resverartrol blijkt krachtiger werkzaam tegen depressies dan de juidige (massaal) gebruikte antyi depressiva... die steeds meer gebruikt worden (>7% van de bevolking), niet goed werkzaam zijn... en duur.. (Wang e.a. 2018)
Resevratrol alleen geeft dit effect niet.... druivenpitextract ook niet.
In Hibiscus zit 7 maal zo veel resveratol als in druiven - inclusief bepaalde stofjes die afbraak in de lever van reveratrol tegengaan..


Een van de meest werkzame stoffen in druiven (pitten en schillen) is RESVERATROL, dat DNA schade helpt te repareren, en een goede werking heeft op hart- en bloedvaten.
Ook andere stoffen in druiven(pit/schil) helpen hierbij. Zogenaamde 'gallaten' voorkomen dat resveratrol in de lever wordt afgeboken. Hierdoor hebben druiven ook een verjongende, levensverlengende werking.
Gallaten zijn bepaalde vormen van flavanolen (naast die uit de druif is vooral van belang EpiGallo(3)catechine - het meeste in groene thee en Johannesbrood, maar ook in peca-noten, hazelnoten pistachenoten en cranberries veel voorkomend).

Karnemelk is een belangrijke mogelijke transporteur van Resveratrol (Ye e.a. 2013).

Door prikkeling van de 'SIRT1 receptoren' in de hersenen, wordt het lichaam aangezet tot vetverbranding, en verbetert de insulineresistentie bij diabetes.
De levensverlengende werking van resveratrol is nu definitief bevestigd, zie MNT 05-12.

Resveratrol lijkt werkzaam te zijn bij allerlei 'moderne' kwalen.

Onderzoek naar antikanker effecten van resveratrol hebben allerlei opmerkelijke - op deze site vermelde - werkingsmechanismen laten zien. De recenste onderzoeken brengen ook een stimulerende invloed op de vorming van 'microRNA's', die een basisrol spelen in het imuunsysteem, waarvan een te laag niveau leidt tot kanker en diabetes (wat weer leidt weer tot andere aantastingen).
Voor veel meer info doorzoek deze site met trefwoord 'resveratrol'.

Schrauwen e.a. (Maastr Univ. 11-2011) laten zien, dat resveratrol het effect van een calorie-beperkt dieet nabootst. Dat komt erop neer, dat ontstekings-niveau, insulineresistentie, bloedsuiker en bloedruk verminderen, lichaams-cellen beter functioneren en (lever)vervetting tegengegaan wordt.

In een vervolgonderzoek van Leeuwenburg (UFL 2014) blijkt de combinatie van resveratrol samen met een caloriebeperkt dieet een unieke manier om celschade te helpen herstellen en aantastingsprocessen tegen te gaan.

Seidman e.a. laten zien dat resveratrol het niveau aan ontstekingsverwekkend COX-2 enorm vermindert - en daarmee ook helpt om gehoorschade te voorkomen...
Een van de schadelijkste effecten van hard geluid is de vorming van COX-2.
Zo kan gehoorschade allerlei andere aantastingen in de hand werken. In eerdere studies is de relatie met hartkwalen, slaapproblemen en hoge triglyceride gevonden.

Bij supplementen is het uitkijken met overdoseringen. De optimale dosis ligt bij max. 150 mg. (één pil is meestal 50 mg). In het Maastrichtse onderzoek werd 150 mg gebruikt.
Bij doses vanaf 350 mg gaan juist tegenovergestelde effecten optreden, en lijkt juist hartschade te ontstaan i.p.v. hartbescherming.
Ôrnstrup e.a. 2014 constateren dat 500 mg resveratrol per dag na 4 maanden gebruik een aanzienlijke invloed heeft op botontkalking bij mannen (maar misschien dat 300 mg toch beter is).

Elders op deze site is veel meer info over de onschatbare werking van Resveratrol te vinden.
Zie bijvoorbeeld Resveratrol en levensverlenging.

Veel meer nog dan in rode wijn (7x) zit Resveratrol in HIBISCUS.

Verschuren e.a. 2011 bereikten spectaculaire resultaten met een mix van Resveratrol, visolie, Lypoceen, Vitamine E en C en catechines tegen ontstekingen en aderverkalking.


Proanthenol is een onschuldig of zelfs gezond middel tegen hyperactiviteit (ADHD) en rusteloosheid, op basis van o.a. DRUIVENPITTEN en ANANASBLAD.
Is in Nederland alleen verkrijgbaar via internet.
Geldt in de USA als hèt alternatief voor RITALIN (= Methylfenidaat HCL), dat vele schadelijke bijwerkingen heeft, en eigenlijk alleen onder intensieve begeleiding gebruikt mag worden (wat zelden het geval is).

Een nieuwere pil is Longevinex®, waarin Resveratrol (100 mg) gecombineerd wordt met Quercitine, flavonolen en vitamine D. Deze pil blijkt veel effectiever te zijn in het herstellen van DNA schade en er zijn geen schadelijke effecten vastgesteld bij doses tot 7 gram (Pubmed 2011).

Waaruit eens te meer duidelijk wordt, dat een combinatie van natuurlijke stoffen veel beter werkt dan één geïsoleerde stof.

PITLOZE druiven zijn soms genetisch gemanipuleerd, en bevatten deze stof veel minder.

De positieve werking van combinatie- ingrediënten met Resveratrol verdient verder onderzoek.Q 10: Ubiquitin: een klein eiwit met veel pretenties (voorkomend in een aantal natuurlijke producten), dat duur verkocht wordt.

Q10 is met name belangrijk voor hartspiercellen en zenuwweefsel, maar speelt overal in het lichaam een rol.
In normale omstandigheden zal er niet snel een tekort aan zijn, maar STATINES blokkeren de activiteit van het enzym 'HMG CoA-reductase', dat voor de aanmaak van Q10 zorgt (Langsjoen e.a. 2005 en 49), zie ook hierboven bij 'Combipil' .

Daarom hebben intensieve statinegebruikers regelmatig spierklachten (zie ook 'Inleiding').

Sommig onderzoek heeft géén positieve effecten laten zien van Q10, maar in 2001 bleken patiënten met de bewegingsziekte ATAXIA (eigenlijk een hersenaantasting - met spierdegeneratie als één gevolg), er duidelijk op vooruit te gaan, bij innamedoses van 300 mg - 3 gram (Col.Univ. NY).

Bij Parkinson-patiënten werd een aanmerkelijke vooruitgang (40%) geboekt - in de achteruitgang - bij 1 gram per dag.

In het lichaam speelt Ubiquitin een belangrijke rol als markeringstof voor af te breken en te isoleren eiwitten - door "cytosolische proteasomen" - die een centrale rol spelen bij de regulering en energievoorziening van celprocessen. Zie ook Nature 0709, en dit schema.

Q10 supplementen zijn bij aanpassingsprocessen energieverhogend, maar bij chronisch intensief gebruik veroorzaken ze een sterke stijging van vrije radicalen in de lichaamscellen, en zijn daarom misschien niet echt aan te bevelen, er zijn alternatieven (vitamines (C, D, E, Bx), mineralen, flavonoïden e.a.), ook voor Parkinson-patiënten (naast andere mogelijkheden).

Een chemisch 60x verkleinde variant is 'Idebenone', dat makkelijker doordringt in organen, en effectiever lijkt te zjn. Een nanodeeltje...

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT