SUPPLEMENTEN

Curcuma wonderkruid

Curcuma (Kurkuma, geelwortel) is een spectaculaire gele stof, met een brede heilzame werking. Het is een van de goedkoopste en krachtigste gezondheidsbevorderaars die ons ter beschikking staan.
Curcuma is het belangrijkste ingrediënt van kerrie's.

Curcuma is effectief tegen kanker, o.a. door blokkering van de β-catenine werking (β-catenine stimuleert de 'ATOH1', noodzakelijk voor groei van kankercellen), zie ook Wang e.a. 2009 en Lakshmanane 2009 en Zhang e.a. 2010.
Curcuma blokkeert overexpressie van bepaalde 'MMP's', die tumorgroei versterken (Manello 2005*), en lekkende bloedvaten veroorzaken.
Daarentegen promoot Curcuma juist SIRT1, wat een positieve invloed heeft op het metabolisme en overgewicht.
Curcuma kan de 'colonic tumor burden' - de overgang naar darmkanker - volledig blokkeren (McFadden e.a. 2016). Het blokkeert de 'Akt-expressie' en daarmee de ontwikkeling van borstkankercellen Guan e.a. 2016. Het is werkzaam bij hersentumoren (Klinger e.a. 2016).

Curcuma kan de resistentie van kankercellen tegen chemotherapie sterk verminderen - en tegelijkertijd de schadelijke effecten van de chemo op lever, hart en weerstand beperken - en is daarom een noodzakelijke aanvulling op chemotherapie geworden, zie NatureIndia 2011. Wanneer zou dat gaan gebeuren in de reguliere geneeskunde ?** zie ook Pimentel-Gutierrez 2016, Kang e.a. 2016, Toden e.a. 2015, Toden e.a. 2016, Zheng e.a. 2016, Fetoni e.a. 2015, Papiez e.a. 2016, Baharuddin e.a. 2016, Bortel e.a. 2016. Daarbij is het zeer effectief tegen HYPOXIA, dat ook bij chemo een negatieve rol kan spelen (Tan e.a. 2016).Uitgewerkte antibiotica (oxacillin, ampicillin, ciprofloxacin, en norfloxacin), die niet genoeg meer helpen tegen multiresistente bacteriën, worden nieuw leven ingeblazen door curcuma.
Deze combinaties kunnen MRSA volledig elimineren na 24 uur... (Mun e.a. 2013). Het is krachtig werkzaam tegen schadelijke darmbacteriën zoals 'Helicobacter pylori' Sarkar e.a. 2016

Curcuma is niet alleen effectief tegen bacteriën, maar ook tegen virussen, zoals het HPV virus - waarvoor jonge meisjes nu standaard een discutable vaccinatieronde krijgen om baarmoederhalskanker te voorkomen. HPV kan echter op meer plekken kanker veroorzaken... (Mishra e.a. 2015) - ook Mariadistel heeft deze (nog krachtiger) anti-virale werking.

Actueel in COVID perspectief dit vergelijkende artikel tussen allerlei virusremmers, die ingrijpen op het reproductiemechanisme van Covid. De farmaceutica bakken er weinig van, behalve amoxycillin, op de 5e plaats. De top 4 wordt ingenomen door stoffen in kruiden, waarvan 2 in het dieet geintegreerd kunnen worden, en die ook een range aan andere gezonde effecten kennen.... De eerste Eugenol zit veel in kruidnagel, piment, kaneel en laurier. Curcuma spreekt voor zich.... en het zit ook veel in kerrie mixen (die ook andere gezonde kruiden bevatten... zoals het - eveneens - db2 bestrijdende fenegriek en komijn). (Mariadistel en Amentoflavone - bijv. Ginkgo - lenen zich alleen als supplement).
En deze over Curcuma als behandelingsoptie bij Covid.

De héle kerrieplant blijkt veel beter dan de geïsoleerde stoffen, die vaak gebruikt worden in onderzoek. (kerrieblad is te koop bij toko's)

Curcuma helpt om de 'Tumor Necrosis Factor' onder controle te houden.
Hetzelfde geldt voor ontstekingsoproepende IL-1β en IL-12 interleukines en SOX-2/9 factoren, en de DNA beïnvloedende HATs. Zie ook Vetvieka 2016.

Door deze onderdrukking worden allerlei ontstekingsprocessen in het lichaam positief beïnvloed, ook allergische reacties en astma.
Zo wordt door onderdrukking van IL-12, de ontsteking in de vaatwand geremd, wat resulteert in een AFNAME VAN ADERVERKALKING, en een verminderd risico op infarcten (KennisLink 2005). Het helpt bij darmontstekingen en maagzweren.
Mogelijk helpt curcuma zelfs tegen MS.
Ook is curcuma werkzaam tegen hersenaantasting, onder meer door binding aan giftige metalen (Wiki). Het is werkzaam tegen factoren die ALZHEIMER (en CVD) veroorzaken (He e.a. 2016). De de werking van VEGF hierbij wordt hier besproken.
Door haar ontstekingsremmende werking is het ook werkzaam bij BOTONTKALING (Chen e.a. 2016, Zhang e.a. 2016).
In combinatie met Resveratrol is Curcuma extra effectief gebleken bij het bestrijden van Arthritis (zie ook Chemische farmaceutica). De rol can curcuma wordt verder ondersteund door deze meta-analyse. De Arthritis Foundation beveelt dagelijkse consumptie van 1 gram curcuma aan. (gezien de rol ook die gedroogde pruimen en bessen hierbij kunnen spelen, lijkt de combinatie niet verkeerd)

Curcuma heeft een krachtig effect op het Prikkelbare Darm Syndroom (IBS).
Na 7 dagen 100mg/kilo werden bij muizen al zeer significante verbeteringen gevonden. Ook herstelde al veroorzaakte darmschade (Zhao e.a. 2017). Curcuma lijkt daarom van veel belang binnen een brede aanpak van deze ziekte - samen met bijv. zelfgemaakte kefir, gefermenteerde producten, rauwkost en (oplosbare) vezels, die een groot aantal mensen treft.

Ook bij DIABETES is een positief effect (zeker samen met Quercetine en en ander flavonolen).
Daarbij blijkt het blindheid door diabetes (retinopathie) te blokkeren.
Zie ook Na e.a. 2012 die significante verbeteringen constateerden onder 100 diabetes patiënten - zowel in glucoseverlaging en insulineresistentie als in vrije vetzuren- en triglyceriden niveau (met 300 mg per dag, een kleine theelepel).
Curcuma remt het glucosetransport in de cellen af (Green e.a. 01-2014).
Bij langere inname heeft het een krachtig effect op het functioneren/ herstellen van β-cellen (die bij diabetes niet meer functioneren) en voorkomt insuline resistentie en ontstekingen bij diabetes (Weisberg e.a. 2016).

Cicero e.a. 2019 laten zien dat 200mg curcumine, in combinatie met 120 mg phosphatidylserine en 8mg piperine een zeer significant effect heeft op overgewicht (taille-omvang), insuline, cholesterol, tryglicerides, bloeddruk, leverfuncties en cortisol (stress hormoon). Al deze stoffen zijn in deze combinatie via het dieet haalbaar. Met een forse theelepel Curcuma, zwarte peper. Phosphatidylserine zit veel in orgaanvlees, in vis - veruit het meeste in makreel - kippenbout, in witte bonen en in soja.

Curcumapoeder is zeer effectief bij het voorkomen en bestrijden van wondinfecties.
Ook bij moeilijk genezende wonden, zoals bij diabetes.

Een ander overzicht van de heilzame effecten van Curcuma is hier te vinden.
Zie ook nog hieronder bij 'Algemeen' bij 'Therapeutische Middelen' over het kankerbestrijdende effect van Curcuma, en het afremmen van Parkinson.

Een nieuwer overzicht is van Hewlings e.a. 2017, die nog meer heilzame effecten aanstippen, zoals bij spierherstel en te hoog cholesterol. En dat gezonde mensen er al baat bij hebben om curcuma (met zwarte peper) regelmatig in lage doseringen te gebruiken.

In kerries zitten meer kruiden dan alleen curcuma. Deze kruiden ondersteunen elkaar, maar deze combinatie's zijn veel minder onderzocht.
Zo helpt bijv. zwarte peper bij de opname van kerrie, en zijn bij fenegriek en komijn een anti-diabetes effect vastgesteld. Zie ook hier.
Regelmatig twee dagelijkse eetlepels massala kerrie door de gezinsmaaltijd lijkt een absolute - en lekkere - aanrader. Net zoals de combinatie met hibiscusthee (kruid) dat is - die deels dezelfde werking heeft en veel resveratrol bevat .

De opname (en smaak) wordt bevorderd in combinatie met vetten (even zachtjes mee laten smoren). De combinatie met gefermenteerde cellulose (plantenvezels) zou ook van veel belang kunnen zijn - geconstateerd is dat het daaruit (door de darmflora) resulterende gamma-cyclodextrine de werkzaamheid van curcuma kan verhogen.
De werking van Curcuma is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zie Combipil daarover. Lang/ hevig verhitten is funest. Ook de afbraak in de lever is een aandachtspunt. Er zijn een aantal flavonolen (uit een groenten/ fruit rijk dieet) die deze afbraak verminderen.
Maar over het beste therapeutische effect van curcuminesupplementen - welke combinaties mogelijk zijn... van allerlei aangeboden en mogelijke oplossingen is veel onbekend.

Mogelijk dat al die andere flavonolen enzo mee helpen. Misschien wel Mariadistel (of Hibiscus) vanwege haar werking op de lever.
Er is onderzoek dat suggereert dat niet alleen de curcumine in geelwortel het heilzame effect kan verklaren. Zoals wel vaker is het gehele poduct beter dan een als supplement gewonnen stofje daaruit.
Zoveel onbekend.... maar zonder extra hulp wordt curcumine supersnel afgebroken in het bloed....
Voorlopig lijken de allerbeste - en allerduurste - supplementen die met 'Micellen' te zijn (bijv. van Solgar) - die pretenderen een 185 maal hogere opname te bereiken!

Antikanker onderzoek bij het AMC richt zich nu op direct infuus van curcumine... ingekapseld in nano-vetbolletjes.

Dat alles neemt niet weg dat Cucuma in het maag-darm kanaal, op de huid, en tijdelijker elders, directe effecten heeft... en via die darmen ook op de rest van het lichaam.

Een recente totale review van de vele effecten die Curcuma geeft op cellulair niveau laat overtuigend haar antikankercapaciiteiten zien. Zelfs als het plasmaniveau van Curcumine maar laag verhoogd is, liet dit positieve effecten zien..... (Giordano e.a. 2019)

Een groenten/kruiden omelet met - maximaal - kerrie en champignons en een blauw-paarse smoothie (of hibiscusthee met rode druivensap... Egyptische 'rode wijn' ;) erbij is een mooi begin van de dag in vele opzichten... maar zeker in deze.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT