SUPPLEMENTEN

Chemische farmaceutica

De meest gebruikte medicamenten zijn pijnstillers en slaapmiddelen.
Supplementen en medicamenten die de oorzaken en gevolgen van vetzucht aan zouden pakken zijn ook erg populair.

Bij dit soort producten komen regelmatig schadelijke gevolgen aan het licht, (zie bijv slaapmiddel).

Hoewel vaak alleen op doktersrecept verkrijgbaar, is het gebruik van veel middelen wijdverbreid onder de bevolking.
De huisarts heeft maar een beperkte keuzevrijheid: aan de ene kant is er het aanbod van medicijnen, de keuze is soms heel beperkt - en aan de andere kant is er de eisende patiënt/verzekeraar.

De farmaceutische industrie heeft een enorme grip op de kennis en praktijken van de geneeskunde. Dat de prijs van medicijnen zo hoog is wordt verklaard met de hoge kosten die gestoken moeten worden in onderzoek en ontwikkeling.
Dat klopt niet.
Slechts 1,3% van de pilprijs gaat daarin zitten. Naar reclame en promotie - zoals buitenlandse 'wetenschappelijke congressen' voor artsen - gaat 76% !
En 86% van het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gedaan met publiek geld... slechts 14% komt van de bedrijven.

In Duitsland is een lijst gepubliceerd van af te raden medicijnen voor ouderen - variërend van anti-depressiva en slaapmiddelen tot 'medicijnen' tegen Alzheimer: de PRISCUS lijst 08-2010.
De onderbouwing van deze lijst is hier te vinden.

Er komen voortdurend nieuwe middelen, waarvan de effecten niet goed genoeg in kaart gebracht zijn - en die zich op dezelfde doelgroep richten: mensen die hopen met een pilletje van hun 'kwaal' verlost te worden.VOORBEELDEN

 • Onlangs was er weer het middel 'VIOXX' - een zogenaamd ongevaarlijke pijnstiller, die vele duizenden mensen een onherstelbare hartaandoening heeft bezorgd. Vioxx is nu verboden, maar andere 'COX2 remmers' (de groep waar Vioxx toe behoort), zijn nog wel verkrijgbaar, zoals CELEBREX, ARCOXIA en DYNASTAT.
  Ook de meeste antipsychotica hebben dit effect (zie hieronder).


 • De wonderpil die bijna alles geneest komt eraan: ACOMPLIA (werkzame stof: Rimonabant). Het zou werkzaam zijn tegen overgewicht, suikerziekte, een verkeerd cholesterolgehalte, hart en bloedvataantasting...
  mogelijke bijwerkingen: misselijkheid, duizeligheid, diarree, braken, te lage bloedsuikerspiegel, vermoeidheid, en angstgevoelens. Lange termijn herseneffecten: onbekend. Geschatte omzet voor Sanofi-Aventis: 8-12 miljoen dollar per dag.
  'Angstgevoelens' doen denken aan die nieuwe antidepressieve middelen, die er toe leidden dat het aantal zelfmoorden in de USA enorm toenam (2004-2005).
  In 2008 is Acomplia gelukkig verboden in de EU, maar er zijn een aantal vergelijkbare 'medicijnen' in de markt die het zenuwstelsel aantasten, zoals STRATERA en RITALIN, zie Mednet en op deze site de pagina over gezondheidsaantasting.


 • Een nog nieuwere stof is in Frankrijk beproefd: SRT1720, verwant aan een stof die in rode wijn zit (resveratrol), en die het lichaam aanzet tot vetverbranding. Tot nu toe zijn er alleen positieve effecten bekend... maar dat was bij Acomplia aanvankelijk ook...
  Zoals bij 'Aantastingen' te lezen is, moet uitgekeken worden met stoffen, die receptoren (in dit geval SIRT1) prikkelen. Wat de effecten op de hersenprocessen zijn, moet nog goed uitgezocht worden.


 • Avandia (productnaam ROSIGLITAZONE), effectief tegen diabetes, en steeds meer toegepast, verhoogt het risico op hart- en vaataantastingen enorm (JAMA. 2007;298:1189-1195).


 • STATINES worden voorgeschreven bij hoge cholesterolniveaus.
  Het gunstige effect van statines wordt in dit artikel beschreven als placebo-effect: doordat patiënten, die deze medicijnen nemen, de discipline hebben om in alle opzichten beter voor zichzelf zorgen.

  Maar statines blijken ook bij 'gewone mensen' het risiko op een hartaanval of herseninfarct te halveren...
  Daarom zouden ze de plaats van Omega- en plantensterolen verrijkte MARGARINES moeten innemen, het gunstige effect is minstens zo sterk, en de nadelige effecten van visolie en plantensterolen (zie de broodbeleg en vleespagina's) worden vermeden ! (LA Times 10-11-08).

  Aan de andere kant zijn er veel gemelde bijwerkingen van statines, zoals ernstige buikklachten en spierzwakte.
  Ik ken zelf mensen, die om die reden gestopt zijn met statines, waarna de klachten verdwenen.
  Daarbij is er de kritiek, dat in andere onderzoeken voor grote bevolkingsgroepen geen voordelig effect is vastgesteld - of juist zeer nadelige effecten - en er veel te vaak statines worden voorgeschreven (in Nederland meer dan een miljoen gebruikers zonder hartkwaal !), zie Tros Radar.
  Hogere dosis statines lijken zelfs hartfalen en kanker te veroorzaken door blokkering van 'HMG CoA-reductase', zie 'Q10' !
  Het gebruik van statines geeft 46% meer kans op diabetes (Laakso 2015).


  Niet iedere statine is hetzelfde. 'Rosuvastatin' is een berucht voorbeeld.
  Rosuvastatin kent vele gevaarlijke bij-effecten, terwijl het nuttige effect niet wetenschappelijk aangetoond is. Via agressieve marketing zijn veel huisartsen dit middel toch gaan voorschrijven. De auteurs willen dat dit middel van de markt gehaald wordt (BMJ, 03-15)

  Onduidelijkheid alom dus, en het lijkt raadzamer, om de meer natuurlijke manieren te gebruiken, die op deze site beschreven worden...


 • Een nieuwer 'medicijn' tegen cholesterol is INEGY (of VYTORIN), een ordinaire combinatie van 2 oude 'medicijnen' waarvan het patent inmiddels verlopen is, en die daardoor 20 maal zo goedkoop zijn geworden...
  Inegy kent tal van schadelijke bijwerkingen, en schijnt ook kankerverwekkend te zijn (het FDA onderzoekt dit momenteel, maar geeft voorlopig geen negatief advies).

  Waarom schrijft de arts niet gewoon ZONNEBLOEMPITTEN, ROZIJNEN, WALNOTEN, PISTACHENOTEN en KERRIE's met geelwortel en fenegriek voor ? waarom heeft de arts die kennis niet ???


 • MABTHERA (RITUXIMAB) wordt voorgeschreven bij reuma (artritis). Het is een symptoombestrijder - de kwaal wordt niet aangepakt.
  Ook is het nu in onderzoek bij het bestrijden van Diabetes type 1.
  Mabthera tast het imuunsysteem aan, waardoor het 'jc-virus' (bij bijna alle mensen aanwezig) niet meer onder controle gehouden wordt, en een dodelijke 'multifocale leucoencephalopathie' kan volgen - zie Arts en Apotheker feb 09.
  Ook EFALIZUMAB (RAPTIVA), gebruikt bij psoriasis, heeft dit effect, zie Health canada dec 08.
  ALLE afweeronderdrukkende middelen hebben mogelijk dit effect, maar hierover is maar weinig bekend...

  Een natuurlijk alternatief/ aanvulling op bestaande therapie is Meriva® tegen arthritis, dat geweldig werkt (Medical News 09-2010). Meriva is gebasseerd op GEELWORTEL, en geeft een enorme verbetering van alle symptomen (zie ook Combipil, over de combinatie van curcuma met resveratrol).

 • VACCINATIE tegen BAARMOEDERHALSKANKER met GARDASIL kan juist kanker veroorzaken, in plaats van die te voorkomen ! (zie FDA 05-08, tabel 17) Al worden binnen de risicogroep i.h.a. wel positieve effecten geconstateerd.
  Ook blijkt dit vaccin helemaal niet effectief te zijn tegen het Pamplonavirus - buiten de risicogroep verdwijnt het virus even snel zònder vaccin ! (JAMA 2007;298:743-753) In Nederland is nu een propagandacampagne, om 12 jarige meisjes te vaccineren, om baarmoederhalskanker te voorkomen. De overheid heeft zich weer eens een rad voor de ogen laten draaien door de farmaceutische industrie, en neemt geen kennis van gefundeerde kritiek (zoals zo vaak).


 • BIFOSFONATEN (Alendronaat, FOSAMAX) worden voorgeschreven bij BOTONTKALKING.
  Tegelijkertijd verhoogt deze stof de kans op botaantasting door microorganismen. Er is een unieke kans op botontsteking bij open botbreuk en tandextractie, zie hier.
  Bifosfonaten geven een 2 maal hogere kans op slokdarmkanker, niet op maag/darmkanker, dosis gerelateerd (andere vormen van kanker zijn nog niet onderzocht), zie Medical News 09-2010.

  Bij minder ernstige vormen van osteoporose (osteopenia) kan het beter niet te snel toegepast worden... en misschien staan hier op deze site wat nuttige tips.
  De nieuwste ontwikkeling bij de bestrijding van osteoporose is imuuntherapie: door activering van S1P (of injectie van de chemische variant FTY720), een stof die witte bloedcellen naar de juiste plek in het lichaam brengt, kunnen onrijpe 'osteoclasten' (stoffen die de botafbraak regelen) uit de botten 'getrokken' worden (Ishii, Nature feb 09).
  Ook een vitamine D gerelateerd eiwit (DD281) kan botverlies flink terugdringen, méér dan vitamine D (Takasu jan 2009).

  Parathyroïde hormoon (dat vitamine D reguleert) kan voor veel verbetering zorgen - zo is al heel lang bekend. Maar omdat dit hormoon niet gepatenteerd kan worden, heeft de farmaceutische industrie er nooit 'brood' in gezien, dit als medicijn op de markt te brengen...
  Wel is er nu een 'uitgeklede' (gepatenteerde) vorm van dit hormoon - TERIPARATIDE, of Forteo - ontwikkeld, dat ook goed schijnt te helpen - zowel voor botherstel als pijnbestrijding (S.V. Bukata, Rochester univ, feb 09). Schadelijke neveneffecten zijn niet gevonden.
  Zoals op de aantastingenpagina te lezen is, moet het effect op de hersenen echter nog goed onderzocht worden (wat niet standaard gebeurt bij dit soort onderzoeken).


 • DIABETESMEDICIJNEN (TZD's: Thiazolidinedione, Pioglitazone en Rosiglitazone) verhogen bij vrouwen het risico op botontkalking met 50-70% (Journ. of Clinical Endocrinology & Metabolism, 02-10). Bij mannen niet (behalve als er ook urinedrijvende middelen - duereticum - worden gebuikt).
  METFORMINE bij diabetes type 2 blijkt een veel sterkere neurologische aantasting (neuropathie) te veroorzaken (Nature Reviews Endocrinology 6, 121 03- 2010) .

  Metmorfine wordt ook toegepast bij vrouwen met PCOS (5% van de vrouwen), een verstoring van de hormoonhuishouding.
  Statines hebben een beter effect, en zijn mogelijk minder schadelijk.
  Het beste lijkt toch een natuurlijke behandeling - zie 'de Combipil', met het alternatief voor statines, en PCOS Nederland.

  Gliclazide, dat gebruikt wordt als insulinespuiten niet goed helpen, kent ook een aantal nadelen, zoals hypoglycemie en lever/ darmschade. Een natuurlijk product als EMBELIA RIBES (valse zwarte peper) blijkt hetzelfde positieve effect als Gliclazide te geven, zonder deze nadelen (en juist met andere voordelen, zoals bij hersenschade - zie bijv. BioMedSearch 2009).
  Ook andere natuurlijke producten lijken in combinatie een zeer goed alternatief bij diabetes - en andere aantastingen (zie Combipil).


 • Farmaceutische ANTIPSYCHOTICA middelen blijken ALTIJD een hoger risico op hartaanvallen te geven.
  Zowel de 'klassieke' middelen als haloperidol (Haldol) en chlorpromazine (Thorazine), als de 'moderne' zoals Zyprexa, Risperdal, Seroquel, Clozaril, Geodon, en Abilify geven dit negatieve effect.
  Die moderne, zogenaamd onschadelijke, 'atypische', antipsychotica, worden veel toegepast bij Alzheimer en dementie, en steeds meer bij ADHD achtige verschijnselen bij KINDEREN (vooral agressie). Memantine, Carbamazepine en Citalopram zijn mogelijk betere alternatieven maar vooral goede eerstelijnsondersteuning en AROMATHERAPIE (C. Ballard e.a. Natureneurol.2009.39) en bijv. Nakamura e.a. 0509.

  Aromatherapie krijgt steeds meer biochemische ondersteuning, o.a. door een verbeterd dopamine en cortisolniveau wordt ook de weerstand en lichaamsenergie versterkt.
  Ook blijkt aromatherapie te helpen bij het bestrijden van Alzheimer, door stimulering van de 'olfactory' receptoren. Goede aroma's zijn o.a. die van echte MIRRE, LAVENDEL, ROZEN en CITROENMELISSE.

  BENZODIAZEPINES worden gebruikt bij het bestrijden van angstgevoelens, maar kennen ernstige neveneffecten. Passiebloemextract blijkt net zo effectief, maar kent die effecten niet of nauwelijks - al werkt het iets minder snel (Akhondzadeh e.a. 2001).
  Voor meer info over het natuurlijke alternatief zie hier.


 • ANTI-ALLERGIE MIDDELEN van de 'eerste generatie' (H1-antihistamines) zijn gevaarlijk en ongezond!
  Ze beïnvloeden sterk de concentratie, tasten de REM slaap aan en kunnen mogelijk zelfs tot zelfmoordneigingen leiden.
  Sinds enige tijd zijn er nieuwere middelen op de markt, die deze bijverschijnselen veel minder hebben.
  Hierboven wordt het gevaar van sommige afweeronderdrukkende middelen beschreven.

  Er is nu een nieuwe, veelbelovende methode voor het bestrijden van allergie, astma en andere auto-imuunziekten.
  Het allergie veroorzakende eiwit wordt gekoppeld aan witte bloedcellen, die dan teruggezet worden in het lichaam.
  Met deze methode kan de beruchte PINDA-ALLERGIE geheel genezen worden (bij muizen). Ook astma-aanvallen door allergene stoffen in de lucht kunnen op deze manier voorkomen worden (denk aan huisstof en kattenallergie).
  Al met al een veelbelovende ontwikkeling voor heel veel mensen, zie MNT, 11-10-11.


 • Medicamenten, alleen verkrijgbaar op doktersrecept, worden hier verder niet meer bekeken....

  NIEUWS
  Datum
  {datum} {inhoud}   

  PAGINA OVERZICHT