SUPPLEMENTEN

Citroenmelisse, Chlorella, Creatine en Echinacae Purpura (Rode Zonnehoed)

CITROENMELISSE

De natuurgeneeskunde schrijft een hele hoop mooie dingen toe aan de Citroenmelisse, die makkelijk in de tuin (of grote pot) te houden is (vóór de bloei opmaken/drogen).
Het echte mooie is, dat de goede eigenschappen van deze wonderplant steeds meer door de reguliere wetenschap bevestigd worden.

Het krachtigste actieve bestanddeel is Rozemarijnzuur, dat ook in Thym, Rozemarijn(!), Gewone Oregano, Bonenkruid en Salie voorkomt (het meest in het vergeten 'Bijenkorfje'). Rozemarijnzuur is veelal geïsoleerd onderzocht, en heeft een krachtige positieve werking op vele lichaamsfuncties.

Deze kruiden bevatten echter veel meer goede stoffen, maar ze zijn niet onderling hetzelfde:
Alleen Salie en Rozemarijn bevatten Carnosinezuur en Carnesol (antikanker en zenuwbeschermend), Melisse Citronallal (kalmerend) en Oregano en Thym Thymol en Carvacrol (bacteriedodend en Oxytocine verhogend).
Gevariëerd en ruim gebruik in de keuken staat daarom voorop !
De combinatie met Cat's Claw geeft mogelijk een nog sterker effect, maar daar is nog geen onderzoek naar.

  • Citroenmelisse verlicht bij spanningen, spasmen, krampen, buikklachten, menstruatiepijn en depressies, helpt bij teveel schildklierhormoon (door binding van TSH) en geeft een betere slaap.
  • Het helpt bij ontstekingen en infecties, versterkt de afweer.
  • Vermindert de histamineproductie, helpt bij auto-imuunziekten, allergie en astma.
  • Is huidverzorgend, en een ideale rustgevende (bad)thee samen met lavendel of rozemarijn.
  • de olie lijkt het ideale medicijn bij herpes te zijn.
  • ook bij Alzheimer is het werkzaam.

Zie hier en hier over een duidelijk meetbare verlaging van stress (600 mg capsule), een aanzienlijke verhoging van geheugenprestaties (1600 mg) en informatieverwerking (vanaf 300 mg).

De etherische olie van melisse wordt gebruikt in aromatherapie en bij huidklachten (er is veel 'nepolie' op de markt - de echte olie van o.a. Jacob Hooij is behoorlijk duur).

Het kruid kan in de thee meegetrokken, en in sauzen en salades verwerkt worden.
Voor thee: vul de mok met verse gekneusde blaadjes, groene thee met kokend water, en laat 10 min trekken. Drie per dag (of meer). Ook goed te combineren met mint.

Voor het optimale effect: gebruik alle bovenstaande kruiden bij het eten, en kijk ook bij 'Combipil'.

In tegenstelling tot andere rustgevende kruiden, wordt de concentratie juist positief beïnvloed, en is er geen overdosering van het kruid bekend.
Met etherische olie is het altijd uitkijken, ook met melisse-olie.


CHLORELLA:

meer nog dan Spirulina een waardevol micro-organisme, en duurder...
Dat is helemaal niet nodig, want Chlorella kan makkelijk massaal geteeld worden.
Het bevat een schat aan waardevolle stoffen, net als andere groene algen, en blijkt goed werkzaam in situaties, waarin de darmen onvoldoende voedingsstoffen kunnen opnemen (zie bijv. M. Kerem 2008).

Het zou een goed voedingsmiddel zijn, om de hongerige wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien.

Zelfs als Biobrandstof is het goed toepasbaar !

Chlorella wordt bij 'Flavonolen' nader beschreven.
Zie ook Spirulina, Kelp en Fytoplankton.


CREATINE:

wordt (net als taurine) gemaakt uit dierlijk extract (o.a. bloed), en heeft als herstellend middel na kwetsuren vaak een spectaculaire werking.

Het mag niet langer dan 2 weken gebruikt worden, omdat het een sterke invloed heeft op het hele metabolisme, vochtopeenhoping veroorzaakt, nierschade veroorzaakt, en in hogere dosis kankerverwekkend is, zie hier.

De CREATINE-HYPE onder sporters en scholieren is dan ook verontrustend - het geeft juist schade aan het spierstelsel, die weer met andere krachtmiddelen 'hersteld' moet worden.

Creatine bevat ongewenste stoffen (zoals lood, excitotoxines veel 'Neu5Gc', bloedkleurstof en mogelijk schadelijke eiwitten).
Creatine en taurine zitten in (bijna) alle 'energiedrankjes' (vegetariërs moeten zich er bewust van zijn, dat ze dan bloed drinken).


ECHINACAE PURPURA


Extract van de Rode Zonnehoedswortel, veelgeprezen en gebruikt als weerstandversterker.
Volgens veel onderzoek valt dat vaak zwaar tegen... het meeste effect heeft dan een extract van de héle plant, bloemen, blad en wortels (zelden verkrijgbaar).
De geoogste plant moet dan minimaal 3 jaar oud zijn.

Ander onderzoek heeft echter spectaculaire resultaten laten zien.

De oorzaak voor deze verschillen ligt er mogelijk in, dat Echinacae vooral lijkt in te werken op het 'niet-adaptieve imuunsysteem', de 1e-lijns verdediging van het lichaam (en niet op de vorming van specifieke imuunlichamen).

Echinacea is afkomstig uit Midden-Amerika, en groeit hier in veel tuinen.

Een van de gemeten effecten is de remming van het 'hyaluronidase enzym', dat bacteriën gebruiken om (huid)weefsels aan te tasten (J. Kirby 1998).

Deze studie laat zien, dat een goed extract een duidelijke effect heeft op de weerstand, en dat het mogelijk ook werkzaam zou kunnen zijn bij allergie en astma (bijv. door interleukine-10), en een andere, dat dit beter in combinatie kan gebeuren met andere kruiden, zoals het indiase Adhatoda.

Volgens de natuurgeneeskunde zou Echinacae ook een reinigende en helende werking hebben op de lymfeklieren.

De meest belangwekkende resultaten staan in de meest uitgebreide studie naar Echinacae. Die laat een enórm levensverlengend effect zien, als Echinacae levenslang genomen wordt (omgerekend volgens aanbevolen doses op de etiketten van supplementen).
De onderzoekers vonden vooral een enorme stimulering van de 'natural killer cells' (NK).
Bij 13 maanden oude muizen was in de 'Echinacae groep' 74% nog in leven, in de controlegroep nog maar 46%. Zonder dat negatieve effecten gemeten werden...
Bij volwassen muizen blijkt Echinacae in staat, de productie van NK's weer op het JEUGDIGE niveau te herstellen.
Het is de enige bekende stof, die daartoe in staat is ! (IL beïnvloedende medicijnen, die hiervoor gegeven worden, werken nauwelijks)
Ook in de kankerbestrijding blijkt het fors effect te hebben, zeker in combinatie met melatonine (ZE) en/of kankervaccins.
Deze studie laat zien, dat het goede effect bij geïsoleerde stoffen uit Echinacae bijna ontbreekt. De onderzoekers concluderen, dat het natuurlijke TOTAAL belangrijker is dan de individuele stoffen.
Zie ook Lalone e.a. 2010 en Bone 2005.

Ritchie e.a. (2011) laten de 'adaptieve' werking van Echinacae zien:
waar niveaus aan weerstandsfactoren lager zijn is de werking veel krachtiger.
Op een aantal van die factoren (zoals MCP-1, IL-8, IL-10 en IFN-γ) werden verbeteringen van 30-50 % gemeten.

Een mooie mix bij ziekten lijkt die met Cat's Claw en Weegbree: Echinacea Extra Forte van Bloem (o.a. verkrijgbaar bij de Tuinen).
Zeker Cat's Claw lijkt veelbelovender dan Echinacea bij de vorming van specifieke antilichamen (het adaptieve imuunsysteem... zie hierboven).

Volgens onderzoek van deze producent is de combinatie van echinacae met vlierbessen net zo effectief als het veelgebruikte anti-griep middel Oseltamivir.

Maar ook vlierbessen alleen zijn effectief bij het behandelen van griep en infecties van de bovenste luchtwegen, en veel veiliger dan de nu gebruikte antivirale middelen en antibiotica (Hawkins e.a. 2019).

Een verder overzicht van onderzoeken naar Echinacea is hier.


NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT