SUPPLEMENTEN

L-Arginine, Lecithine, Lotus en Artisjok

L-ARGININE:
is een aminozuur dat in het rijtje van Glutamaat en Fenylalanine thuishoort. In natuurlijke dosering (via natuurlijke voeding) OK, maar in hoge doseringen niet.
Net als Glutamaat wordt deze stof gebruikt in de bodybuildwereld, voor een hogere aanmaak van groeihormoon.... en net als Glutamaat is het verkrijgbaar als smaakversterker.... en net als bij glutamaat leidt een overdosering tot hersenaantasting.

Deze stof wordt hier met name besproken, omdat zoveel mensen het als supplement slikken. Het zou werkzaam zijn bij hoge bloeddruk, angina en andere hart/bloedvataandoeningen, en er zijn vele positieve artikelen over te vinden.

Een serieus onderzoek naar die vermeende positieve effecten op de bloedvatwanden en hartfunktie liet echter juist een tegenovergesteld effect zien - het onderzoek werd stopgezet omdat er een duidelijk verhoogd risico op overlijden was.... (Steven P. Schulman, M.D., Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore jan 2006)
Geen aanrader dus, maar een afrader...LECITHINE:
Zit veel in bijvoorbeeld eigeel, zonnebloempitten en in soja.
Het wordt veel gebuikt als bindmiddel, om vetten op te lossen in water.

Sojalecithine wordt aangeprezen om zijn versterkende werking, wat deels wel klopt. Het bevat B-vitamines, verhoogt de verbranding en zorgt voor energie.
Het zit in vele producten als toevoegsel verwerkt.

Belangrijk is, dat er de laatste tijd vraagtekens worden gezet bij soja, met name voor de kankerverwekkende flavonoïde ervan, 'genisteine', en de mogelijk hersenaantastende werking (bij twee maaltijden met tahoe/tofu per week).
Ook is de meeste soja tegenwoordig genetisch gemanipuleerd - met dank aan Monsanto.

Aan de andere kant zijn er onderzoeken, die juist een mogelijke kankerwerendheid van soja laten zien... misschien is de dosis wel bepalend, of de manier waarop soja wordt geconsumeerd (bijv. in combinatie met 'zoutzure' ketjap)... onduidelijkheid alom.

Daarnaast is Lecithine de bouwstof voor Acetylcholine, een neurotransmitter die in overdosis tot overprikkeling van het zenuwstelsel leidt (geen wonder dat Lecithine voor zuigelingen problemen gaf - al doet koeienmelk dat ook).
Het is daarom mogelijk, dat Lecithine in het rijtje van Aspartaam en Glutamaat bijgezet moet worden !

Bodybuilders en topsporters gebruiken al deze stoffen samen, om een 'energieboost' te krijgen, en groeihormoon aan te maken. De effecten daarvan worden vaak omschreven als die van DRUGS...

Het is onduidelijk of een 'onderhoudsdosis' Lecithine gezond is.LOTUS en ARTISJOK worden als groenten gegeten (Lotus in Japan en China), maar zijn ook in supplementvorm verkrijgbaar.

Van beiden is de weerstand- en bloedvatversterkende werking aangetoond.

Artisjok(extract) wordt met name ingezet voor de ontgifting van het lichaam (lever en gal), hepatitis, cholesterolverlaging en bloedvatversterker.

Van de Lotus worden in de Chinese geneeskunde (naast de wortel) alle delen gebruikt - er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen bekend.
De wortel moet helpen tegen veroudering, acne en eczeem, de bloemen en zaden zijn hartversterkend, het blad vetafbrekend en koortsverminderend...

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT