SUPPLEMENTEN

Adhatoda Vasica

Een plant uit de Indiase geneeskunde, veelgebruikt bij luchtwegklachten als astma en bronchitis.
Het positieve effect bij acute luchtwegontstekingen wordt krachtiger in combinatie met (Siberische) Ginseng en Echinacae - en zoethout met eucalyptus (Pubmed 2005).
Deze combinatie zit in KANJANG, dat alleen via internet te koop is.

Er zijn vele extracten van te koop - bij iedere drogist te krijgen is BISOLVON (dat mogelijk niet alle werkzame stoffen bevat).

Het middel verbetert de algehele luchtwegconditie al na enkele dagen.
Ook blijkt het oxidatieve schade te kunnen herstellen en het afweersysteem te versterken (Srinivasarao e.a.2006).

Het wordt ingezet bij insecticidevergiftiging (helpt bij acetylcholineafbraak), vermindering van de bloedsuiker, versterking van hart- en bloedvaten en de lever (Ahmad e.a.2008).

Adhatoda blijkt zelfs werkzaam bij het bestrijden van de negatieve effecten van bestraling en chemotherapie, en is mogelijk beter dan 'Amifostine', dat daarvoor algemeen gebruikt wordt, duurder is, en meer bijwerkingen kent (Sharma e.a.2009).

Het wordt afgeraden tijdens zwangerschap, door een (licht) vruchtafdrijvende werking.


Alfa Liponzuur en Linolzuur

ALPHA LIPOIC ACID (Alpha-linoleenzuur, liponzuur) komt in geringe mate voor in veel natuurlijke producten - het meeste in orgaanvlees en (bij groenten) in broccoli, spinazie en gegiste producten (ook biergist).
Hennepzaad en vlaszaad (lijnzaad) bevatten veel liponzuur.

ALA is samen met linoleenzuur belangrijk voor het aanmaken van Omega-3 vetzuur, al is Omega-3 beter opneembaar uit visproducten.
De opname van ALA hangt sterk samen met de opname van goede vetten.
Liponzuur kan niet zonder linoleenzuur.
Linolzuur (omega 6) is een ander vetzuur, dat ook nodig is in de juiste balans met omega-3, maar daar krijgt de gemiddelde Nederlander al veel teveel van binnen, waardoor er juist sprake is van een onbalans ( zie 'Koken'). Uit linoleenzuur maakt het lichaam gamma-linoleenzuur, dat belangrijk is voor o.a. bloedvaten en cholesterol, maar dat weer omgezet kan worden in arachidonzuur (z.e. deze site), dat juist weer slecht is. Deze omzetting wordt tegengegaan door ALA (en door flavonolen).

ALA schijnt de meest breed inzetbare 'vitamine' te zijn - krachtiger werkzaam dan vitamine C of vitamine D - die makkelijk de 'Blood Brain Barrier' passeert, en in de hersenen vele aantastingen voorkomt.
Daarbij is ALA in staat om de geoxideerde fase van Vitamine C en E op te heffen, waardoor deze opnieuw hun werk kunnen doen...

ALA is een sterke anti-oxidant, vangt zware metalen weg, lijkt levensverlengend te werken, en veroudering van lichaamscellen tegen te gaan.
ALA valt officiëel niet meer onder de 'vitamines' (zie vitamine F), maar hoort daar eigenlijk wel - net als de flavonolen.
In geconcentreerde vorm is het alleen als voedingsupplement op te nemen.
Zie hier en hier.
De combinatie van ALA samen met BEWEGING geeft behoorlijk meer verbetering van insulineresistentie, bepaalde ontstekingswaarden en leveraantasting bij obesitas dan ALA (of beweging) alleen (Miotto e.a. 2017).

De combinatie met L-CARNITINE lijkt perfekt om lichaamscellen in conditie te houden !
L-Carnitine zit in melkproducten, advocado's, rood vlees en tempeh en natuurlijk gegiste ketjap - niet ketjap die m.b.v. zoutzuur gemaakt is, zoals sommige goedkope Aziatische merken (en in andere gefermenteerde sojaproducten - niet in sojabonen zelf).
Ketjap kan enkele maanden tot 2 jaar fermenteren en rijpen. Een keurmerk hiervoor ontbreekt helaas.

De cartnitineomzetting in het lichaam kan alleen maar met voldoende Vitamine C, B3, B6, ijzer, en de aminozuren Lysine en Methionine. Deels zitten die in dezelfde producten als L-Carnitine.

Zie 'Omega vetzuren' voor meer info over linol- en linoleenzuur.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT