SNOEPSnoep - met producttabel

Snoep en koek kan best wel gezond zijn als het niet overdreven wordt.
Denk aan sesamkoekjes, gedroogde (liefst ongezwavelde) vruchten - zoals
(chocolade)rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels en vijgen - pure chocolade, Bounty, snoep van de natuurwinkel (dat met fruitconcentraat is gemaakt), (honing-gesuikerde) noten en pinda's, müsli- en vruchtenrepen, volkorenproducten, popcorn (20 gram popcorn bevat evenveel polyfenolen als een fruithap), sommige (biologische) ontbijtkoek, en gedeeltelijk ook laurierdrop.

Van de (volkoren) koeksoorten is roomboterkoek of koek zonder vet de betere keuze.
Maar de meeste snoep (en koek) is niet 'gezond' te noemen.


Drop bevat zoethout, dat weerstandverhogend werkt. maar het heeft een bloeddrukverhogend effect, en is daarom al snel verkeerd* .
Het gezonde bestanddeel van zoethout heet 'Isoliquiritigenin', dat de groei van kankercellen afremt, allergie en astma vermindert, en mogelijk het afsterven van zenuwcellen voorkomt (54)

'Ouderwets' drop is met Arabische Gom gemaakt, dat een gezondheidsbevorderend effect heeft (een eerder bericht, dat deze gom kankerverwekkend zou kunnen zijn, blijkt niet te kloppen).
Maar drop bevat vaak maar weinig zoethout... en veel suiker...

Stoffen in zoethout blijken krachtig werkzaam te zijn tegen een groot aantal mondbacteriën. Slechts één van de onderzochte bacteriën kon er iets beter tegen - maar ook niet helemaal (MNT 2012).
De vraag is dan natuurlijk ook, in hoeverre zoethout werkzaam is tegen andere micro-organismen, en welke toepassingsgebieden er allemaal zijn.
Laurierdrop is geconcentreerde zoethout zonder suiker.

* meer dan 4 -6 stukjes laurierdrop per dag kan niet aanbevolen worden (en is bij hoge bloedruk beter helemaal te vermijden... een zoethouttak is misschien een ander verhaal)


Teveel suikers en vetten zijn altijd ongezond.
Eventuele goede stoffen in snoep en koek, compenseren een overschot deels, doordat die het lichaam helpen, deze overschotten te verwerken.

Zo zijn de transvetten, die veel in deegwaren worden gebruikt, extreem slecht, terwijl vetten uit bijv. kokos, olijfolie en melkvet veel gezonde stoffen bevatten.

Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor vetten uit maisolie en arachideolie.
Zonnebloemolie en sojaolie horen bij de meervoudig onverzadigde soort, met veel linolzuur.
Linolzuur (omega-6) is niet zo gezond als wel beweerd wordt (zie bijv. 'Broodbeleg'). Zeker bakken met zonnebloemolie is discutabel.

In chips, borrelnoten e.d. is meestal teveel zout gebruikt, wat aan de kaak gesteld wordt door o.a. de Consumentenbond.
De meest gezonde 'zoutjes' zijn dan ook allerlei noten en pitten - die zijn samen met gedroogde vruchten ook meteen geweldig goed en aan te bevelen voor iedere dag !

Snoepen kan héél ongezond worden, door overdaad, zeker als
de fabrikant allerlei giftige of verdachte stoffen toevoegt:

= KLEURSTOFFEN vooral, met name FELgekleurd snoep....
het ergste is Tatrazine (E102), dan komen E 104 tot 107, felrood E120 tot E128,en blauw E131 tot E133 (zie Toevoegingen).
Zeer GEZONDE KLEURSTOFFEN zijn de meeste van plantaardige oorsprong, zoals bietenrood, wijnrood en saffraanrood.

Snoep van BIOLOGISCH of NATUURMERK hoort altijd bij het BETERE snoep, en komt hieronder in de lijst nauwelijks voor !

== smaakversterkers en transvetten zijn uitermate slecht !
Smaakversterkers worden in veel zoutjes gebruikt - vooral chips e.d. en borrelnoten. Bij chips zijn er 'traditionele' te koop, die zonder smaakversterker zijn.
Een beetje KANEEL is gezond (mogelijk niet tijdens zwangerschap en bij astma), teveel lijkt allergie/kankerverwekkend.
Transvetten/ gedeeltelijk geharde zitten eigenlijk in alle gebakken deegwaar of chipsachtigen, behalve als er expliciet bijstaat 'in zonnebloemolie (of olijfolie/roomboter) gebakken' of 'ovengebakken'/geroosterd.

== Kunstmatige zoetstoffen worden afgeraden - al schijnt het met Sorbitol en Sacharine wel mee te vallen (wat kankerverwekkendheid betreft).
Honing mag niet bij baby's en peuters. HF stroop is slechter dan suiker.

== KAUWGUM bevat altijd Aspartaam tegenwoordig, en is alleen daarom al zeer slecht. Daarbij bevat kauwgum vaak ALUMINIUM(steararaat) - E573 - en sommige merken (zoals Lysterine Cool Active) bovendien PROPYLEENGLYCOL en zijn dan nóg schadelijker!

== Oliegebakken in meervoudig onverzadigde olie zoals zonnebloemolie - is niet zo gezond als het lijkt - doordat de meeste mensen al veel teveel omega 6 binnenkrijgen, en zich tijdens het bakproces giftige stoffen vormen - méér dan bij maïs/pinda of olijfolie (zie 'Koken').

Voor meer info over schadelijke stoffen of stoffen in overdosishoeveelheden (en alternatieven) zie 'Consumptiestoffen' en 'Aantastingen'.

Nestlé heeft in 2012 ALLE kunstmatige toevoegingen verwijderd uit al haar producten in de UK. Ze is daarme koploper in de snoepindustrie (naast de natuurmerken). Nestlé is o.m. producent van Smarties, Kitkat, en ook van een aantal andere foodproducten. Wanneer volgt ons land ?

CHOCOLADE komt ook niet voor in onderstaande lijst, omdat chocolade relatief goed is - ook al kan het veel vet en suiker bevatten.
Alle grote Europese chocoladefabrikanten - behalve Nestlé - geven aan, geen
Genetisch Gemanipuleerde grondstoffen te gebruiken.

Chocolade is gemaakt van de pit van de cacaovrucht. Voor melkchocolade en de meeste cacaopoeders worden de gezonde bitterstoffen eruit gehaald (alkalysering). Jammer genoeg wordt dit niet op de verpakking vermeld.
Melkchocolade wordt hier dan ook niet aanbevolen - tenzij niet gealkalyseerd.

Pure chocolade evenaart superfruitsoorten in gehalte aan antioxidanten.
De extra pure chocola met >70% cacao is het uitspringende 'superfood'.
Deze chocola is voor de liefhebber van bitter, en voor veel mensen genietbaarder met toegevoegde vruchtenstukjes zoals sinaasappel en framboos (bij veel supermarkten verkrijgbaar) of noten.
Het helpt bij het voorkomen van allerlei aantastingen, van hart- en vaatziekten tot ontstekingsprocessen die leiden tot reuma, kankers en dementie.
Dat pure chocolade zo gezond is, wil natuurlijk niet zeggen dat we er kilo's per dag van moeten consumeren... maar iedere dag een stuk is prima.

Vanwege de grote hoeveelheid suiker, die met het meeste snoep genuttigd wordt, en omdat er voor de rest geen gezonde stoffen inzitten, krijgen de meeste producten hieronder niet meer dan 'redelijk'.
Maar ook 'goed' is niet zo geweldig... alleen maar relatief. Honing of fruitsap ipv suiker krijgt relatief 'goed'.
Als er onnodig andere slechte/verdachte stoffen worden toegevoegd, krijgt het product altijd 'slecht'.
Het bovenvermelde echt gezonde 'snoep' (zoals gedroogde vruchten) staan niet in deze relatieve tabel vermeld.

TABEL VAN MINDER ONGEZOND - MAAR NOG STEEDS NIET GEZOND SNOEP:

{@Naam} {Produkt} {Produkt} {Produkt} {Produkt} {Produkt} {Produkt/@name}
{Produkt/@toevoeging}

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}


 

PAGINA OVERZICHT