Zonnebrandcrèmes
Op zonnebrandmiddelen is veel kritiek, maar de conclusie luidt meestal, dat het toch beter is om ze wel te gebruiken, omdat meer dan 20 minuten zonnen anders te schadelijk wordt*. Roestig ijzer om lood...
Alternatieven (zie onderaan) worden echter niet ingezet.
Zonnebrandmiddelen beschermen tegen 'squameus celcarcinoom'. Die vormen 16% van de huidkankers. Bij andere huidkankers is het beschermende effect niet overtuigend bewezen. Sterker: sommige chemicalien in deze middelen lijken die juist te promoten!
Volgens Zwitsers onderzoek verstoren 3 veelgebruikte UV-filters de hormoonhuishouding. Met name jongeren en vrouwen zijn hier kwetsbaar voor.
De verdachte UV-filters zijn: 4-METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR (4-MBC), OTHYLMETOXYCINNAMATE (OMC), BENZOPHENONE-3 (BP-3, OXYBENZONE).
In ruim 70% van de producten toegepast...
Het onderzoek wordt door onze Voedsel en Waren Autoriteit op haar site in het verdomhoekje gezet met de veroordeling 'dubieus'.
Deze veroordeling wordt bestreden door vooraanstaande toxicologen van de Universiteit van Utrecht (o.a. hoogleraar M vd Berg).
Jammer dat de 'Voedsel en Waren Autoriteit' geen ruimte heeft voor kritiek, antwoorden en andere meningen hierover... dàt zou haar site pas echt interessant maken.
Onlangs is daar de ontdekking bijgekomen, dat 4-MBC onder invloed van zonlicht reageert tot glyoxalaten (Karlsson e.a. 2010), die een sterke allergene werking hebben, en betrokken zijn bij de vorming van kankercellen.
Maar er zitten meer schadelijke stoffen in die crèmes:
Vrijwel alle 28 onderzochte crèmes (factor 20) bevatten hormoonverstorende stoffen: parabenen, retinol/ retinyl palmitaten, ftalaten en een aantal synthetische musken en bepaalde UV-filters. Zie ook hier.
Meest opvallend is, dat het minerale UV-filter titaandioxide - vaak een nanodeeltje - slecht scoort. Doordat de deeltjes titaandioxide vaak slecht 'gecoat' zijn kunnen ze bij blootstelling aan zonlicht 'radicalen' vormen, die het erfelijk materiaal (DNA) in huidcellen kunnen beschadigen".
Ook in de zonnebrandcrème's van 'natuurmerken' wordt titaanoxide gebruikt... maar er is wel een verschil tussen de nano-vorm en de minerale vorm.
De niet-nano vorm kan als redelijk veilig beschouwd worden. Deze heeft als kenmerk dat ze een WITTE laag aanbrengt. De nano-vorm is transparant gemaakt, omdat mensen dat 'mooier' vinden.....
Naast nano-titaanoxide wordt ook nano-zinkoxide als uv filter gebruikt, dat een net zo schadelijke werking blijkt te hebben. Nano-zinkoxide wordt bij 'Gifstoffen' besproken.
Nanodeeltjes worden ook in andere huid (en consumenten)producten gebruikt, zijn zeer reactief, en dringen snel door de huid.
Over nanodeeltjes is veel verontrustends te lezen, zie bijv. BBC 05110.
De zonnebrandcrèmes van Vichy, Schlecker, Delial en Hema zijn het schoonst. Dit blijkt uit een onderzoek dat Natuur en Milieu, Milieudefensie, TNO en de Technische Universiteit Delft op 20-07-05 presenteerden (zie hier).
Dit plaatje wisselt ieder jaar, In 2010 scoorde bijv. Hema slechter. Van geen van deze merken kan beweerd worden dat ze veilig of heel goed zijn.
Zie de EWG voor een overzicht.
VEILIG ZONNEN
Voor een veilig gebruinde huid kunnen we de hulp van bacteriën inroepen.
Bepaalde bacteriën die sterk blootgesteld worden aan UV straling produceren stoffen om zichzelf hiertegen te beschermen. Zoals urocaanzuur en scytonemine.
Deze beschermen de huid op een veilige manier tegen schadelijke UVB-straling.
Karlsson (2011) is het gelukt om scytonemine kunstmatig te produceren.
Helaas zal het nog enkele jaren duren, voordat dit leidt tot de enige goede zonnebrandcrème...
Een andere veilige stof, die door bacteriën wordt geproduceerd is endonulease. Endonuclease is in staat, DNA beschadiging door UV straling te repareren (K.Paspaleva, 0409).
In 2016 zijn we een stap verder gekomen. Een aantal CYANOBACTERIËN kunnen commercieel geproduceerd worden en worden inmiddels ingezet bij de productie van zonneweringen.
Cyanobacterien beschermen de huid op een veilige manier tegen UV straling, en hebben tegelijk verschillende positieve effecten op de huidcellen (Llewellyn e.a. 2016)
Ook anthocyanen - een soort flavonolen - die in een aantal fruit en groenten voorkomen blijken op de huid te beschermen tegen schade door UV straling.
Giampirie e.a(2012) onderzochten dit met aardbeienextract.
Flavonolen en anthocyanen worden elders op deze site uitgebreid besproken.
Mariadistel bevat een flavonol dat voorkomt dat huidcellen verkankerd raken door UV straling. Een pilletje voor het zonnen...
De methode die goed werkt tegen verbranding is langzaam op te bouwen... dus in het begin kort te zonnen tot je huid meer bruin is....
(en als je een kwetsbare witte huid hebt die nauwelijks bruin kan worden gewoon kleding dragen of in de schaduw blijven als je niet zwemt).
* Het meest gevaarlijk is de ZONNEBANK. Mensen die regelmatig 'zonnebanken' hebben een veel hogere kans op huidkanker. Daarbij komt dat de huid er sneller door verouderd, en lelijker uit gaat zien (Lazovich 2010)
De nieuwste analyses laten zien, dat kwaadaardige huidkanker (melanomen) de laatste tientallen jaren met een factor 8 is toegenomen bij jonge vrouwen, en met een factor 4 bij jonge mannen.
De onderzoekers wijten dit aan het enorm toegenomen gebruik van zonnebanken - met name onder jonge vrouwen (Brewer e.a. 2012).
Brewer stelt dat er geen veilige zonnebank bestaat, en dat de zonnebank in dezelfde categorie sterk kankerverwekkende producten valt als sigarettenrook en plutonium.