LICHAAMSVERZORGING

Tandverzorging zwaar onderschat


Een goede tandverzorging is essentieel voor een goede gezondheid.
Het belang hiervan wordt nog steeds veel te weinig onderkend.
Misschien komt dat, omdat de tandheelkunde zo een apart instituut vormt ?

Want al zijn er al lang onderzoeken, die de relatie tussen tand(vlees)infectie en allerlei andere lichamelijke aantastingen aangetoond hebben: verhoogde ontstekingsniveaus in het lichaam (die bijna alle ziekten kunnen veroorzaken), bacteriën en amoeben die lichamelijke functies aantasten...
Onlangs bleek, dat een slechte staat van het tandvlees de ZWANGERSCHAP ongunstig beïnvloedt.
De kans op vroeggeboorte neemt erdoor minimaal drie toe, zie BBC, 14-03-10.
Andere gevolgen op het kind zelf zijn niet gemeten...


Het meest schadelijk voor tanden zijn SUIKERS en FRISDRANKEN met koolzuur (fosforzuur in COLA is nog erger).
Bij het snoepgoed springen LOLLIES en andere 'langdurige' snoepjes eruit als tandenkrakers.
Ook BIER en WIJN kunnen er wat van.

Suikers en zuren tasten direkt het Calcium aan in het tandglazuur - het fosfaat PO,4,3- wordt gehydroxeerd tot HPO en opgelost.

NASPOELEN met water na het drinken van frisdrank, of eten bij het drinken, scheelt al een hoop in schadelijk effect (speeksel en voeding werken neutraliserend).

MONDWATERS blijken valse claims te geven over het bestrijden van plaque en andere tandaantastingen. De Amerikaanse FDA heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de producenten, dat ze deze claims op hun verpakkingen moeten intrekken (Medicine.net 2010).


gebit

Tanden zijn geen 'dood' stuk lichaam. Er vindt een voortdurende uitwisseling van stoffen plaats.
Calciumfosfaat verhuist vanuit de tanden naar botten en organen. Dit moet weer aangevuld worden met Calcium en Fosfor uit de voeding ('remineralisatie'): groenten (met name 'watergroenten' als zeewier en algen), peulvruchten, noten, vis en eventueel daarbij volle melk - ook voor de vitamine D en biogene eiwitten.

Bij kinderen ligt die uitwisseling wel 10 keer zo hoog als bij volwassenen. Hun tanden zijn dan ook veel gevoeliger voor verstoringen in de mineralenbalans.

Er is dan ook een sterke relatie tussen GEZONDE VOEDING en drinken met gezonde tanden.
Dat uit zich ook in het zo vaak voorkomen van SCHEVE TANDEN , waardoor bijna alle kinderen hier zich een beugel laten aanmeten (waarbij het streven naar perfect uitziende 'filmstertanden' natuurlijk ook een rol speelt).
Scheve tanden komen veel minder voor in culturen, waar nog traditioneel gegeten wordt (J Allbriton 2010)
Een grote rol lijkt hier weggelegd voor groene, foliumzuurrijke groenten en thee.


FLUOR, PFOA en TRICLOSAN

Het veel en langdurig gebruiken van producten met FLUOR (natriumfluoride) lijkt geen aanrader.
Natriumfluoride vernietigt de waterstofbruggen in enzymen.
Direct gebeurt dat bij de enzymen die het glazuurherstel regelen.
Fluormoleculen nemen de plaats in van Calciumfosfaat in het glazuur, en verzwakken de tanden uiteindelijk verder...
Ook het tandvlees raakt los door langdurig fluorgebruik (19).
Meer over fluor op deze site bij 'Toevoegingen'.
Een goed overzicht over fluor is ook hier te vinden, een chemisch overzicht hier.

We krijgen méér dan genoeg Fluor binnen via onze normale voeding - maar dan wel in de NATUURLIJKE calciumfluoride vorm - calcium is heel anders reactief dan natrium. Ook hecht calciumfluoride veel beter aan de tanden, en zou standaard in tandpasta's moeten zitten (maar natriumfluoride is als afvalproduct van de chemische industrie goedkoper).

Of tandpasta met natriumfluoride afgeraden moet worden is onduidelijk. Goed naspoelen zal waarschijnlijk voorkomen dat er veel van in het lichaam terecht komt. Toch lijkt het beter om tandpasta met natuurlijke kruiden te gebruiken (die calciumfluoride bevatten).

De Fluoride-applicatie+ bij de tandarts voor je kinderen staat mogelijk ter discussie - behalve als het gebit in slechte staat verkeert, beginnende gaatjes opspelen, en je geen alternatief kunt toepassen.
Al valt het misschien wel mee, twee keer per jaar... op die momenten komt er relatief veel natriumfluoride in het lichaam, waarvan de gevolgen onbekend zijn.

Bij MONDWATERS lijkt het een goed idee, goed na te spoelen - ook al staat dat niet op de gebruiksaanwijzing.

TRICLOSAN is als bacteriebestrijder toegevoegd aan tandpasta en mondwaters.
Het zit ook veel in huidverzorgingsproducten en deo's - en daarnaast in allerlei andere producten, variërend van sportschoenen en kleding tot matrashoezen en huidhoudelijk gereedschap. Ook in kinderspeelgoed - onder meer van Hasbro.
Zie hier.

Halden wijst op nadelen van FLOSS. De jaarlijks gebruikte hoeveelheid floss kan de aarde een aantal malen omspannen, en levert een aanzienlijke bijdrage aan de belasting van het milieu met schadelijke stoffen.

Vroeger werd floss gemaakt van zijdedraad (met of zonder bijenwas). Tegenwoordig wordt vaak TEFLON gebruikt of nylon met paraffine. Teflon is zeer schadelijk voor de gezondheid en het milieu (het schadelijke bestanddeel heet PFOA). Nylon is slecht afbreekbaar en milieuschadelijk.
De meeste merken hebben Teflon in hun assortiment, dat sterker is, dunner gemaakt kan worden en makkelijk glijdt.

De enige goede floss is de 100% natuurlijke. De échte tandzijde met échte bijenwas. Regelmatig wordt tandzijde gecoat ('waxed') met paraffine. Als bijenwas gebruikt is wordt dat vermeld bij de ingrediënten.


NATUURLIJK

De beste 'fluorapplicatie' is een dagelijkse kop thee zonder suiker/ eten erbij!
Zwarte koffie heeft een krachtig bacteriebestrijdende functie in de mond.
(zie 'Drinken')

Een van de beste manieren om een gezonde mond/keelholte te houden blijkt biogarde-achtige YOGHURT te zijn.
Tijdens de jaarlijkse conferentie van de 'International Association for Dental Research', maart 05, bleek dat 2 maal 50 ml yakhult per dag de schadelijke bacteriën terugdringt, plaque en slechte adem enorm voorkomt, en het tandvlees beschermt ! (zie yoghurt).

PROPOLIS is een effectieve bestrijder van cariës. Het aantal bacteriën vermindert aanzienlijk - mede door het actieve ingrediënt FARNESOL (Kaneko e.a. 2011, Koo e.a. 2002).
Farnesol zit ook veel in een aantal bloemen. Met name in rozen, jasmijn, acacia, citrusbloemen, citroenkruid, geranium en aardbei. De essentiële olie daarvan is een goed alternatief voor mondwater. En bijenwas/honingraat (met extra propolis) is een uitstekend alternatief voor 'tandkauwgum'...

Farnesol, en andere ingrediënten van propolis, hebben nog veel meer gunstige effecten op de gezondheid (zie Aantastingen/vitaminen).

Konig e.a. 2016 tonen een sterke relatie aan tussen een mondbacterie die cariës en parodontitis veroorzaakt (Aggregatibacter actinomycetemcomitans) en het ontstaan van botaantasting (reumatoïde artritis).
Deze bacterie wordt eveneens geassocieerd met auto-imuunziekten door haar invloed op witte bloedlichaampjes. Er is een relatie met hart/slagader-aantastingen, hersen-, oog-, long-, lymphe-, pees, en urineweg-ontstekingen geconstateerd (Taylor e.a. 2014).
Propolis blijkt net zo werkzaam tegen deze bacterie als antibiotica (Gebara e.a. 2002, Agarwal e.a. 2013). Ook knoflook is een effectieve remmer.

Ook ZOETHOUT is krachtig werkzaam tegen bijna alle mondbacteriën.

Daarbij flossen en 2 keer per dag poetsen, dan ben je GEZOND bezig ! (yoghurt is aan te bevelen als totale conditieversterker)
Als je dan ook af en toe KOFFIE en groene THEE drinkt, en na het drinken van fris of vruchtensap de mond spoelt, is het positieve effect kompleet, en kunnen alle fluorideproducten en mondspoelingen op de winkelschap blijven staan !!!!


CONCLUSIE:
  • Eet biogardeyoghurts.
  • Drink iedere dag n keer thee en/of koffie zonder suiker (en zonder aspartaam).
  • Poets twee maal per dag, floss regelmatig.
  • Ga zoveel mogelijk bewust om met drank en snoepgoed.

ALTERNATIEVE TANDPASTA´S

PARADONTAX pretendeert 'natuurlijk' te zijn,
maar 2 varianten bevatten tegenwoordig ook chemische natriumfluoride
(natuurlijk thee-extract - calciumfluoride - zou beter passen).
alleen de 'original' is nog natriumfluoridevrij - maar wel met calciumfluoride.

Het KRUIDVAT huismerk tandpasta is ook zonder fluor verkrijgbaar...

KINDERTANDPASTA heeft een verlaagd natriumfluoride-gehalte.

Goed lijkt ook URTEKRAM tandpasta (Natuurwinkel).

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT