LICHAAMSVERZORGING

Huidproducten

Een goede huid begint bij een gezond lichaam en geest.
Goede voeding is een eerste voorwaarde voor het op peil houden van de huidgezondheid.
Ook de geest is echter heel belangrijk: bij stress blijkt de huidweerstand aanzienlijk af te nemen.

Natuurlijke huidverzorging lijkt veel beter dan insmeren met chemische producten.
Bij 'Goede merken' en 'Het goedkope alternatief' is die natuurlijke manier het onderwerp.
Toch zijn de meeste mensen tegenwoordig verslaafd aan de onnatuurlijke manier van huidverzorging.

Zelfs jonge mensen met een rimpelloze huid smeren zich in met crèmes en bodymilk, terwijl dat helemaal niet nodig is.
Integendeel: ze maken hun huid hiermee afhankelijk van die producten, en de kans is groot dat ze hiermee éérder rimpels krijgen.
Maar de invloed van al die reclames met soft-foto's van filmsterren is groot.
Centraal hierbij staat meestal het 'vochtinbrengen', een term die nergens op slaat bij crèmes:
"Vochtinbrengers" zijn in de praktijk meestal "vochtvasthouders", die in droge lucht vocht uit de diepere huidcellen halen, i.p.v. inbrengen ! (bijv. Propyleen Glycol)

In VOCHTIGE LUCHT heeft je huid geen extra vocht nodig.
Andere 'vochtinbrengers' brengen alleen maar een 'coating' aan, zijn moleculair totaal niet in staat binnen te dringen in de huid (bijv. Collageen, Elastine en Liposomen).
In DROGE LUCHT is een huidolie effectiever als huidbeschermer dan een zogenaamde 'vochtinbrenger'.


Veel crèmes en bodymilk zijn op basis van paraffine - gemaakt uit aardolie.
Paraffine is dan wel gezuiverd, maar toch blijven er restanten schadelijke chemicaliën achter. Echt huidvriendelijk is dit spul niet.

Ook worden er een aantal andere 'onvriendelijke' ingrediënten gebruikt, zoals Parabenen en Broomverbindingen als conserveermiddel, 'harde' alcoholen (die ook uit aardolie gemaakt worden), nanodeeltjes, slechte geurstoffen, en regelmatig DEA of TEA.
Steeds meer verzorgingsproducten bevatten nanodeeltjes, bijv. als uv filter en 'transparantmaker'. De risico's daarvan zijn nauwelijks bekend, maar er zijn alarmerende berichten. Zie Heel Natuurlijk voor een overzicht.

De (on)schadelijkheid van Geurstoffen worden bij 'Geurtjes' besproken. Andere schadelijke toevoegingen bij 'Gifbelasting'. Nanodeeltjes komen ook aan bod bij 'Zonnebrandcrèmes'.

Wat betekent 'huidonvriendelijk' op een termijn van 40 jaar ??
Huidkanker, door een slechte huid ?? Huidveroudering, terwijl de consument verteld wordt, dat dit juist voorkómen wordt, door het product te gebruiken ??
Bij KORTdurend gebruik, en niet de hele dag door (ziekenhuispersoneel wast continu de handen) valt het allemaal wel mee...
al dringen sommige chemicaliën (zoals parabenen en nanodeeltjes) meteen door de huid het bloed binnen.
Eenmaal in het lichaam gedrongen, zijn deze ingrediënten veel schadelijker, omdat ze zich in weefsels ophopen en dan plaatselijk zenuwen en afweer aantasten.


HUIDPROBLEMEN

Er zijn vele MEDICINALE zalfjes op doktersvoorschrift te krijgen, met allerlei specifieke werkingen. Die worden hier niet verder besproken, behalve Chlooramphenicol en Teerzalf . Beide zalven zijn sterk kankerverwekkend, en zouden niet door de huisarts voorgeschreven mogen worden...

Alternatieven zijn bijvoorbeeld 'fucidinezuurhemilhydraat', compressen met sterk kamille-atreksel, VSM oogdruppels, pollencrème (Erica), modder en met etherische olie verrijkte Aloë Vera-gelei.
In plaats van HORMONENzalf zouden ook Aloë Vera, etherische oliën, mineralensupplementen en Spirulina gebruikt kunnen worden (zie ook ouders online).

Isotretinoin en Accutane, Acnebestrijdenders, zijn GEDRAGSBEÏNVLOEDEND door hun directe inwerking op het enzym-hormoonsysteem ('enzym 3alfa-hydroxysteroid dehydrogenase', dat de agressie onder controle houdt).
Het bekende ( meest gebruikte) 'Clearasil' bevat het kankerverwekkende DEA met SLES, en wordt niet aanbevolen...

Nieuw in 2008: ARKOPHARMA acnesticks (o.a. De Tuinen) zijn op basis ven etherische oliën, en zouden een goed alternatief zijn - maar bevatten het schadelijke TEA.Misschien zijn wel íéts beter dan Clearasil... maar niet wat je eigenlijk wil als je een zogenaamd 'natuurproduct' koopt !

Zalven op basis van LANOLINE (wolvet, van zichzelf heel goed voor de huid) bevatten bestrijdingsmiddelen, die schapen opgespoten krijgen tegen schadelijke parasieten, de hoeveelheden kunnen sterk verschillen.
De zalven van het 'natuurmerk' VOGEL (bijv.) bevatten lanoline, bestrijdingsmiddelengehalte onbekend...

Vaak is er bij huidproblemen een INWENDIGE oorzaak.
Ontgiftigingskuren kunnen dan soelaas bieden, maar een goede kennis van alle mogelijkheden is wel nodig (variërend van supplementen als chlorella, 'homeopathische' middelen als slangen- en bijengif - tot sauna en sporten).

Het laatste nieuws uit 2008 is de rol van DRINKWATER bij huidproblemen:
er lijkt een verband te zijn tussen HARD drinkwater (met weinig zuren of veel calcium dus) en ECZEEM...

Bij 'Het goedkope alternatief' worden manieren aangereikt, om de huid goed te verzorgen.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT