LICHAAMSVERZORGING

Het goedkope alternatief

De goede natuurmerken zijn voor minimuminkomens moeilijk betaalbaar. De prijzen zijn tot tien keer zo hoog als producten van de ALDI of LIDL.

Mensen die wel gewend zijn om de dure merkproducten te gebruiken, zijn niet duurder uit met goede natuurmerken.

Er bestaan ook goedkope alternatieven:
schat

 • Huidcrème of bodylotion: gebruik een beetje OLIJFOLIE (van de ALDI,, AH (Euroshopper) of LIDL) op douche-natte huid - daarna nog éven nadouchen.
 • De beste manier om VOCHT IN DE HUID te brengen is een bad nemen! (met badolie om uitdroging in de buitenlucht te voorkomen)
 • Honingwater of honing met wat geconcentreerde (bloemen-kruiden)thee (plus wat olie geklutst, zie de link hieronder) is uitstekend als huidvoedende MASSAGEMILK.
 • RIMPELS en littekens verminderen door natuurproducten als Aloë Vera, calendulazalf en honing(crème).
 • Smeerwortelpreparaten zijn effectief - ook bij ondiepe wonden - maar worden ervan verdacht, huidkanker te veroorzaken (hoewel er ook bronnen zijn, die het tegenovergestelde beweren).
 • Lekker GEURTJE: gebruik ROZENWATER, verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels, of verdund citroen/limoensap (kreeg ik onlangs als tip binnen voor alternatieve deodorant), of meng wat etherische bloemenolie door olijfolie (1 op 7, want pure etherische olie is te scherp).
 • Ook KOKOSOLIE (vet) schijnt een goede deo te zijn, vanwege haar antibacteriële eigenschappen. Bij toko's is goedkope geurloze kokosolie te koop, bij natuurwinkels 'Aman Prana', koudgeperste en onbewerkte kokosolie (met lichte kokosgeur). Kokosolie schijnt voor veel meer zaken goed te zijn, zie hier .
 • Etherische olie is relatief goedkoop bij de drogisterijketen ERICA -
  al zijn er berichten dat de kwaliteit heel anders is dan die van de - veel duurdere merken - Erica schijnt haar olie van Jacob Hooy te betrekken, die niet het aanbevolen stoomdestillatieproces volgt (waarbij de medicinale stoffen werkzaam zijn - en waarbij voor 10 cc al een kilo bloemen nodig is) .
 • BADOLIE van KNEIPP is goed, maar niet goedkoop -maar je hebt er niet zoveel van nodig.
  Door het bad kan ook badzout, honing, thee of kruidenthee gemengd worden - thee en honing bevatten waardevolle stoffen voor de huid. BADZOUT kan ook zelf gemaakt worden met soda (pas op met droge sodastof !) en etherische bloemenolie.
  BADSCHUIM (of shampoo in het bad) liever niet gebruiken - het contact met schadelijke stoffen duurt veel te lang ! Ook bevat badschuim vaak de al eerder besproken DEA of TEA verbindingen...
 • Brandwondverzorging kan goed met honing of speciale honingzalf - metéén na het langdurig koelen opbrengen, met een Biogaas erover.
 • Tegen Haarluis zijn een aantal dure insecticiden te koop, die bijna allemaal kankerverwekkend en mutageen zijn. De gezondste manier om haarluis te bestrijden is met veel geperste knoflook in wat water of met verdunde (1:5) etherische oliemix (bijv. TEA TREE), bij natuurwinkels verkrijgbaar (pas op de ogen).
  Om luis te bestrijden kan TEA TREE ook door shampoo gemengd worden (5-10 druppels, om de dag, 3 keer in totaal) - knoflook niet.

  * Inmiddels zijn er twee onschuldige alternatieven gevonden:
  een op basis van kokosolie, bij de apotheek op bestelling verkrijgbaar...

  Tea Tree olie (geen echte aanrader), en Lavendelolie, kunnen ook gebruikt worden tegen ACNE oftewel puberpuisten (aanstippen met 1:5 verdunning in olie of bodymilk). Pas op met PURE Tea Trea olie (zie hierboven).

  Weleda heeft een Acne-bestrijder in haar assortiment - maar de ervaringen hiermee zijn hier thuis niet zo positief.
  Werkzaam tegen acne, maar duur, zijn ook producten op basis van Dode Zee zout, bij de meeste Natuurdrogisten verkrijgbaar (al duurt het langer dan bij Clearasil, voordat resultaat zichtbaar is).
  Een regelmatig succesvol middel lijkt MAGNESIUMMELK te zijn (zie hier).

  Zie 'Huidzalfjes' voor meer info over schadelijke acnebestrijders.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT