LICHAAMSVERZORGING

Gifbelasting (2)

CONSERVEERMIDDELEN

Conserveermiddelen zijn vaak noodzakelijk, de meeste lichaamsverzorgings- producten zijn aan bederf onderhevig.
Zonder enige conserveringsvorm is bijvoorbeeld een bodymilk maar 2 weken houdbaar.
Bijna altijd is er sprake van huidcontact, bijv. bij lipstick, handcrème, deoroller, waardoor een enorme microbiële besmetting plaatsvindt, die veel schadelijker kan zijn dan de conserveermiddelen zèlf....
De consument kan zèlf ook veel bederven door verpakkingen langdurig geopend te laten en bij hogere temperatuur te bewaren.

Veel lichaamsverzorgingsproducten hebben echter geen chemisch conserveermiddel nodig, er zijn meer natuurlijke alternatieven...

Benzoëzuur is samen met 'natuurlijke' zuren als L-Melkzuur, Propionzuur, Citroenzuur, L-wijnsteenzuur en L-appelzuur, het meest onschuldig , maar tóch treden er negatieve reacties op bij een BESCHADIGDE huid,

Paradoxaal genoeg bevat VSM WONDverzorgingsgelei Paraben en TEA !
Paraben hoopt zich op in organen, en TEA veroorzaakt nitrosamines.
En dat bij een 'homeopatisch' merk, waar veel mensen vertrouwen in hebben...

In sommig onderzoek wordt Paraben in verband gebracht met borstkanker, omdat het in hoge concentraties is aangetroffen in borstkankerweefsel (zie 'Deo').
Parabenen hebben ook hormonale invloed, wat wel eens samen kan hangen met die kankerverwekkendheid. Net als Triclosan, dat bij Tandverzorging besproken wordt. Benzoëzuur en andere zuren veel minder.

Omdat ook andere ingrediënten in verzorgingsproducten een hormonale invloed hebben - zoals ftalaten in huid- en haarproducten - en daarnaast nanodeeltjes en stoffen uit de 'kankerlijst'* gebruikt worden, slaat het totaalplaatje van die producten in als een gifbom.
* zie 'Gifbelasting(2)' en 'Huishouden'.

Sommige natuurlijke etherische oliën, zoals 'Tea Trea' en Lavendel, zijn beter (en dúúrder) dan chemisch conserveermiddel... waarmee niet gezegd is, dat deze middelen onschadelijk zijn...
zie hier een Europees rapport, waaruit blijkt, dat onverdunde Tea Trea olie neurotoxische eigenschappen heeft, inwendig niet gebruikt moet worden - en dat het makkelijk oxideert tot gevaarlijke stoffen bij blootstelling aan daglicht en lucht... meer onderzoek is vereist.

De meest schadelijke etherische oliën lijken KAMFER, MINT en MENTHOL te zijn... oliën die in deze combinatie gebruikt worden in SPIERPIJNmiddelen, zoals Tijgerbalsem.
Met name inademing van deze balsems is schadelijk. Van Tijgerbalsem kun je 'high' worden, vergelijkbaar met lijmsnuiven !

Ook het natuurlijke 'Alum' (aluminiumkristal) werkt als conserveermiddel, maar kan niet aanbevolen worden (zie aluminium).
Zout is ook een conserveermiddel, maar niet massaal in vele producten te gebruiken.Veel andere conserveermiddelen bevatten elementen uit de gevaarlijke groep, zoals nitriet-, broom- en formaldehydeverbindingen. De meeste mensen reageren daar niet direkt allergisch op, en de giftigheid is door wettelijke grenswaarden PER STOF minimaal, maar toch, ze zitten erin, en dragen bij aan de totaalbelasting met ALLE STOFFEN...

Blijkens EU onderzoek in 2003 zijn conserveermiddelen verantwoordelijk voor 20% van de gevallen van contactallergie - geurtjes voor 50%.

Veel conserveermiddelen verminderen of vernietigen de goede effecten van de heilzame gebruikte stoffen, zoals bij Aloë Vera gelei.

1   2   

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT