LICHAAMSVERZORGING

Algemeen

Bijna iedereen gebruikt shampoo's, tandpasta's, bodylotions, haarkleuringen, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en make-up, in de overtuiging, dat deze producten goed en veilig zijn.
Maar in werkelijkheid is de kwaliteit van de ingrediënten van deze producten ZEER TWIJFELACHTIG, de fabrikant mag bijna alles gebruiken (m.u.v. een aantal zwaar giftige stoffen).

Verderop worden merken bekeken, die pretenderen dat ze géén schadelijke stoffen gebruiken.

Voor veel giftige chemicaliën zijn grenswaarden vastgesteld (maar geen verbod). Volgens sommige onderzoekers wordt de grootste gifbelasting van ons lichaam 'verzorgd' door 'verzorgingsproducten', met al hun chemische combinaties (zie Gifbelasting).
Er zijn een aantal stoffen bekend, die goed zijn voor lichaamsverzorging, maar meestal worden deze alleen gebruikt, om het product een gezonde uitstraling te geven, terwijl de schadelijke stoffen de overhand hebben.

VELE LICHAAMSVERZORGINGSPRODUKTEN raken verontreinigd met NDELA (N-nitrosodiethanolamine), een nitrosamine, reactieproduct tijdens het bewaren van Sodium Laureth Sulfate met DEA en TEA, twee algemeen gebruikte ingrediënten. Des te ouder het product, des te méér, zo werd in de USA geconstateerd - zie hieronder* voor een recent Nederlands onderzoek, waarbij ook NDELA werd aangetroffen (onderzoek in Duitsland bracht geen nitrosaminen aan het licht, maar het onderzoek beperkte zich tot 'verse', Duitse shampoo's, zonder DEA).
De vermelde houdbaarheidsdatum houdt hier geen rekening mee... Zonnebrandmiddelen, bijvoorbeeld, liggen vaak een jaar in de kast te wachten tot de volgende zomer, en bevatten meestal kankerverwekkende toevoegingen, die door deze reacties steeds meer toenemen...

* in een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (Keuringsdienst van Waren), werden in bijna 20% van de lichaamsverzorgingsproducten nitrosaminen aangetroffen - en in 18 van de 130 onaanvaardbaar teveel.

Een onderzoek naar 5 Eau de Toilettes (in cache), bracht bij ratten na één uur blootstelling aan de lucht, al onherstelbare zenuw- en longschade !
De schade werd veel extremer bij herhaalde blootstelling.....
Bij 'Geurtjes' is meer info over dit onderwerp te vinden.

verward

Milieudefensie (in samenwerking met andere organisaties) trof recentelijk in bijna alle shampoo's schadelijke stoffen aan, zoals FTALATEN, die dienen als fixeermiddel en als weekmaker voor 'verstevigers'.
Ftalaten dringen snel door de huid, en veroorzaken in het lichaam hormonale veranderingen. Sommige ftalaten zijn kankerverwekkend (zie Huishouden).

Deze actie van Milieudefensie heeft ertoe geleid, dat een aantal merken hun ingrediënten gaan aanpassen.
Helaas blijven hierbij een aantal verdachte stoffen buiten schot, zoals DEA en TEA verbindingen (en het gebruik van ethyleenoxide, dat toch een milieuschadelijke stof is), en NANODEELTJES (zie 'Consumptiestoffen' - en hieronder bij zonnebrandmiddelen).

Nanodeeltjes worden steeds meer toegepast.
Omdat deze producten niet onderzocht zijn op hun schadelijkheid, is het maar goed dat het Europese parlement hier stappen tegen gaat ondernemen.
Maar de onderzoeken naar schadelijkheid van nanodeeltjes gaan minstens 4 jaar duren.

Intussen hebben al een aantal merken nanodeeltjes in hun producten gestopt, met als voorlopers NIVEA en GARNIER.
En het worden er steeds meer... het is vreemd, dat dit zomaar mag !
Deze producenten weten van de kritiek, die er op nanodeeltjes is, maar hebben toch besloten de consumenten hier ongevraagd aan bloot te stellen.
Mogelijke gezondheidschade intereseert ze geen moer.

Waarschuwingsboodschappen op de verpakking van bepaalde producten ('in goed geventileerde ruimtes gebruiken' bij luchtverfissers, 'contact met de ogen vermijden' bij shampoo etc.) zeggen veel meer over de schadelijkheid van het product, dan de argeloze consument denkt....
een toiletverfrisser kan toch onmogelijk zo slecht zijn, dan zou het toch niet verkocht worden ??
Een shampoo kan toch geen eiwitaantasing (glaucoom) van het oog veroorzaken ?? - toch wél !!

hoofd
© 2004 warenwelenwee

SPUITBUSSEN winnen alom terrein: zo is het op de BASISSCHOOL al heel gebruikelijk, dat meisjes zich na de gym met deodorant inspuiten - mijn astmatische dochter had last van de dampen in de kleedkamer.

De uitdamping van al die deo's en parfums kan aanzienlijk zijn. Op straat is het vaak al van een afstand te ruiken. De structurele blootstelling aan dit soort dampen in het klaslokaal (of in andere werkruimten) moet invloed hebben (zie 'Geurtjes'). Onderzoek hiernaar is mij niet bekend.

LIPPENSTIFT (en gloss) blijkt vaak schadelijke zware metalen zoals chroom, aluminium en mangaan te bevatten. De meest populaire lipsticks geven bij twee maal dagelijks gebruik al overschreiding van de veiligheidsnormen. Veel vrouwen 'stiften' zich veel vaker... en de hele dag door worden deze stoffen ingeslikt (Daily Mail 05-2013).
Dit kan allerlei ziekten veroorzaken - van hart- en vaatziekten tot zenuwaantastingen en kankers. E.S. Green waarschuwt daarbij dat vrouwen in verwachting zeker geen lippenstift moeten gebruiken.... (er bestaan ook lipsticks met het veilige BDIH keurmerk, zoals van Hauschka en Lavera).

Over een aantal middelen dring langzaam het besef door, dat ze schadelijk zijn, zonder dat dit metéén tot maatregelen leidt.
Zo zijn Talkpoeder en Ammoniak 2 veelgebruikte stoffen, die net als ASBEST, de longen permanent aantasten !
BABYPOEDER IS FUNEST VOOR DE LONGEN VAN DE BABY ! (maar geen waarschuwing op de verpakking, die je daar op wijst)

Er zijn nog veel meer stoffen in cosmetica te vinden. Veel daarvan kunnen allergie veroorzaken. Een nieuwe ontdekking in dit rijtje is, dat gluten in huidproducten dezelfde reacties kunnen geven bij mensen met glutenallergie als gluten in voeding - zoals darmproblemen en huiduitslag
(MedicineNet 2011). In veel cosmetica zitten gluten, zonder dat dit op de verpakking gemeld wordt.


DOUCHEN kan een risico op infectie geven door verontreiniging van de douchekop.
Plastic douchekoppen geven een veel hoger risico, zie BBC 14-09-09.
Maandelijks de douchekop in spiritus weken lijkt aan te raden, zeker bij zwakke weerstand.


De meeste mannen SCHEREN zich DROOG ELEKTRISCH, waarbij FIJN STOF ingeademd wordt (en elektromagnetische straling geproduceerd wordt).
Er is een groot verschil tussen PHILIPS en BRAUN scheerapparaten. Een Philips zuigt het scheerstof voor een groot deel naar binnen, een Braun blaast het om zich heen...

Het lijkt dan beter, om vóór het scheren de baardharen in te smeren met lotion, of ouderwets met de hand te scheren...
Wel is het zo dat door het scheren makkelijk schadelijke stoffen uit scheerzeep en lotion de huid binnen trekken... (zoals parabenen en alum).


RECYCLED PAPIER bevat 100-1000 maal zoveel bacteriën als 'vers' papier uit houtpulp. Met de huidige productieprocessen lijkt dat niet te voorkomen. De gevonden hoeveelheden zijn voor de meeste mensen niet bedreigend, maar voor meer kwetsbare groepen kunnen die dat wel zijn... zoals zieken, baby's en bejaarden.
Dit is nu onderzocht voor wc papier. De onderzoekers vermoeden dat hetzelfde geldt voor keukenrol, tissues en andere recycled papierproducten (MedicineNet 2011).


Bij 'Gifbelasting' worden een aantal giftige stoffen in lichaamsverzorgings-producten op een rijtje gezet, en de voors en tegens van diverse conserveermiddelen besproken.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}

PAGINA OVERZICHT