KOKEN

 

KOKEN wordt als gezonder beschouwd dan BAKKEN (braden), omdat er geen ongezonde 'bakstoffen'ontstaan (zie hieronder). Toch is dit niet helemaal duidelijk.
Bij koken verdwijnt een deel van de inhoudstoffen in het kookwater, en ook duurt de verhitting langer dan bij bakken (snelkookpannen zijn beter - en energiezuiniger). Maar als het kookwater voor de saus gebruikt wordt, hoeft dit geen bezwaar te zijn.

ROERBAKKEN is mogelijk* de beste methode, omdat hiermee de meeste vitamines behouden blijven. Maar ook 'gewoon' bakken hoeft helemaal niet zo slecht te zijn, zolang er geen donkere korsten ontstaan...
* Bij het roerbakken wordt vaak veel olie gebruikt. Waarschijnlijke reden waarom een groentenrijk diëet in China samenhangt met overgewicht (Shi e.a. 2008) - al is dit niet helemaal duidelijk.

NIET VERHITTEN (rauwkost) laat harde plantaardige celwanden intakt, die moeilijk zijn 'open te breken', waardoor waardevolle stoffen ongebruikt de darmen verlaten...
Raspen en malen helpt, om die celwanden kapot te krijgen. Dat is goed te zien aan het verkleuren van geraspte appels: het bruin worden wordt veroorzaakt door de flavonoïden, die uit de kapotte cellen 'lekken'. Daarom is appelstroop zo gezond bruin.

Goed KAUWEN is bij rauwkost heel belangrijk (maar bij nitraatrijke groente als botersla wordt door extra speeksel meer nitriet (=> nitrosamine) gevormd, zie broodbeleg).


Een aantal plantaardige producten MOETEN verhit worden, om giftige stoffen (deels) te verwijderen (de waardevolle blijven wèl aanwezig): onrijpe tomaten, paddestoelen, aardappels, alfalfa (heel kort) en taugé.

Rauw VLEES is natuurlijk nooit aan te raden, vanuit microbiëel oogpunt - al scoort de Japanse keuken (met haar rauwe vis) hoog op de gezondheidslijst.

Net als de Mediterrane keuken trouwens, die ook een toppositie inneemt.

Overeenkomsten tussen beiden zijn: veel verse groenten, verse kruiden, vers fruit, vis en granen/peulvruchten (weinig melk en rood vlees).

Van geen van de ingrediënten kan de aparte werking van die ingrediënten het krachtige gezondheidsbevorderende effect verklaren - behalve bij het 200 gram méér eten van fruit met noten (18) .

HYGIËNE bij het bereiden van vlees is heel belangrijk - zoals bekend verondersteld.
Minder bekend is wellicht, dat de beruchte dodelijke Salmonella bacterie makkelijk overleeft in aanrechtdoekjes.
Aanrechtdoekjes, die te lang blijven liggen en 'indrogen', ontwikkelen een supervorm van Salmonella, die zelfs resistent is tegen chloorbleekwater.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT