DRINKEN



Zuiveldrankjes (1)


POSITIEVE BERICHTEN OVER MELK

Verse melkproducten zijn over het algemeen GOED* (zie hieronder voor kritiek op melkconsumptie). Maar gesuikerde melkdrankjes zijn dat meestal niet - al zijn er grote verschillen (in extremo het verschil tussen 'intensieve' fructosestroop met chemische smaakstoffen of gekookte aardbeienpulp met honing) - en is dit mede afhankelijk van de totale suikerinname, en het moment waarop.

Melkcalcium leidt tot een hogere vetverbranding, en helpt daarom bij afslanken. Waarom met name melkcalcium dit effect heeft, is nog onbekend...
Het calcium uit melk speelt ook een belangrijke rol bij de botvorming, in samenhang met bepaalde melkeiwitten.

Daarnaast wordt kalk uit melk(zure) producten - van alle kalksoorten - het beste opgenomen in het lichaam.
Het nuttigen van 800 ml zuivel per dag blijkt het lijnen te bevorderen
(zie supplementen).
Melkwei en karnemelk geven een duidelijke vermindering van overgewicht en taille-omvang - en van niveau's aan thyroïde hormoon (Medicine net 2011) - sojamelk geeft dit effect niet, in tegenstelling tot andere berichten.
Ook geven deze producten een sterke boost aan het spierherstel na sporten omdat de eiwitten in snel opneembare vorm zijn.

In een grootschalig onderzoek (onder 48.000 vrouwen) bleek dat het nuttigen van 600 ml zuivel per dag, de kans op borstkanker met de helft verminderde... (International Journal of Cancer 2001 - American Journal of Clinical Nutrition, 09-2001) - in Nederlands onderzoek werd dit bevestigd bij het drinken van 500 ml karnemelk** per dag.

Ook bij darm- en huidkanker is de goede werking van aangezuurde melk gebleken (17).
Nog meer positieve effecten zijn waargenomen bij diabetes type 2, hoge bloeddruk (15) en jicht (bijna de helft minder risico: 16).

Positieve onderzoeken over melk zijn (o.a.) nog meer te vinden in het Voedings Magazine (gesponsord door de zuivelindustrie) en bijv. hier.

Maguire beveelt 500 ml volle zuivel per dag aan voor kinderen - niet meer, omdat teveel melk tot ijzertekort kan leiden. Het is een vrij zekere manier om het kind voldoende calcium en vitamine D binnen te laten krijgen, terwijl voor andere bronnen een bewust dieet gevolgd moet worden.
Uit een vervolgonderzoek werd duidelijk dat het grootste deel van de kinderen een vitamine D tekort heeft. De enige manier om voldoende vitamine D te krijgen is via supplementen of met 2 glazen melk per dag. Zie ook Vitamine D.

Zeker in de eerste 2 levensjaren is het belangrijk om VOLLE melk te drinken.
Zie Health Canada voor een overzicht.

Teran-Garcia e.a. (2013) concluderen dat het niet drinken van zuivel op middelbare school leeftijd een drie maal hogere kans geeft op Metabool Syndroom - de voorloper van diabetes, overgewicht en veel andere aantastingen.
Dat was onafhankelijk van het gebruik van frisdrank.

** karnemelk wordt niet meer gemaakt van aangezuurde volle melk, die dan afgeroomd wordt, maar van aangezuurde mágere melk. Dat geeft een duidelijk andere (laffere) smaak. Echte liefhebbers (zoals ik) drinken liefst de ambachtelijke biologische en/of boerenkarnemelk uit de glazen fles... of die in het buitenland, waar nog wel vaak de ambachtelijke manier gebruikt wordt...


DE MYTHE VAN DE SCHADELIJKHEID VAN VERZADIGD VET

Melkvet is veel gezonder dan gedacht wordt (MedicineNet, 12-2010).
Melkvet bevat Palmitoleinezuur.
Het blijkt, dat mensen met de hoogste gehaltes palmitoleinezuur in hun bloed, veel betere cholesterol- en trygliceridewaarden hebben, een lagere insulineresistentie en een lager ontstekingsniveau.
Deze mensen hebben 2/3 minder kans op het krijgen van diabetes !

Een onderzoek naar het ontstaan van overgewicht bij kinderen vond geen verband met het gebruik van volle melkproducten - of dat van magere (Hendrie, Gollie, 2011).

De schadelijkheid van verzadigd vet wordt vaak onderzocht met discutabele vetten, die niets te maken hebben met verzadigde melkvetten.
Dat gebeurt met een dieet, dat heel ver van de realiteit staat, en met stoffen die ervoor gemaakt lijken om aantastingen te veroozaken.
Dit onderzoek vindt vaak plaats met muizen die extra gevoelig zijn voor diabetes en andere aantastingen. De vertaling van deze onderzoeksresultaten naar mensen is totaal niet wetenschappelijk verantwoord, zie Denise Minger 2011.

De beste manieren om via voeding je cholesterol te verminderen, dichtslibbing van bloedvaten te voorkomen, hersenaantasting te vermijden en diabetes te voorkomen zijn om juist wel verzadigde melkvetten te consumeren en niet teveel onverzadigde omega-6 vetten te gebruiken.
Groenten, kruiden en fruit - en zeeproducten - spelen een doorslaggevende rol (zie supplementen-combipil) hierbij.

De huidige beeldvorming over verzadigd (melk)vet is dan ook vreselijk misleidend.
Zie hier voor info over de vetarme dieetmythe. Zie ook Kaas, en zoek op 'omega' in deze website voor nog meer info.


Biologisch

Meer nieuws over biologische melk (Science Daily):
Door voor biologische melkproducten te kiezen kun je je verzadigde vet-inname met 30-50% verminderen.
Bovendien is de omega3-omega6 verhouding beter.
Ook kent biologische ‘wintermelk’ niet het kwaliteitsverlies dat normale melk wel heeft in de winter.

Daarbij werd in dit onderzoek een verrassend negatief verband ontdekt tussen klimaatverandering en melkkwaliteit.
Het bleek dat biologische melk hier veel minder last van heeft. En relatief dus steeds beter wordt dan 'normale' melk.

BIOLOGISCHE MELK IS GEZONDER:
Biologische melk bevat veel meer OMEGA 3 vetzuren (+70%) en LINOLZUUR (CLA), en verlaagt daarmee het risico van kanker en hart/vaataandoeningen (Wageningen, 071206)

Biologisch blijft eens te meer logisch.


Sommige producten verdienen ' ZEER GOED', inbegrepen alle NATUREL producten, en melkproducten met zoetstoffen/voedingsvezels als Oligofructose, echte Stevia (alleen via internet verkrijgbaar) en Inuline (een goudmijn voor investeerders).

Drankjes met bacteriën, zoals BIOMILD en ACIDOPHILUSMELK (van de bioloog) zijn EXTRA GOED, zeker in combinatie met Oligofructose, dat een uitstekende voedingsbodem voor deze bacteriën vormt.
Deze bacteriën ruimen de slechte micro-organismen in je darmen op, en zijn onmisbaar bij een bacterie of virusinfectie of na een penicillinekuur.
Bij darmproblemen en andere aantastingen zijn vaak krachtige effecten gevonden.

Veruit het rijkste aan goede micro-organismen en resulterende 'fermentstofjes' is KEFIR, waarover zeer veel positieve berichten bestaan (Prado e.a 2015, Bourrie e.a. 2016).
Kefir verbetert darmflora, triglycerideniveau en cholesterol in bloed en lever (Metabool Syndroom), bestrijdt ziekteverwekkende darmbacteriën en schimmels, verbetert het imuunsysteem, is werkzaam tegen kankercellen, tegen allergie - uitwendig bij wondgenezing - en nog meer.... *

Zure melkproducten geven ook minder slijmvorming, en caseïneplaque in de ingewanden, dan gewone melk. Ze bevatten Lactase, het enzym dat Lactose afbreekt, en lactose afbrekende bacteriën (het meeste bij biogarde producten en kefir).
Dit is de voornaamste reden dat mensen met lactoseintolerantie (vaak donkerhuidigen) wel zúre melkproducten kunnen consumeren.
Ons vermogen om lactose af te breken kent z'n grenzen - als er chronische buikklachten zijn, moet er naar de melkconsumptie gekeken worden.

Kijk hier voor meer info over probiotica en darmziekten en hier voor meer info over biologisch (ook bij AGF worden gezondheidsvoordelen van biologisch besproken).


* Wel zijn er verschillen tussen diverse 'kefirsoorten'. De kefir die je koopt of zelf klaarmaakt (van kefirroosjes die op internet te bestellen zijn) staat niet bij van welke soort... (supermarktkefir is soms inferieur gebleken in florarijkdom).
Door het mixen van mijn kefirroosjes met kant-en-klare kefir van de biologische winkel kreeg ik een anders smakende kefircultuur...

Het goedkoopste is om het zelf te bereiden uit melk (de eerste maal dat je het maakt is vaak geen succes, omdat de starthoeveelheid 'roosjes' te klein is - het worden er vanzelf meer - en je moet uitvinden hoe lang je het buiten de koelkast laat staan - in de koelkast is het lang houdbaar).
En hoe je het zelf klaarmaakt kan ook sterk verschillen (van magere/ volle melk, biologisch of niet).
Walsh e.a. 2013 maken duidelijk dat het veel uitmaakt hoe lang je kefir laat fermenteren - en wijzen op verschillen. Bij kortere fermentatie (van 1 dag buiten de koelkast) hebben andere 'goede' bacteriën de overhand dan bij langere - met andere gezondheidsaspecten en smaakverschillen (zelf vind ik kefir met een 'prikkeltje' het lekkerst).

Bij sommige biologische winkels is tegenwoordig rauwmelkse kefir in glazen literflessen te koop... misschien wel de beste , aangezien de schadelijke bacteriën die in rauwe melk kunnen zitten gedeeltelijk geneutraliseerd worden (zoals BTB) en goed gecontroleerde rauwe melk in nutritiewaarde beter is dan gepasteuriseerde... maar E colli en Salmonella 'overleven' kefirfermentatie volgens dit onderzoek (waarbij wel bedacht moet worden dat de besmetting kunstmatig hoog was t.b.v. het onderzoek - Londera e.a. weerspreken die resultaten).
Gulmez e.a. bekijken 3 toegevoegde bacteriestammen (E Colli, Lysteria en Enterocolitica), en de invloed van een combinatie van kefir en yoghurtfermentatie.
De combinatie blijkt een krachtiger effect te geven, waarbij gewone yoghurt een krachtiger effect heeft op E colli dan kefir, en kefir een sterker effect op Lysteria).
In deze studie was na 7 dagen Lysteria verdwenen met een kefir-yoghurt combinatie.. .
Ook blijkt kefir werkzaam te zijn tegen besmettingen met slechte schimmels (aflatoxinevorming).



Op de volgende pagina worden negatieve berichten over melk en sojamelk behandeld en is meer info over volle versus magere melk.



  1  2

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT