DRINKEN



Frisdrank en Vruchtensap


Het is bedroevend gesteld met de fris en 'gezondheid'- of sportdrankjes. De meeste merken hebben producten met schadelijke en verdachte stoffen (terwijl alternatieven mogelijk zijn). Daarbij is frisdrank een van de belangrijkste oorzaken van diabetes en overgewicht (zie ook elders op deze site). Ieder dagelijks glas fris verhoogt de kans op diabetes met 20%.
Leung e.a. 2014 berekenen dat dagelijks 2 glazen gezoete frisdrank een grotere veroudering van de lichaamscellen geeft - de biologische leeftijd neemt er uiteindelijk met 4,5 jaar door af.

Frisdrank is geassocieerd met een veel hoger risico op vroegtijdige dood... of het nu met suikers of zoetstoffen is... Murphy e.a. 2019 komen zelfs uit op tot 16 jaar eerder overlijdensrisico.... (maar ja..veel frisdrank dinkers hebben waarschijnlijk ook andere ongezonde gewoonten),
Maar of het nu 16 jaar of 5 jaar is... of ergens daartussen in...de resultaten liegen er niet om. Zeker ook omdat al op vroege leeftijd vaak begonnen wordt met deze gewoonte... (yoghi drink, industrieel appelsap enzo schaal ik gelijk met frisdrank)

Het ergste is het gesteld met fris die gezoet wordt met HF (high-fructose) stroop.
Zelfs gematigde dagelijkse consumptie geeft een aanzienlijke stijging van slechte vetten in de bloedsomloop - de grote risicofactor bij hart- en vaataantastingen (Stanhope e.a. 2015).
HF zit in veel meer producten verwerkt - zoals in de meeste koek. Ook in zogenaamd 'gezonde' koek...

Suikerwater i.p.v. water in het dieet leidt bij ratten tot vernietiging van vitale eiwitprocessen in de hersenen, wat vele aantastingen veroorzaakt:
'...involved in the cellular function of the brain, including determining cellular lifespan, communication and DNA repair. Thirty per cent of the changed proteins are linked with conditions such as cancer, Alzheimer's, Parkinson's and schizophrenia...' (New Scientist 11-13).

Er is een verschil met suiker en honing in théé. Suiker (beter honing) blijkt juist te helpen bij de opname van de waardevolle stoffen in thee (Green e.a. 2007).
Daarentegen blijkt gezoete ijsthee dat effect niet - of onvoldoende - te hebben (Li e.a. 2010). hoe en wat is nog onduidelijk...

SLECHT BOORDEELDE DRANKJES :


  • De ERGONOMISCHE (bodybuild/afslank) drankjes vallen buiten deze opgave, maar kunnen schadelijke stoffen bevatten als rundafval en industrieel oplosmiddel:
    o.a. BUTANEDIOL - verkocht als bijv. 'Thunder Nectar', 'InnerG', 'Amino flex', 'Rejuv+Nite', 'Liquid Gold', 'Thunder', 'Serenity', 'X-12', 'Revitalize Plus', 'Enliven', 'GHRE', 'SomatoPro', 'NRG3', 'Weight Belt Cleaner' en 'N-Force'.

    Op de verpakkingen van die drankjes en supplementen wordt het actieve bestanddeel aangeduid als tetramethylene glycol, butylene glycol, 2(3H)-furanone di-hydro of sucol-B.

  • In COLA zit fosforzuur en cafeïne, beide stoffen zijn met name voor kinderen slecht... nog veel erger als ze nog in de buik zitten.
    In Cola Light wordt aspartaam gebruikt als zoetstof, die net zoals de vorige twee stoffen, niet tijdens ZWANGERSCHAP gebruikt mogen worden.

    Volgens D de Vries (Trouw 21-09-07) is cola (light) consumptie geassocieerd met onvruchtbaarheid.
    Cola blijkt de bloeddruk te verhogen (koffie niet).

    Het agressieve FOSFORZUUR mag in geen enkel ander product voorkomen, maar Cola heeft veel invloed...
    Teveel Fosforzuur tast de kalkspiegel aan, en is voor kinderen in de groei schadelijk.

    En er is een relatie tussen kalkgebrek en lagere weerstand tegen ziekten.
    Er zij meer problemen met fosforzuur, zie toevoegingen en een commentaar over de fosforzuurproductie..

    Cola wordt gekleurd met een speciaal soort karamel, dat geproduceerd is m.b.v. Zwavelzuur en Ammoniak, die chemisch gekoppeld worden aan de suiker, waardoor deze extra kleur geeft...
    Deze 'karamel' wordt ervan verdacht, het gedrag te beïnvloeden, omdat het AGE's bevat (Advanced Glycation Endproducts - zie kleurstoffen).
    Deze kleurstof E150d kan ook allergische reacties oproepen, en wordt in veel meer producten gebuikt, zoals toetjes, snoep en koek.
    Merken met E150d krijgen hooguit 'redelijk'.

    De meeste 'KINDERCOLA' is geen goed alternatief, omdat daar hersenbeschadigende zoetstoffen in zitten.
    Bijna niemand komt toch op het idee om zijn kleuter een kop koffie te geven ? Terwijl dat veel beter zou zijn... (maar de dag door toch liever thee).
  • Nog erger dan Cola is de RED BULL hype onder scholieren.

    Red Bull bevat nog eens vier keer zoveel cafeïne, en, om de hersenen te 'stimuleren', daarnaast ook nog eens taurine - een neurotransmitter, die in overdosering hersenbeschadiging geeft (wat niet in de wettelijke normeringen is meegerekend - net zoals bijvoorbeeld Aspartaam en Glutamines (zie Aantastingen-inleiding).

    Taurine verhoogt de insulineproductie (zie Aantastingen-verbanden).
    Een dagelijkse inname van 500 mg taurine is natuurlijk (bij vleeseters), en bij diabetes is 1 gram mogelijk positief werkzaam. Daarbóven wordt het teveel (1 blikje energiedrank bevat meestal 1 gram).

    Het gebruik van energiedrankjes in combinatie met ALCOHOL is heel gevaarlijk.
    Dit leidt tot onderdrukking van het 'dronken' gevoel, waardoor men veel sneller veel teveel alcohol drinkt, en zichzelf overschat (zoals een 4 maal zo hoge neiging om achter het stuur te gaan zitten bij dronkenschap), zie hier.

    In de USA is een enorme toename geconstateerd van eerste hulp opname als gevolg van consumptie van energiedrankjes (Marczinsky 2011).
    In de meeste gevallen was dit puur het gevolg van energiedrank - dus zonder dat er alcohol bij gedronken was.
    Marczinsky meldt ook, dat het aangegeven cafeïnegehalte van energiedrankjes misleidend is, omdat toegevoegde 'natuurlijke' extracten (zoals van guarana) ook cafeïne kunnen bevatten, die niet vermeld wordt.
    Daarbij komt, dat toegevoegde stoffen - zoals taurine - het effect van de cafeïne kunnen versterken.
    Van andere toevoegingen (glucoronolacton, myoinositol) is nooit vastgesteld, dat ze 'helpen' bij het verhogen van energie. Ook de mogelijk schadelijke effecten van deze stoffen zijn slecht in kaart gebracht. Het zijn in ieder geval nutteloze toevoegingen, waarmee de consument bedrogen wordt.

    Park e.a. 2016 constateren een sterk verband tussen regelmatig gebruik van energiedrankjes en geestelijke gezondheid bij studenten. De gevolgen zijn o.a. slaapstoornissen, negatieve gevoelens en 8 maal zo hoge zelfmoordneigingen. Ook is er een sterk verband met de consumptie van junkfood - maar het lijkt erop dat meer energiedrankconsumptie leidt tot meer junkfoodconsumptie (in Korea was junkfood veel eerder ruim beschikbaar dan energiedrankjes).
    De effecten op de leerprestaties zijn onduidelijk. Op korte termijn leidt het minder slapen tot meer leertijd. Maar op langere termijn moet hersenaantasting volgen... dat was hier niet mogelijk te onderzoeken.

    Shah e.a. 2019 laten zien dat de consumptie van energiedrankjes een aanzienlijk verhoogd hartritme en hogere boeddruk geeft, en dat dit effect vele uren lang aanhoudt. Dit effect kon niet alleen aan de cafeïne toegeschreven worden, ook andere bestanddelen van deze drankjes spelen een belangrijke rol.
  • Alle LIGHT producten bevatten schadelijke zoetstoffen, en krijgen 'slecht' of 'zeer slecht'.
    Light frisdrank leidt niet tot positievere effecten op diabetes en aantastingen van de stofwisseling - integendeel: er is een sterke relatie tussen suikerziekte en consumptie van light producten.
    Het drinken van minstens 1 light drink per dag hing samen met een 67% hogere kans op diabetes type 2.
    De verklaring daarvoor berust mogelijk in de activering van 'zoet receptoren' (en onderdrukking van de bitterreceptoren) in mond en darmen, en in de werking van aspartaam als hongersignaal (ZE).
    Fowler e.a. 2015 concluderen dat regelmatige light consumptie een extreme toename van van overgewicht (taille-omvang) veroorzaakt. Des te meer er gedronken werd des te extremer de toename.
    Ook over het nieuwe, zogenaamd natuurlijke Stevia, bestaan twijfels. Deze chemisch bewerkte Stevia is verre van natuurlijk... maar volgens het nieuwste onderzoek uit 2017 voorkomt het gebruik van stevia diabetes... zie Zoetstoffen.
    Pase e.a. 2017 constateren een bijna drie maal hogere kans op het krijgen van een beroerte en dementie bij het dagelijks consumeren van light frisdrank (stevia is niet bekeken).
  • Alle producten met benzoaten als conserveermiddel (E210-211) krijgen 'slecht', omdat ze het gedrag negatief beïnvloeden, en allergische reacties oproepen.
    Hetzelfde krijgt E242, omdat hier veel twijfels over bestaan, en het bloedrukverhogend werkt.
    Dranken met het veel onschuldiger E 202 krijgen 'redelijk' - geen 'goed', vanwege het principe dat zónder ook heel goed kan, in dit geval...
    Al is het met tweeliter flessen soms moeilijker, om die binnen enkele dagen op te krijgen.

    Dranken met kleurstof E102 of E120-E124 worden 'slecht' beoordeeld.

    VRUCHTENSAPPEN zonder extra vitaminetoevoegingen worden niet meteen als 'slecht' benoemd hier, de verschillen zijn groot - en de context telt mee. Al moet ook niet overdreven worden met vruchtensappen, omdat dan een teveel aan suiker en zuren het lichaam overbelast.

    Net als bij frisdrank wordt bij veel vruchtensappen een toename van de kans op diabetes gemeten - des te meer er dagelijks gedronken wordt des te hoger de kans (Schulze e.a. 2004). Waarbij er een verschil is met versgeperste sappen met pulp/ smoothies - en welke vrucht.
    Vruchtensappen van de schap halen het meestal niet bij de VERSE vrucht - of zelfgeperste sap.... het meest extreem is dat het geval bij supermarkt-appelsap (waar de waardevolle stoffen 'Quercetineglycosides, Cyanidinegalactoside, Phloridzin en Catechines' nagenoeg ontbreken - waardoor je eigenlijk vruchtensuikerwater zit te drinken).

    Dat komt niet alleen door het ontbreken van vruchtenpulp:
    Bij de bewerking (niet bij de biologische) in de fabriek worden 'klaring'enzymen gebruikt die de kwaliteit aantasten.

    Toch kun je via rode en gele sappen veel flavonolen binnenkrijgen.
    Het allerbeste sap is (rode, blauwe, paarse, oranje) BESSEN sap - de krachtigste ENERGIEDRANK die er is..
    Er zit maar weinig suiker in, en héél veel geneeskrachtige stoffen.
    In 33 cl flesjes te koop van Hero en Natufood, voor ongeveer €3,-.
    De overheid zou ze gratis moeten verstrekken... de hele bevolking zou een blijvende 'boost' krijgen.
    Op de waardevolle rollen van flavonolen bij allerlei aantastingen wordt elders op deze site uitgebreid op vele plekken ingegaan.

    Nog veel beter is bramensap en nóg beter goji- en acaibessensap, maar dat is nauwelijks puur te koop. Een klein glas daarvan geeft de complete dagelijkse behoefte aan anti-oxidanten, zie Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC). Bij Turkse winkels is pure direct geperste granaatappelsap en kersensap verkrijgbaar (2,30 per liter... een spotprijs).... ook weer een ander verhaal.
    AH had een aantal verse sapcombinaties in glas, o.a. met bramen en bessen, veel minder 'bewerkt' dan andere 'verse' sappen. De allerbeste!
    Maar helaas is de AH in 2016 gestopt met de verpakking in glas, en zit die nu in PET flessen...

    Tomatensap is ook uiterst waardevol en een dagelijkse aanrader (zie elders) maar wordt meestal 'groentensap' genoemd - ook al is de tomaat een vrucht. Dit sap hangt totaal niet samen met diabetes....

    SInaasappelsap uit het pak - of geconcentreerd - bevat meer stoffen (flavonolen) uit de pitten en schillen, en is in dit opzicht vaak beter dan verse sap !
    Cesar e.a. (2010) concluderen, dat fabrieksmatig geproduceerd sinaassap het slechte LDL cholesterol met ruim 20% kan verminderen, en aderverkalking helpt verminderen. Toch geldt volgens hun ook voor dit sap dat de kans op diabetes toeneemt. Daar staan weer andere onderzoeken tegenover die dit diabetes-effect niet vinden.
    Wel moet bedacht worden dat bij het machinaal persen van bespoten citrusvruchten waarschijnlijk meer restanten vergif in het sap terechtkomen (dat geldt ook voor verse sinaasappelsap uit automaten).
    Het veruit goedkoopste biologische sinaasappelsap is te koop bij de Jumbo (januari 2017 1,29 per liter).

    Rendeiro e.a 2017 laten voor het eerst zien dat sinaasappelsap bij een medium/hoog vetrijke maaltijd de tijdelijke verzwakking van de bloedvaten daardoor sterk tegengaat. Deze tijdelijke verzwakking is een belangrijke factor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten bij risicogroepen.
    Bij sinaasappelsap met extra toegevoegde flavonolen was het positieve effect het sterkste (zie ook Vitamine C).
    Maar hoe het precies zit met een gevarieerde maaltijd waarin al veel flavonolen, natuurlijke vitamine's en mineralen zitten? Of met bessensap?



    VRUCHTENNECTARS zijn - net als fris - vaak gezoet met intensieve fructosestroop, niet echt een aanrader...

    De gehaltes aan vaak toegevoegde vitamines verschillen sterk.
    In het algemeen kan gesteld worden dat bij grootschalig gebruik (zoals dat vaak te zien is), toevoegingen tot 15% van de ADH nog niet potentieel schadelijk zijn...
    De meeste vruchtensappen met toegevoegde vitamines bevatten méér dan 15% van die ADH...

    De beste nectars zijn i.h.a. BESSENNECTARS, die ondanks de verdunning met suikerwater (fructosestroop is af te raden) nog een relatieve schat aan waardevolle stoffen bevatten. Maar of het daarom een aanrader genoemd kan worden?
    Grote vraag is, waarom 1 liter zwarte bessen nektar met 25% sap 3-4 maal zo goedkoop is als 30 cl puur sap ? Absurd, gezien de hogere kosten...

    Bij natuurwinkels is een uitgebreid assortiment van exclusieve (bessen)nectars verkrijgbaar.
    Maar pure sap is beter. En het beste zijn zelfgemalen smoothies... eventueel dunner gemaakt met (liefst) zelf geperste sinaas (of andere) sap.



NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}


 

PAGINA OVERZICHT