DRINKENAlgemeen (2)

SUIKER en ZOETSTOFFEN

Drinken met TOEGEVOEGDE SUIKER veroorzaakt in struktureel grote hoeveelheden een overbelasting van het lichaam - zeker als daarnaast veel andere suikerwaar genuttigd wordt.

De suikergehaltes lopen behoorlijk uit elkaar: in IJSTHEE is bijv. meestal 7,5 gram suiker toegevoegd, terwijl in bijv. MILK and FRUIT 13% suiker is toegevoegd !
Op deze site worden in de toekomst gezoete drankjes met meer dan 8% suiker niet meer 'goed' beoordeeld, 8% is echt wel zoet genoeg...

ALLE* LIGHT DRANKJES bevatten ernstig verdachte zoetstoffen (terwijl goede alternatieven voorhanden zijn)....

Vooral Aspartaam en Cyclaamzuur lijken zeer schadelijk: mogelijke verbanden tussen Aspartaam en ziekten als Alzheimer en verschillende vormen van kanker zijn in onderzoeken aangetoond.

* Cool Best en Taksi gebruiken sinds kort sucralose, dat minder onder verdenking staat dan aspartaam, maar toch... (zie hier).

Deze zeer gevaarlijke zoetjes ( klik hier voor een onderzoek naar de gevolgen van frisdrank- en kauwgumgebruik bij Amerikaanse piloten )
zitten in ALLE SUIKERVRIJE 'LIGHT' producten, behalve de biologische.

Op het etiket van die 'light' producten staat dan meestal met koeieletters op de voorkant 'ZONDER SUIKER' - naast de 'prestigieuze' klavertje vier of 'ik kies bewust' keurmerken voor gezond product - maar dat er mogelijk schadelijke kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd, is alleen in de kleine lettertjes op de zijkant terug te vinden....
wat een waardeloze keurmerken !


ALCOHOL

ALCOHOLISCHE DRANKEN zijn gegist, en bevatten daarom 'vrije' eiwitten (glutamaat), die bijdragen aan de dagelijkse belasting met eiwitten en hun reactieproducten (in bier worden soms nitrosaminen gemeten) - maar die ook de smaak bevorderen.
Al te paniekerig moet daar niet over gedaan worden. Juist door het gisten (fermenteren) komen goede stoffen uit druiven en granen vrij, en wordt het positieve effect op de gezondheid verhoogd.

WIJN is soms verontreinigd met schimmelgif (een 'muffe' smaak), maar om die fles nu door te spoelen...

Toch bevatten wijn en bier ook gezonde stoffen, zeker rode wijn`.

Rode wijn schijnt met name kankerwerend te zijn, bier met name effectief tegen hart- en bloedvataantasting.
Over rode wijn verschijnen met enige regelmaat meer positieve berichten.
Het laatste (okt. 2007) is, dat rode wijn beschermt tegen bacteriën in het maag-darmkanaal - ook de 'maagzweerbacterie'.
Bier bevat hop. In hop is een stof onderzocht - Xanthohumol - die een krachtige antikanker werking heeft. Voor die werking is een consumptie van minstens een liter nodig, maar dan is de alcoholconsumptie weer te hoog.
Het meest 'hoprijk' zijn de bruine bieren (zoals Ale, Stout en Dubbel)...

De alcohol zorgt ervoor, dat de bloedvaten meer verwijd raken, en er minder kans is op infarcten - wat met name voor 40-plussers van belang is.
Het consumeren van één (standaard) glas rode wijn of bier per dag (twee bij mannen) kan daarom AANBEVOLEN worden !

Méér beslist niet: metéén boven deze grens gaat de - altijd aanwezige - natuurlijke verontreiniging met methanol haar kankerveroorzakende rol spelen...

In tegenstelling tot eerdere berichten, is een beetje alcohol tijdens de zwangerschap juist goed voor het kind (zie het bovenstaande BBC bericht).

Noughton en Petrozzi hebben nov 2008 het metalengehalte van rode wijn bekeken:
Het bleek dat het grootste deel van de wijnen veel teveel metalen (zoals mangaan, chroom 6, koper, lood, nikkel en vanadium) bevatte -
alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken onder de schadelijkheidsnormen te zitten.

Sommige wijnen zaten zelfs op het honderdvoudige schadelijkheidsniveau.
De onderzoekers concluderen, dat het drinken van één glas rode wijn per dag al kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, met name aan de hersenen, en kan leiden tot o.a. de ziekte van Parkinson.

Britse onderzoekers vertellen ons, dat zelfs gematigd drinken (één glas per dag) het risico op kanker bij vrouwen al met 5% verhoogt, en dat 11% van de borstkankergevallen wordt veroorzaakt door hogere alcoholconsumptie (BBC, 29-02-09).
In vervolgonderzoek (BBC 18-10-10) wordt daarom gepleit voor lager alcoholische wijn (van 10%), maar juist de lekkere rode wijn bevat 13-14%.

Mensen die een rode huid krijgen bij het drinken van alcohol, zijn extra in gevaar !

Nut e.a. (Lancet, 2010) concluderen op basis van een zorgvuldig samengestelde totaalscore, dat alcohol de meest schadelijke drug is - boven heroïne. crack en methamfetamine. En véél erger dan bijv. XTC, LSD en paddestoelen.

Tegenover deze negatieve berichten staan ook zeer positieve:
Ho e.a. (Pubmed 2009) rapporteren dat rode wijnen
de eiwitplaquevorming en hersenaantasting sterk verminderen, en dat de achteruitgang in leervermogen bij ouderen sterk afgeremd wordt. Daarbij zijn verschillende druivenrassen verschillend positief werkzaam.
Percival e.a. (univ. of Florida 2009) concluderen dat er grote verschillen bestaan tussen verschillende druivensoorten (en de manier van bereiding),
en dat het negatieve effect van alcohol (bij matige consumptie van 2 glazen) niet meetbaar is door het positieve effect van de antioxidanten in de wijn.
De resveratrol in wijn helpt daarbij om hart- en bloedvaten te beschermen (zie Combipil).

In een studie uit 2010 is gebleken, dat 'weekend-drinken' (met grotere hoeveelheden alcohol in het weekend, en door de week niets) grote risico's met zich meebrengt, terwijl iedere dag een beetje drinken dat niet doet.
Ook al is het totaalverbruik hetzelfde...
Reden waarom het aantal hartziekten in Ierland hoger ligt dan in Frankrijk.

Hogere alcoholconsumptie blijkt sterk samen te hangen met een hogere NICOTINEBEHOEFTE bij matige rokers, zie Neuropsychopharmacology (2010 35, 692701).


Een ander drankje, dat beter lijkt dan rode wijn, is SAFSAP op basis van Hibiscus, dat 4x zo veel anti-oxidanten - en waarschijnlijk resveratrol - bevat (Foodlog 2006).


BRONWATER

Binnen 3 dagen na opening opmaken...

Het ene bronwater is het andere niet. Er zijn grote verschillen in samenstelling, de herkomst bepaalt de gehaltes aan mineralen en metalen (giftige metaalsporen en stralingsniveaus worden niet op het etiket vermeld).
Daarbij blijkt dat sommige stoffen niet gedetecteerd worden.

Zoals bijv. bleek in het onderzoek naar het drinken van Canadees bronwater en een 3x hogere kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson (34).
Mogelijk was een bodemschimmel de oorzaak van het 'triggeren' van een eiwitproces in de hersenen... dit raadsel is nog steeds niet opgelost...

Leidingwater is in ons land veel beter dan bronwater. Vooral omdat het 'vers' is, en niet al wekenlang verpakt in PET flessen (glas is niet normaal meer).
Zorgwekkend wel is de trend in de USA, om fluoridering van het drinkwater tóch weer te beginnen, hopelijk waait die niet over...


SIROPEN

De PLASTIC FLESSEN SIROOP zijn ALLEN ZEER SLECHT door de gebruikte gevaarlijke zoetstoffen.
De LITERBLIKKEN verschillen in kwaliteit.

In blikken van de C1000 e.a. zit benzoaat, het meer verdachte conserveermiddel.

De overblijvende GOEDE Blikken * zijn:
- Albert Heijn (ook Euroshopper),
- de Lidl
- de bioloog
- Aldi Sinaassiroop
, Kruidvat
(en eventueel Super, Roosvicee en Aldi producten met hun E202 conserveermiddel.

Het relatief onschadelijke E202 is aan te raden als de siroop wekenlang ongekoeld openstaat, om bederf tegen te gaan !

' ZEER GOED' zijn de DIKSAPPEN (die zijn zonder conserveermiddel) -
vooral bij de natuurwinkels is een uitgebreid assortiment beschikbaar.

Siropen zonder conserveermiddel zijn -gekoeld- 4 weken houdbaar.


1   2

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT