DRINKENAlgemeen

 

Drinken is essentiëel onderdeel van ons leven. We drinken wat af op een dag.
Schadelijke stoffen in dranken hebben daarom een enorme impact.

Veel drinken bevat helaas schadelijke stoffen.
Sommige stoffen kunnen je slechtziend, ongeconcentreerd, agressief, allergisch, verkankerd, onvruchtbaar en onherstelbaar zenuwziek maken.

Aan de andere kant kan juist drinken helpen om allerlei aantastingen te voorkomen en te bestrijden, en je lichaam krachtig te houden.
Net zoals bij voeding het geval is.

Allerlei aspecten van drinken worden hier bekeken. Onder 'drinken' vallen warme drankjes, frisdrank (incl. vruchtensappen), alcoholica en diverse melkproducten.
Er is een groot onderscheid tussen voorverpakt en thuisbereid drinken.
Thuisbereid verdient altijd de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk of gemakkelijk.


DE VERPAKKING BEPAALT DE KWALITEIT

Zoals bij Toevoegingen te lezen is, zijn plastic verpakkingen omgeven door negatieve onderzoeken. Bijna alle plastics bevatten schadelijke stoffen, die in de inhoud terecht komen, en die zeer ernstige consequenties lijken te hebben.
Bij kartonnen verpakkingen met plastic folie aan de binnenkant zijn er ook twijfels - er zitten dezelfde gifstoffen in, alleen minder...

De moderne trend, om recycled plastic te gebruiken klinkt goed, maar recycled plastic geeft mogelijk meer gifstoffen af.
Drinken in GLAS is steeds zeldzamer geworden.

Bier en wijn worden nog niet in plastic flessen geaccepteert.
Dan is het verschil in smaak wel overduidelijk voor de consument.

MELKPRODUCTEN zijn haast niet meer in glas verkrijgbaar.
De meeste zitten in 'karton-met-plastic', sommige in plastic flessen.
Alleen bij Natuurwinkels, bij de boer - en soms bij een supermarkt met regionale producten - zijn glazen melkflessen te vinden.
Daarnaast zijn in de horeca soms nog flesjes Fristie te krijgen... En hebben de grote supermarkten nog glazen literflessen Chocomel (maar die bevatten veel suiker).

FRISDRANK is bijna alleen nog maar in PET flessen te koop... een ernstige bedreiging voor de Volksgezondheid. Op sommige speciale adressen - en in de horeca - is nog Coca Cola in glas te krijgen.
VRUCHTENSAPPEN en 'ontbijtdranken' worden veel in plastic flessen verkocht - wat in tegenspraak is met de gezondheidsclaims die op de verpakkingen van die flessen staan.

Een waarschuwing zou op zijn plaats zijn:
PAS OP !!! BEVAT STOFFEN DIE SCHADELIJK ZIJN BIJ VOORTDUREND GEBRUIK.
Maar als dat verplicht zou zijn, was glas al lang weer de norm.
De overheid neemt haar verantwoordelijkheid hierin niet. De kop in het zand...

FLEVOLAND is een merk, dat nog vruchtensappen van eigen bodem in glas aanbiedt. Bij de betere supermarkt te krijgen... blijf zo doorgaan Flevoland !
De ALBERT HEIJN had in haar verse sappen assortiment halve en hele literflessen vruchtensappen. Dat was een absolute dagelijkse AANRADER. Met name de mixen met bramen en frambozen (en sinaasappel-kiwi) zijn supergezond ! Maar sinds 2016 stopt AH deze sappen in PET flessen... reden waarom ik daarmee gestopt ben.
Ook kent het AH huismerk houdbare peren- en appelsap in een glazen fles.

Uiteraard is er in de Natuurwinkels wel een uitgebreid assortiment in glas (al verkopen ze daar tegenwoordig ook karton-met-plastic verpakkingen).
En is er in de supermarkten soms ook nog sap-in-glas- van Zonnatura (of een biologisch merk) te vinden.


SUIKER en ZOETSTOFFEN

Drinken met TOEGEVOEGDE SUIKER veroorzaakt in struktureel grote hoeveelheden een overbelasting van het lichaam - zeker als daarnaast veel andere suikerwaar genuttigd wordt.

De suikergehaltes lopen behoorlijk uit elkaar: in IJSTHEE is bijv. meestal 7,5 gram suiker toegevoegd, terwijl in bijv. MILK and FRUIT 13% suiker is toegevoegd !
Op deze site worden in de toekomst gezoete drankjes met meer dan 8% suiker niet meer 'goed' beoordeeld, 8% is al te zoet eigenlijk...
ALLE* LIGHT DRANKJES bevatten ernstig verdachte zoetstoffen (terwijl goede alternatieven voorhanden zijn)....

Vooral Aspartaam en Cyclaamzuur lijken zeer schadelijk: mogelijke verbanden tussen Aspartaam en ziekten als Alzheimer en verschillende vormen van kanker zijn in onderzoeken min of meer aangetoond.

* Cool Best en Taksi gebruiken sinds kort sucralose, dat minder onder verdenking staat dan aspartaam, maar toch... (zie hier).

Deze zeer gevaarlijke zoetjes ( klik hier voor een onderzoek naar de gevolgen van frisdrank- en kauwgumgebruik bij Amerikaanse piloten ) zitten in ALLE SUIKERVRIJE 'LIGHT' producten, behalve de biologische en die met stevia.

Op het etiket van die 'light' producten staat dan meestal met koeieletters op de voorkant 'ZONDER SUIKER' - naast de 'prestigieuze' klavertje vier' of 'ik kies bewust' keurmerken voor gezond product - maar dat er mogelijk schadelijke kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd, is alleen in de kleine lettertjes op de zijkant terug te vinden....
wat een waardeloze keurmerken !

Bij Toevoegingen is meer info over zoetstoffen te vinden.

 

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT