DRINKEN



Alcohol




Wijn en bier lijken bij matig gebruik gezond, al zijn niet alle berichten hierover eenduidig...

Rode wijn schijnt met name kankerwerend te zijn, bier met name effectief tegen hart- en bloedvataantasting.
Over rode wijn verschijnen met enige regelmaat meer positieve berichten.
Het laatste is, dat rode wijn beschermt tegen bacteriën in het maag-darmkanaal - ook de 'maagzweerbacterie'.
Ho e.a. (Pubmed 2009) rapporteren dat rode wijnen de eiwitplaquevorming en hersenaantasting sterk verminderen, en dat de achteruitgang in leervermogen bij ouderen sterk afgeremd wordt. Daarbij zijn verschillende druivenrassen verschillend positief werkzaam.
Percival e.a. (univ. of Florida 2009) concluderen dat er grote verschillen bestaan tussen verschillende druivensoorten (en de manier van bereiding), en dat het negatieve effect van alcohol (bij matige consumptie van 2 glazen) niet meetbaar is door het positieve effect van de antioxidanten in de wijn.
De resveratrol in wijn helpt daarbij om hart- en bloedvaten te beschermen (zie Combipil).

Bier bevat hop. In hop is een stof onderzocht - Xanthohumol - die een krachtige antikanker werking heeft. Voor die werking is een consumptie van minstens een liter nodig, maar dan is de alcoholconsumptie weer te hoog.
Het meest 'hoprijk' zijn de bruine bieren (zoals Ale, Stout en Dubbel)...
Deze stof zit ook in alcoholvrij bier, al is dit bier wat minder hoprijk.

De alcohol zorgt ervoor, dat de bloedvaten meer verwijd raken, en er minder kans is op infarcten - wat met name voor 40-plussers van belang is.
Het consumeren van één (standaard) glas rode wijn of bier per dag (twee bij mannen) kan daarom AANBEVOLEN worden !

Méér beslist niet: metéén boven deze grens gaat de - altijd aanwezige - natuurlijke verontreiniging met methanol haar kankerveroorzakende rol spelen...

In tegenstelling tot eerdere berichten, is een beetje alcohol tijdens de zwangerschap juist goed voor het kind (zie het onderstaande BBC bericht).

Cocktails met suikervrije frisdrank (zoals energiedrank en Cola Zero) blijken sneller dronken te maken.
Door suiker blijft de alcohol langer in de maag, waardoor die minder snel opgenomen wordt. De auteurs concluderen dat met name vrouwen meer risico op alcoholvergiftiging lopen, omdat vrouwen meestal meer suikervrije cocktails drinken - en gevoeliger zijn voor alcohol (Eurekalert 02-2013).
De combinatie met energiedrankjes is helemaal af te raden, zie Frisdrank.

Noughton en Petrozzi hebben nov 2008 het metalengehalte van rode wijn bekeken:
Het bleek dat het grootste deel van de wijnen veel teveel metalen (zoals mangaan, chroom 6, koper, lood, nikkel en vanadium) bevatte -
alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken onder de schadelijkheidsnormen te zitten.

Sommige wijnen zaten zelfs op het honderdvoudige schadelijkheidsniveau.
De onderzoekers concluderen, dat het drinken van één glas rode wijn per dag al kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, met name aan de hersenen, en kan leiden tot o.a. de ziekte van Parkinson.

Britse onderzoekers vertellen ons, dat zelfs gematigd drinken (één glas per dag) het risico op kanker bij vrouwen al met 5% verhoogt, en dat 11% van de borstkankergevallen wordt veroorzaakt door hogere alcoholconsumptie (BBC, 29-02-09).
In vervolgonderzoek (BBC 18-10-10) wordt daarom gepleit voor lager alcoholische wijn (van 10%), maar juist de lekkere rode wijn bevat 13-14%.
Mensen die een rode huid krijgen bij het drinken van alcohol, zijn extra in gevaar !

Nut e.a. (Lancet, 2010) concluderen op basis van een zorgvuldig samengestelde totaalscore, dat alcohol de meest schadelijke drug is - boven heroïne. crack en methamfetamine. En véél erger dan bijv. XTC, LSD en paddestoelen.

In een studie uit 2010 is gebleken, dat 'weekend-drinken' (met grotere hoeveelheden alcohol in het weekend, en door de week niets) grote risico's met zich meebrengt, terwijl iedere dag een beetje drinken dat niet doet.
Ook al is het totaalverbruik hetzelfde...
Reden waarom het aantal hartziekten in Ierland hoger ligt dan in Frankrijk.

Hogere alcoholconsumptie blijkt sterk samen te hangen met een hogere NICOTINEBEHOEFTE bij matige rokers, zie Neuropsychopharmacology (2010 35, 692–701).


Een ander drankje, dat beter lijkt dan rode wijn, is SAFSAP op basis van Hibiscus, dat 4x zo veel anti-oxidanten - en resveratrol - bevat (Foodlog 2006). In een aantal landen in het Midden Oosten wordt frisdrank op basis van hibiscus en druivensap verkocht ('Egyptische wijn').
Deze zijn in ons land niet verkrijgbaar, maar thee met hibiscus wel. Een mok daarvan is dagelijkse aanrader (teveel hibiscus wordt afgeraden vanwege de hormonale werking).

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT