BROODBELEG
kaas

HARDE KAZEN:
ALLE NEDERLANDSE KAZEN, behalve de BIOLOGISCHE en de 'Leerdammer', bevatten schadelijk CONSERVEERMIDDEL en 'verkeerde' kleurstof - maar veel MINDER dan bij vleeswaar het geval is !

Het conserveermiddel nitraat wordt in vrij geringe hoeveelheden toegevoegd... max. 0.15 gram per kilo... en zet zich in de kaas om tot nitriet -
door veroudering verdwijnt de nitriet weer (jonge kaas bevat dus méér nitriet)..
Het kan ook zonder nitriet, er is er dan meer kans op 'gatenkaas', die minder waard is, en de kaas kan in ongunstige bewaaromstandigheden eerder bederven.

BUITENLANDSE kazen bevatten deze stoffen meestal niet...
Deense en Engelse kaas vaak wél, Franse, Zwitserse en Italiaanse bijna nooit.

HARDE kaas is meestal gestremd met kalfmaag (toch is vegetarisch ook mogelijk).

ZACHTE VERSE KAZEN en kwark of feta zijn meestal beter dan harde. Vooral door de micro-organismen, die een weldadig effect hebben. Bij RAUWMELKSE kazen zijn deze meer aanwezig, dat geldt ook voor harde kazen (zie bijv. Neviani e.a. 2013, Gaucheron 2011, Dugat-Bony e.a. 2016).

De smaak van rauwmelkse kazen is sowieso veruit superieur! Een dagelijk genot. Of het nu buitenlandse kaas of Nederlandse boerenkaas betreft
(in de jaarlijkse 'Beste kaas van Nederland' competitie spelen alleen rauwmelkse kazen een rol).

FRANSE kazen worden in de nieuwste theorie als verklaring gegeven voor de 'French Paradox' (ondanks een vetrijk dieet minder hart- en vaat aantastingen)... in plaats van rode wijn consumptie, die eerst als verklaring daarvoor werd opgevoerd... (zie bijv. Zheng e.a. 2015 Petyaev e.a. 2012, Lalès 2016)

Geiten- en schapenkaas bevatten relatief meer van het mensonvriendelijke eiwit 'Neu5GC' (elders besproken), wat hiervan het effect is is onduidelijk, want geitenkaas bevat ook andere micro-nutrienten die in koemelk niet zitten (door een aantal alternatieve voedingsdeskundigen wordt geitenzuivel juist aanbevolen - en voor mij horen deze kazen bij m'n smaak-favorieten).

Kaas is eiwitrijk, dat is te ruiken bij gerijpte verse kazen, waar, door microbiële activiteit, de gebonden eiwitten 'vrij' zijn gemaakt in de vorm van glutamines...
In de overjarige kaas zijn de glutamines in de kaas uitgekristaliseerd in monosodiumgluatamaatkristallen oftewel 've-tsin', puur smaakversterkereiwit (ZE). Het lijkt gewoon zout te zijn, maar het is eiwit...
Een uitgebreide kaastafel na een vleesrijke maaltijd met smaakversterkers geeft een forse glutamineoverbelasting (Z.E.)
en heel véél dierlijk eiwit eten is nooit goed - zeker ook nog eens in combinatie met ALCOHOLISCHE dranken, omdat de lever als eerste de alcohol afbreekt (een langdurig proces), en dan pas de biogene eiwitten, waardoor deze extra lang in overdoses in het bloed aanwezig blijven...

Maar een eiwitrijk ontbijt met zuivelproducten en peulvruchten (falaffel, witte bonen in tomatensaus, 100% pindakaas) vermindert de koolhydraatbehoefte de rest van de dag enorm... en is een aanrader.

Ongebakken/gekookt mèlkvet is in matige hoeveelheden zéér GEZOND, door de bio-actieve stoffen, die bijv. de opname van mineralen bevorderen, en astma tegengaan !
Maar ook gebakken melkvetten lijken beter dan gebakken meervoudig-onverzadigde olie (Z.E.). Vetten uit kaas en roomboter zijn veel beter dan gebakken of gekookt vleesvet*. Voor beiden geldt dat er zich zeer ongewenste reactieproducten bij het verhitten vormen.



* Kaas wordt tegenwoordig in het verdomhoekje gezet door veel voedingsdeskundigen - een kroket wordt zelfs gezonder genoemd door de Nederlandse hoogleraar Katan, omdat die meer 'goede' voedingsstoffen en betere vetten bevat.
Dat lijkt kort door de bocht, en is een misplaatste beeldvorming:

- Op de eerste plaats, omdat uitgekeken moet worden met het promoten van de frituur.
Zo zijn er de nodige twijfels over de gezondheid van frituurvet, dat de hele dag aanstaat in gloeiend metaal. Het laatste woord lijkt hierin nog niet gezegd.
Over meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) bestaan ook gegronde twijfels, omdat we hier teveel van binnenkrijgen (zie Koken en Supplementen), en omdat tijdens het bakken hiermee oxidatie optreedt...
En wat zit er allemaal in die kroket ?
Het - door het ijzergehalte - door Katan veronderstelde (maar door de fabrikanten ontkende) bloedpoeder of orgaanvlees bevat meerdere ongezonde stoffen, die niet in zijn 'onderzoek' zijn meegewogen (z.e.)...
Mischien is dat ijzer wel afkomstig van het gloeiende metaal ?

Maar dat niet alleen. Een kroket is junkfood, en niet te vergelijken met een gebalanceerd ontbijt, waarbij alle nuttige voedingsstoffen verkregen kunnen worden - veel meer dan met een kroket!
Een mediterraans ontbijt (zoals beschreven bij bijv. 'Voedingsadvies') is een absolute TOPPER. waarbij zelfs nog verdere optimalisaties mogelijk lijken...

- Op de tweede plaats omdat ieder natuurlijk product zijn unieke stoffencombinatie heeft, met specifieke werkingen - dat lijkt zeker ook voor melk(vet) het geval.
Kaas hoeft niet persé ijzer of plantaardige olie te bevatten - zolang er maar gevariëerd gegeten (en bewogen) wordt.
Ook is het de vraag, of verzadigde vetten echt wel zo slecht zijn voor het cholesterol, zie 47.
Kaas en melkproducten (met name zure) lijken juist gunstig te werken op het cholesterol, onder andere door het 'C12 eiwit', de specifieke goede vetten, en de mineralencombinatie...
Wetenschappelijke analyses zouden zich moeten richten op verlaging van lage graad inflammatie, en niet op het verlagen van het cholesterol, waar Katan van uitgaat (zie bijv. ook 'ei' op de volgende pagina). Over het ontstekingsniveau van het lichaam is op deze site veel info, bijv. bij 'Voedingsadvies' en 'Aantastingen'.
Zie ook Drinken over de gezonde effecten van melkvet op cholesterol en het voorkomen van diabetes..

Daarbij komt nog eens, dat de term 'kaas' een breed scala aan producten vertegenwoordigt, die even breed variëren in kwaliteit en samenstelling: is er een unieke voedingswaarde van Danish Blue, van rauwmelkse kaas, van kwark ? (zo wordt er een link getrokken van de 'French Paradox' (Ondanks een vetrijk dieet minder CVS) met de consumptie van schimmelkazen.

Ik heb een vermoeden, dat een bruinbroodje kaas met sla (en tomaat) het wittebroodje met kroket (uit al de hele dag bakkende olie) en mosterd ruimschoots verslaat... (al vind ik ze allebei even lekker).

Roomboter, kaas en volle melk moeten weer bijgeschreven worden in de 'Schijf van Vijf' van het Voedingscentrum, kortzichtig dat ze weggehaald zijn.
Roept de nodige twijfels op over de kwaliteit van voorlichting - ook in de pers.

Wat niet wil zeggen dat een hoog-vet/eiwit (koolhydraatbeperkt) diëet gezond is. Variatie is belangrijk, ook vetzuren uit noten, pinda's, olijven en 'zeefruit', en veel fruit en groenten.

In melkvet zitten een aantal stoffen sterk geconcentreerd.

Vraagpunt is dan de bijvoeding van de koeien (antibiotica, metalen, genetisch gemanipuleerd eiwit) - en de ligging van de graasweiden, zoals dichtbij chemische industrie, autoweg of een radioactieve opwerkingscentrale.

=> als je altijd hetzelfde merk neemt, kan dit een risico inhouden - bijv. Camembert uit de regio rond Cap La Hague, waar veel plutonium e.d. in het milieu lekt. Of het dioxine gehalte door ligging naast luchtvervuilingsbronnen.

Smeerkaas van smeltkaas bevat schadelijke waterbindende fosfaten, net als de meeste worst (en veel andere producten, zoals 'waterbinders' in vis), maar geen nitriet.

1   2   3 

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT