BROOD

Brood - schimmelsIn ons land wordt gecontroleerd op schimmelrestanten in graan,
in veel andere landen niet - als je (geld)honger hebt gooi je geen graan weg.

Toch kan schimmelbesmetting ook hier een probleem betekenen.
De meest bekende schimmel is aflatoxine (die niet alleen in granen voorkomt, maar ook regelmatig in peulvruchten en noten). De controle daarop is streng in ons land.
Daarnaast is deoxynivalenol (DON) veel meer voorkomend hier. DON wordt eigenlijk altijd wel aangetroffen.
Voor menselijke consumptie is een maximumnorm ingesteld, maar voor dierlijke consumptie niet. Zo kunnen we (met name) via varkensvlees - het meeste via orgaanvlees - toch behoorlijk wat binnenkrijgen (zie Boerenbusiness 2017).
Ook de wel toegestane hoeveelheid DON kan mogelijk problemen opleveren. Bijvoorbeeld in samenspel met slechte dambacteriën als E Colli, waardoor het genotoxische effect daarvan (zoals darmkanker) versterkt wordt (Payros e.a. 2017). Ook de besmetting met deze schadelijke bacterie kan via varkensvlees geschieden...

Daarbij komt het bewaren van granen en meel bij deegwarenproducenten (bakkers) en zeker bij consumenten thuis. Ook daarbij kan makkelijk schimmelvorming ontstaan.

Zoals bij Biologisch te lezen is, vormen schimmelbestrijdingsmiddelen uiterst gevaarlijke resistente nieuwe schimmelsoorten (net zoals antibiotica dat doen bij bacteriën), en zijn van zichzelf enorm giftig en schadelijk voor het milieu.

April 2007 raakt bekend, dat de schimmel 'Ug99' * de wereldoogst
aan tarwe bedreigt. De introductie van nieuwe rassen en teeltmethoden werkte aanvankelijk gunstig, maar nu profiteert deze schimmel van de nieuwe omstandigheden, en breidt zich uit over Afrika, en ZuidWest Azië, maar uiteindelijk over de hele Wereld
- het bestaan van honderden miljoenen mensen bedreigend (de tarwe wordt zwart en sterft af).
Er zijn enkele (niet-GM) tarwerassen in de 'broedfase', die resistent zijn, maar er duiken nu nieuwe varianten op, die ook al in de EU gedetecteerd zijn.
In de tussentijd wordt veel meer bestrijdingsmiddel gebruikt... met alle gevolgen van dien.


  * afkomstig uit Uganda - òf mogelijk uit illegaal verkochte/ geteste biologische wapens. Ug99-achtige schimmels waren ontwikkeld in de militaire laboratoria van de USA, en mogelijk ook in Rusland ... zie hier (net zoals het geval was met de tekenziekte). Massa vernietigingswapens die in strijd zijn met alle humanitaire rechten. Maar ja... de USA mag wel, waar ze anderen op aanvallen... niemand die dit controleert...

1   2   3   4

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT