BROOD

Broodallergie


Allergie voor brood blijft vaak onbekend. Naar schatting 5-15% van de gevallen zijn geregistreerd bij de huisarts, dus zijn de officiële cijfers veel te laag (zoals voor veel aantastingen geldt).

ALLERGISCHE REACTIES op brood kunnen verschillende oorzaken hebben:
Zo bestaat er directe TARWE-ALLERGIE, die vaak verward wordt met GLUTENINTOLERANTIE.

Glutenallergie wordt veroorzaakt door eiwit(gliadine)opeenhoping in de darminhammen (waar de voedselopname plaats vindt). Die opeenhoping ontstaat omdat sommige mensen niet in staat zijn, dit eiwit af te breken, en door toegevoegde enzymen. Hierdoor ontstaat COELIAKIE.
De enige mogelijke direkte oplossing daarvoor is het innemen van stoffen, die dit eiwit wèl oplossen, zoals het enzym peptidase.

Gluten worden vaak als de grote boosdoener gezien bij maag/darmklachten en oververmoeidheid. Er is een enorme propagandaslag tegen gluten. De wetenschappelijke basis daarvoor ontbreekt. Hieronder wordt de mythe van die glutenovergevoeligheid ontrafelt.

Bij tarwe-intolerantie/allergie is HOESTEN meestal een symptoom - net als bij overgevoeligheid voor ingrediënten in BROODVERBETERMIDDELEN.
Bij milde tarwe-allergie is SPELTBROOD soms een mogelijke oplossing.
Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn
tussen oerspelt (Triticum Spelta) en de huidige broodtarwe (Triticum
Aestivum). Het staat er nooit bij welk speltras gebruikt is - en vaak worden nog tarwegluten toegevoegd.
Helemaal duidelijk is het plaatje daarom niet. Kasarda (1999) wordt vaak aangehaald, maar dit onderzoek is vrij beperkt.
Zo bevat spelt geen agglutinine en DQ2-γ-I en tarwe wel. En spelt juist
weer wel DQ2-α-I - waar een aantal mensen gevoelig voor zijn.
Voor mensen met heftige tarwe-allergie, die gevoelig zijn voor een
aantal allergenen tegelijk is spelt geen oplossing.

Speltbrood is verkrijgbaar bij natuurwinkels, biologische bakkers en sommige andere winkels.

Spelt is het 'oergraan', en werd veel eerder gebruikt dan tarwe,
Er zijn meerdere argumenten waarom spelt veel beter is dan tarwe:

 • Spelt ondergaat heel weinig ingrepen en is minder kwetsbaar.
 • Spelt heeft voor zijn groei minder meststoffen nodig en het kan op vrij karige grond geteeld worden.
 • Door de betere bescherming van de korrel door het kaf, is men ook beter in staat spelt te telen zonder pesticiden.
 • Spelt is beter verteerbaar dan tarwe en het bevat meer slijmstoffen die de slijmvliezen van de darm verzachten.
 • Spelt heeft een meer hartige smaak dan tarwe.
 • Spelt geeft minder problemen zoals glutenintolerantie en allergie, en bevat minder fytinezuur, zeker als het met zuurdesem gebakken is.
 • Spelt heeft 10 à 25% meer eiwit dan tarwe: het gehalte ligt tussen de 16 en 20%.
 • Het eiwit in spelt is net als in tarwe ook wel arm aan lysine, maar bevat meer van de andere essentiële aminozuren zoals tryptofaan, waardoor het beter is voor onze hersenen en humeur.
 • Spelt bevat qua vitamines onder andere meer B-vitaminen dan tarwe.
 • Spelt bevat meer mineralen dan tarwe zoals silicium, ijzer, zink en mangaan.
 • Vergeleken met andere alternatieven, zoals gierst en amarant, is het beter om smakelijk brood van te bakken.

Gierst en Sorghum worden vaak geroemd als ander alternatief voor tarwe, maar bevatten meer fytinezuur, en worden daarom alleen aanbevolen in zuurdesemvorm. Andere alternatieve granen werden al bij de brood-startpagina besproken.
Zie ook: AGF_overig.
Op internet zijn ook allerlei recepten te vinden voor tarwe- en glutenvrij brood.


Over het effect van verse Ananas en Papaya is mij niets bekend (deze 'verteren' vele eiwitten - zelfs 'proppen' in de bloedbaan).
Deze enzymen werden door Vogel al aanbevolen bij het bestrijden van darmparasieten, om dat ze de beschermende eiwitlaag rond de parasiet oplossen.
Dit soort enzymen zijn zwaar onderschat bij de bestrijding van darminfecties.

Mogelijk is er zelfs een rol voor ze weggelegd in het onschadelijker maken van
de nieuwe EHEC bacterie (zogenaamd van komkommers - waarschijnlijk van vlees afkomstig), die voor zoveel paniek in Europa gezorgd heeft.
De EHEC bacterie gebruikt namelijk een sterke lijmstof, waardoor ze zich als een bloedzuiger vasthecht aan darmcellen.
Die lijmstof is van eiwit, dus oplosbaar met enzymen... van ananas ?

Ook zijn er flavonolen bekend, die de aanhechting op de darmwand verminderen (zoals die uit bramen).
Net zoals bepaalde bepaalde melkzuurbacteriën zich aan de darmen kunnen hechten waardoor zij de aanhechting van ziekmakende bacteriën (en schadelijke eiwitten ?) verhinderen. Bovendien hebben die bacteriën een gunstige werking op de nieren (die door EHEC juist aangevallen wordt).
Biogarde yoghurt (en kefir) is dan veel meer aan te bevelen dan capsules met melkzuurbacteriën. De combinatie met melkzuur en stoffen uit de yoghurt (zoals tryptofaan en kalk) zorgt voor een veel beter effect. Maar dat terzijde...

Een mogelijke oplossing voor tarweallergie is BIORESONANTIE, maar daar dat moet nog verder uitgezocht worden.


GLUTENOVERGEVOELIGHEID OF TOCH IETS HEEL ANDERS?

Ongeveer 1% van de mensen leidt aan glutenintolerantie met coeliakie. Een glutenvrij dieet brengt dan oplossing.
Bij minstens 5 maal zoveel mensen wordt door velen tegenwoordig overgevoeligheid voor gluten verwacht (NCGS). Dat blijkt niet te kloppen.

NCGS is een 'hot topic' bij vele voedingsgoeroe's. Gluten en brood worden als boosdoeners aangewezen.

De symptomen van NCGS - net als die van het 'prikkelbare darmsyndroom' (PDSB) lijken op die van glutenintolerantie - zoals maag/darmklachten en oververmoeidheid.
Onderzoek laat zien dat gluten hiervoor niet verantwoordelijk zijn. Wat wel helpt is een FODMAP-arm dieet (net als bij PDSB).
FODMAP is een brede term voor een aantal koolhydraten zoals suikeralcoholen (xylitol, maltitol, sorbitol), 'fermenteerbare koolhydraten' (die alleen door zurings- en darmbacterien afgebroken kunnen worden) en sachariden - zoals fructose en lactose.
Die komen in zeer veel gezonde natuurlijke producten voor. Een FODMAP-arm dieet mag dan ook niet zomaar toegepast worden. Beperking van kunstmatige toegevoegde FODMAP's (fructose- en maltitolstroop in zeer veel producten, xylitol en sorbitol in 'suikervrij' snoep) is altijd aan te bevelen.
Bij 'Brood-gezond' worden FODMAP's verder besproken.

Ook heel andere factoren spelen een rol bij darmklachten en allergische reacties - zoals de toestand van de 'goede' darmflora, wat ingrijpt op vele lichaamsprocessen (z.e. deze site)... rauwe groenten bij ontbijt en lunch zou - mede - daarom wel eens een zwaar onderschatte factor kunnen zijn. Net zoals kefir enorm blijkt te helpen voor een goede flora (en daarmee ook helpt tegen FODMAP's).

Zoals al besproken, bevat modern brood vaak vele toevoegingen die er niet van nature in thuishoren. Net zoals de moderne snelle bereidingswijze de micro-organismen niet de kans geeft, hun werk naar behoren te doen.
De invloeden hiervan zijn niet goed onderzocht, maar zouden wel eens aanzienlijk kunnen zijn. Zie ook 'fundamentele kritiek' hierover.

Zeer schadelijk lijken bepaalde enzymen, die gebruikt worden om het brood lekker smeuïg te maken - vooral transglutaminase.
Transglutaminase veroorzaakt ook gliadineopeenhoping in de darmen, en is daarom een belangrijke 'trigger' voor glutenintolerantie.. zie hier.

Een verdacht ingrediënt van broodverbetermiddel is CYSTEINE.
Cysteine wordt gebruikt als medicijn - als slijmoplosser bij vastzittende hoest.
Het zit maar in kleine hoeveelheden in het bakkersbrood, maar de mogelijke rol van deze stof bij overgevoelige mensen mag niet onderschat worden.
Cysteine is een aminozuur dat van nature veel voorkomt in het lichaam. Net zoals glutamaat en aspartaat.
Toch is dat iets anders dan het toevoegen van chemisch aminozuren(zouten). Deze horen bij de zogenaamde 'excitotoxines'. Zie hier en hier.

Een ander negatief geluid is te horen over LUPINEMEEL, dat steeds meer als alternatief voor GM soja gebruikt wordt - ook in biologisch brood - en bij 1/3 van de mensen met pinda of soja- allergie allergische reacties oproept....
... en mogelijk ook bij veel andere mensen (Peeters, UMC Utrecht, 27-03-07).

Daarbij bevat brood vaak melk- en kippeneiwit, sesamzaad* en soja - en is dus ongeschikt voor mensen die daar overgevoelig voor zijn.


* Sesamzaad en sesamolie worden veel gebuikt in allerlei producten - van koek en slaolie tot lipstick en crème. Door dat relatief massale gebuik is sesamallergie een groeiend probleem.

Onder andere ALLINSON brood, knackebrood en ambachtelijk biologisch brood zijn voor 'broodverbetermiddelallergie' de oplossing - en de betere bakker kan speciaal brood op bestelling bakken... al worden toch nog vaak extra gluten toegevoegd - zelfs in biologisch brood. Ook de AH geeft een aantal mooie en lekkere broden zonder chemische toevoegingen.

Zie hier voor een uitgebreide bespreking van broodallergie, toevoegingen en broodbereiding in het algemeen.
Over glutenallergie, moderne tarweverwerking, en granen die wel verdragen worden, gaat dit medisch dossier.

1   2   3   4

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT