BROOD

Brood - zuiver graan


Volkorentarwe zit vol essentiële bouwstoffen, het ondersteunt het geheugen en lijkt onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Toch is er ook fundamentele kritiek op broodconsumptie te horen (zie de volgende pagina).

Rogge en haver zijn deels beter dan volkoren tarwe, maar bevatten een minder breed scala aan bouwstoffen - de combinatie is perfekt.
Gerst is ook een graan dat eruit springt en geeft een verbetering van de darmflora - al helemaal in combinatie met zilvervliesrijst (Martinez e.a. 2013) .
Tarwe- en haverkiemen (mout) zijn extra goed (Pellegrina 2009, Mueller 2011, Judson e.a. 2012) en helpen om negatieve darmreacties op brood te voorkomen.
Andere granen of 'graan-achtigen' zoals mais, amarant, quinoa en boekweit kunnen ook enorm veel toegevoegde waarde geven.

De manieren waarop het brood wordt klaargemaakt en de gebruikte grondstoffen maken een wereld van verschil.

Een goed brood kenmerkt zich door de kwaliteit van de ingrediënten en de lange rijstijd. De kwaliteit varëert enorm, net als de mogelijke bereidingswijzen. Het is niet voor niets dat het stokbrood in Frankrijk veel beter smaakt dan in Nederland.
Zie bijv. de site van Ineke Berentschot over bereidingswijzen van de beste ambachtelijke broden uit de hele wereld. Om te watertanden !
Maar als dat teveel van het goede is: koop een broodbakmachine bij Blokker en een aantal heerlijke biologische meelvariëteiten bij de windmolen in de buurt !
Of ga naar de Natuurwinkel voor biologisch ambachtelijk brood.

BIOLOGISCH brood is zonder genetisch gemanipuleerd materiaal, wordt meestal ambachtelijk gemaakt van meel uit de windmolen (dat een andere structuur heeft dan fabrieksmeel*), en is in allerlei soorten en smaken verkrijgbaar - in tegenstelling tot het meeste 'normale' brood, waarvan het meelrecept voor heel Nederland van één-en-dezelfde meelfabriek komt (er zijn 5 varianten voor tarwebrood).
Al die mensonvriendelijke broodverbetermiddelen (bij Broodallergie besproken) worden niet gebruikt - al wordt er soms wel lupinemeel gebruikt.
En biologisch brood is gemaakt van oudere tarwerassen, die gezonder zijn, en die gegroeid hebben in een bodem, die rijk is aan belangrijke mineralen.

Naast de gebruikte graansoort zit het meest basale onderscheid in het deeg: het rijzen met gist of het fermenteren met zuurdesem. De laatste methode levert het gezondste brood met de beste effecten op de darmen (en is voor mij het smakelijkste).
Echte zuurdesem is bijna alleen verkrijgbaar bij natuurwinkels en Duitse/ ambachtelijke bakkers - maar zelfs dan kan de hoeveelheid gebruikte zuurdesem - moederdeeg - enorm verschillen, en wordt vaak gist als aanvulling gebruikt.

De ambitieuze liefhebber, met tijd hiervoor, maakt zijn eigen desemkweek - waarvoor ik verwijs naar de vele internetpagina's die hierover te vinden zijn.
Of 3-dagen gegist 'Frans vloer-landbrood', dat aardig in de buurt komt, zonder direct 'zuurdesem' te zijn, maar eveneens superieur in smaak en kwaliteit is.
Een heerlijke dikke knapperige korst krijg je dan door in de oven veel water bij te voegen... ik doe dat standaard door op de bodem van de oven een braadslee te vullen met kokend water en vlak daarboven het vloerbrood op een rooster te leggen op bakpapier (beginnen bij 240 graden, dan na >8 minuten terugzetten op 190).
Als je hier wat meer ervaren in raakt - na de eerste mislukkingen - wil je eigenlijk niets anders meer ... met alle mogelijkheden die er zijn.. maar door tijdgebrek/ luiheid koop ik toch nog vaak bij de bakker ;)

En een snel klaargemaakte pita of pizzabodem is veruit superieur aan de pizza's die je kunt kopen. Zie bijv Italiëplein voor de heerlijkste zelfgemaakte pizza's... met je eigen aanvullingen daarop (bijv. ansjovis, oregano, knoflook etc.). Ook hierbij zijn er verrukkelijke zuurdesemvarianten mogelijk, die je nergens kunt kopen! (zie dezelfde site)

Zie de andere broodpagina's hierover, waar specifieker wordt ingegegaan op graansoorten, bereidingswijzen en positieve en negatieve aspecten.BROOD IS GEEN ZUIVERE TARWE.
- Broodverbetermiddel wordt gemaakt van mogelijk genetisch gemanipuleerde soja, mais, chemische stoffen als cysteïne, enzymen, E472E, en bepaalde vetten. Dit kan een belangrijke oorzaak van lichamelijke reacties zijn (zie 'Brood gezond ?').
Het is NIET WETTELIJK VERPLICHT, om de INGREDIËNTEN VAN DIT BROODVERBETERMIDDEL TE VERMELDEN.

broodvarkenGRAANPRODUKTEN EN DAARVAN AFGELEIDEN
(mais- en slaolie, cornflakes, ketjap, maggi, (pakjes) sauzen,
voedsel-, snoep-, drank-toevoegingen...) kunnen GENETISCH GEMANIPULEERD ZIJN, en ook al zijn er nu (5%) normen, controle is haast onmogelijk - de bakker zal het er niet bijzetten, in de vitrine.
Greenpeace heeft een inventarisatie gemaakt van 'verdachte' producten.
Een groot deel van onze veestapel wordt gevoerd met genetisch gemanipuleerd graan uit Zuid-Amerika (gemaakt door multinationals uit de USA) - een gemene en oneerlijke concurent voor onze graanboeren.

Belangrijker nog is dat het grootste deel van onze veestapel met GMO voer gevoed wordt, en daarmee de GM via zuivel, eieren en vleeswaar op ons brood belandt!

De in de EU inmiddels (zonder veel problemen) toegelaten gentechmaïs 'MON863' van Monsanto , blijkt opeens allerlei stoornissen bij ratten te veroorzaken, en is uiterst verdacht (zie het bericht van Greenpeace hierover).
En een verborgen 'vergiftiging' van ons hele ecosysteem, want de overblijfselen van deze 'DNA-supplementen' komen ook via de mest in mens en milieu terecht, en gaan daar niet meer uit !!

1   2   3   4

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT