Basen en zuren
Van groot belang is de ZUURGRAAD van het lichaam: een te lage zuurgraad is slecht voor de weerstand, een te hoge óók !
Zuuroverschotten (-) Basenoverschotten (+) in milli-equivalenten (gelijke hoeveelheden) per 100 g rauw product:
Het ideale zuur/basenevenwicht in de maaltijden is 20/80
aalbessen + 2
aardappelen + 8
aardbeien + 3
amandelen - 1
andijvie + 14
appelen + 1
asperges + 1
bananen + 5
bier - 1
bieten + 12
bloemkool + 3
bonen (bruin/wit) - 4
boter - 4
cacaopoeder - 5
chocolade - 8
champignons + 1
citroenen + 10
druiven + 7
100 g ei (gepeld) - 25
erwten - 4 |
havervlokken - 10
kaas (vette) - 18
kaas (mager) - 2
karnemelk + 2
kastanjes + 12
kersen + 3
koffiebonen + 6
kokosnoten + 4
komkommer + 31
koolraap + 10
kristalsuiker - 0
magere melk + 4
margarine(plantaardig) - 7
melk + 2
peren + 3
pruimen + 5
rammenas + 39
room + 3
rozijnen + 15
rundvlees - 23
rietsuiker (ongeraffineerd.) + 14
rijst (gepolijst) - 3 |
savooienkool + 3
schelvis - 20
schorseneren + 2
selderijknol + 11
sinaasappels + 9
sla + 14
sojabonen + 38
sperziebonen + 12
spinazie + 28
spruiten - 13
tarwebloem - 8
tomaten + 14
uien + 3
vet (plantaardig) - 11
volkorenbrood - 6
volkorenmeel - 3
vijgen (gedroogd) + 28
walnoten - 8
witbrood (melk) - 11
worteltjes + 10
wijn + 1
zilvervliesrijst - 18
|