Schadelijke stoffen
BESMETTINGEN
Net als vlees en granen kunnen groenten en fruit schadelijke micro-organismen bevatten.
Dit kunnen bijv. schimmels en grondbacteriën zijn, of dierlijke bacteriën
(zoals salmonella en E Coli) en parasieten uit mest.
De consument moet uitkijken, dat fruit (en groenten) niet té lang blijft liggen - vlak voordat een vrucht zíchtbaar verschimmeld is, bevat ie al een behoorlijk percentage 'puntjes' op de schil en daaronder....
Popowska e.a. (03-2012) hebben in landbouw- en tuinbodems veel (multi)resistente bacteriën aangetroffen.
42.8% was resistent tegen streptomycine, 34.7% tegen erythromycine en 10.2% tegen tetracycline.
Alleen de tuinbodems in dit onderzoek bevatten multiresistente bacteriën.
De oorzaak daarvan moet in de dierlijke mest liggen. Deze bevat naast haar eigen resistente bacteriën nog antibiotica, die de 'wilde' bacteriën ook resistent maken.
De laatste tijd komen er steeds meer 'verrassende' onderzoeksresultaten beschikbaar, die op de ernst van dit probleem wijzen.
Hier is een presentatie van Jeroen Oosterwegel te vinden over de gevolgen van antbiotica in mest op bodems en grondwater.
Het lijkt nodig, een monitoring/ aanpassing van de mestproductie op te zetten - waarbij ook gekeken wordt naar stoffen die de dieren toegediend krijgen (metaalverbindingen zoals van koper, ijzer en chroom, genetisch gemanipuleerde eiwitten en andere ongerechtigheden), antibiotica in diervoeding werelwijd dwingend aan te pakken, en groenten te testen op besmettingen.
Wassen met chloor, of bestraling, zijn geen goede oplossingen...
In veel landen* is het wassen van groenten met CHLOOR toegestaan. Vooral voorverpakte- en diepvriesgroenten worden sterk behandeld.
Deze 'behandeling' laat altijd agressieve chlooramines achter, die uiterst moeilijk te verwijderen zijn.
Biologische groenten mogen niet met Chloor behandeld zijn.
* In Nederland, Frankrijk, Duitsland en Denemarken is het wassen met chloor (nog) verboden.
Desondanks kunnen er producten geïmporteerd worden, die wel zo behandeld zijn - zoals onlangs bleek uit een documentaire over asperges uit Zuid-Amerika.
In de USA is er een lobby voor de BESTRALING van groenten i.p.v. chloorbehandeling, omdat chloor alleen de buitenkant van de bladeren desinfecteerd.
Voor meer info zie 'Toevoegingen'
INSECTICIDEN
In Néderland is met de landbouworganisaties afgesproken, de schadelijkste bestrijdingsmiddelen niet meer te gebruiken.
Door dit soort kwaliteitsafspraken stijgt de kostprijs.
De winkelketens die de boeren kwaliteitseisen oplegden, kopen nu tóch goedkoop in het buitenland... de HEILIGE KOE van VRIJE CONCURENTIE, die iedereen kapotmaak, lijkt het...
Met name GROENE BLADGROENTEN, sommige knolgewassen (wortels, bintjes) en hard FRUIT krijgen relatief veel bestrijdingsmiddelen,
KOOLsoorten (behalve Chinese) en veel zacht fruit (West-Europese bessen, kersen, pruimen) relatief weinig.
De `SLECHTST scorende SUPERMARKTEN zijn: SPAR, ATTENT, VOMAR en JAN LINDERS. De Albert Heijn is van haar voortrekkersrol afgestapt, en zit nu in de grijze middenmoot.
SUPER de BOER is van slechtst scorende super opeens BEST scorende geworden, samen met de LIDL !
GMO
GM heeft geleid tot hoger - en steeds hoger en zwaarder - gifgebruik. Alles wat de voorstanders hierover tevoren beweerden blijkt niet te kloppen. De gevolgen hiervan zijn in allerlei opzichten ernstig. In sociaal, gezondheidskundig en milieukundig/ klimatologisch opzicht. Voor meer info zie hier.
Maar het zijn niet alleen de pesticiden die zorg baren.
Genetisch gemodificeerde eiwitten komen steeds massaler in AGF producten voor en verspreiden zich in het milieu. Zoals Bt.
Steeds meer AGF wordt met Bt techniek gefabriceerd - het meeste in Amerika.
Bt is een verhaal dat enorme proporties aanneemt, maar bij het grote publiek (nog) onbekend is.
Bt komt in Noord Amerika steeds massaler in mensen voor, en in staat is de placenta te passeren - waardoor foetussen al aan deze stof worden blootgesteld. De gezondheidsrisico's daarvan zijn niet in kaart gebracht door de autoriteiten.
Wel in deze review, die korte metten maakt met Bt. Waaraan wij intussen steeds meer worden blootgesteld.
NITRAAT
Nitraatrijke groenten: niet vaker dan twee keer per week wordt gezegd....
de vraag is, of dit klopt.
De COMBINATIE lijkt belangrijk: zo is Griekse salade - met krulandijvie, olijfolie, Balsamico, feta, olijven, tomaten, oregano, knoflook en rode uien - een heel ander verhaal dan sla met slasaus.
De flavonolen in de groenten compenseren (tot op zekere hoogte, bijna bereikt bij winter-kassla) voor het extra nitraat.
De mediterrane salade overcompenseert alles totaal, en is een dagelijkse aanrader ! Behalve bij sommige vis.
Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla (behalve ijsbergsla), spinazie, spitskool en venkel.
Groentesoorten die weinig nitraat bevatten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.
Nitraatgehaltes verschillen ook:
De hoeveelheid licht, bemesting en het ras hebben invloed op de hoeveelheid nitraat in groente. Biologische groenten bevatten soms minder nitraat, evenals groenten die niet in de kas zijn geteeld maar op het veld.
Diepgevroren spinazie bevat meestal minder nitraat dan verse. De zomerspinaziesoort die wordt gebruikt voor diepvriesspinazie bevat relatief weinig nitraat. Ze wordt in de fabriek maar heel even verhit en vervolgens snel ingevroren.
Bewaar liever geen restjes van bereide nitraatrijke groenten. Door restjes te bewaren en op te warmen, wordt de hoeveelheid nitriet groter. Nitriet zèlf is niet zo schadelijk, wèl de vorming van nitrosamines.
Nitrosaminevorming bij de consumptie van groenten valt reuze mee - de vitamines in de groenten voorkomen die reactie deels (maar raken daardoor wel 'uitgeput').
Nitraatrijke groenten (of vleeswaar als voorafje) met vis zijn een slechte combinatie. Door een reactie van de eiwitten in vis met nitriet, onstaan veel sneller nitrosamines (niet bij iedere vissoort, zie vlees).
Aparte vermelding verdienen pastinaak, selderij, radijs, rettich en vijgen.
Deze bevatten relatief veel het sterk kankerverwekkende en mutagene 'psoralens', dat niet verdwijnt door verhitten.
In kleinere hoeveelheden heeft psoralens juist een gunstig effect (zoals bij selderijblad, mosterd, mierikswortel, lavas) - behalve bij gevoelige mensen.
'Bijkomende stoffen' compenseren de negatieve werking en versterken de
positieve (zoals de werking op p450).
De belangrijkste daarvan is misschien het bijzonder krachtig werkzame luteïne (dat beschermt tegen mutagene en kankerverwekkende stoffen*) - of - zoals bij vijgen - een schat aan polyacytelenen. En carotenoïden en vitamine's B.
* wormen in pastinaak gebruiken de luteïne om zich te verdedigen tegen het - voor hun anders dodelijke - psoralens.
Pastinaak is een hoofdgerecht, en wordt dan in grotere hoeveelheid
genuttigd... net als knolselderij in snert. Het luteïne gehalte van knolselderij is wel hoger.
Of dit alles betekent dat je niet te vaak/veel pastinaak/knolselderij/vijgen moet eten is de vraag...
Op deze site is veel info te vinden over groenten & fruit en pesticiden.
Dit document geeft een aardig inzicht in Genetische Manipulatie, één van de conclusies: mijdt pitloze vruchten, die kunnen GM zijn (enkele gevolgen staan beschreven).