AGFFruit

 

150 -200 gram fruit per dag vermindert de kans op allerlei aantastingen flink.

In Wagenings onderzoek is aangetoond, dat met name fruit en groente met wit vruchtvlees de kans op beroerte aanzienlijk vermindert (bananen, appels, peren, bloemkool, komkommer, witlof).
De verklaring wordt gezocht in de relatief hoge hoeveelheid van het flavonool Quercitine, dat echter ook in een aantal andere voedingsmiddelen zit (zie elders op deze site). Iedere 25 gram extra van dit 'wit fruit' geeft een 7% lagere kans op beroerte.
De onderzoekers pleiten toch voor variatie in de fruitconsumptie.
Iedere (kleur) fruit heeft zijn unieke positieve eigenschappen, die elkaar waarschijnlijk versterken.

In een 7 jaar durend onderzoek onder een half miljoen mensen bleek het risico op CVD (hart- en vaatziekten - zoals beroerte) met 35-40% te verminderen door het eten van fruit.
Tevens bleek het algehele sterfterisico bij bestaande CVD patiënten en mensen met een hoge bloeddruk met 32% te verminderen - en de kans op een beroerte verminderde eveneens met 40% (waarmee de resultaten van het Wageningse onderzoek bevestigd worden).
Des te meer fruit gegeten werd, des te lager de kansen...

De onderzoekers wijzen op het zwaar onderschatte therapeutische belang van fruitconsumptie bij de behandeling van CVD - er is geen twijfel meer mogelijk.
(MNT 09-14)

Drie porties fruit per dag zorgen voor een 18% lagere kans op diabetes - terwijl ieder glas geklaard SAP (appel/sinaasappel/grapefruit) van 200 ml het risico met 18% verhoogt ! (Bazzano e.a. 2008)


APPELS

Een van de 'witte' vruchten is de appel. 'One apple a day keeps the doctor away' is een oud Engels gezegde, dat goed blijkt te kloppen.

Appels bevatten stoffen, die ontstekingen tegengaan. Zoals het flavonool 'Phloretine', dat effectief blijkt tegen de gevaarlijke vastklevende E.Colli darmbacterie, en ook tegen andere darmaantastingen (J.Lee, 12-11).
Grootmoeders recept: een geraspte appel bij darmproblemen - lijkt daarom nog steeds een goed idee.
Hierin staat de appel trouwens niet alleen. Er zijn meerdere natuurproducten die E.Colli (en ontstekingen) tegengaan - niet alleen vruchten, maar ook allerlei groenten en kruiden. (zie ook hieronder bij 'bosbes')

Een appel per dag vermindert het geoxideerde niveau van slecht LDL cholesterol met 40%. Het is deze geoxideerde vorm die schade veroorzaakt aan bloedvaten en andere lichaamscellen.
Het consumeren van een appel bleek effectiever dan andere producten die bekend staan als anti-oxidanten, zoals tomaten, curcuma en groene thee (DiSilvestro 10-12).

Brigs e.a. (12-2013) rapporten dat een appel per dag beter is dan statines. Het gemeten effect van appelconsumptie is iets minder, maar daar staat tegenover dat er geen ernstige bij-effecten optreden - zoals spierzwakte en diabetes (optredend bij een groot aantal mensen die statines slikken).
Integendeel, een appel is voor het hele lichaam goed.
Daar komt nog eens bij, dat een aantal AGF stoffen bevatten die statines kunnen vervangen (zie bijv. de Combipil). Het advies voor statines is erg beperkt in haar visie. Net zoals het advies om statines dan maar te combineren met een appel.Bij de top horen meer vruchten thuis, zoals rode sinaasappel, rode grapefruit, granaatappel, papaya en mango.

Sinaasappels zijn - naast vitamine C - ook een bron van flavonoïden, Carotenen, Foliumzuur, Vitamine B1, B2, B6, E, en mineralen.
Biologische citrusschillen bevatten waardevolle stoffen.

Probleem bij citrusvruchten (en veel andere vruchten) is, dat ze meestal groen geplukt worden, waardoor ze teveel zuren bevatten (die bij de rijping tijdens de opslag niet meer omgezet worden).
Daarom smaken oranje sinaasappels rond de Middelandse Zee veel lekkerder.

Grapefruit
versterkt de werking van een aantal medicijnen en supplementen, soms met wel 100% ! Uitkijken dus... maar gezien de prijs van medicamenten is nader onderzoek naar deze versterkende werking belangrijk !
(zie ook Supplementen-Combipil)
Dagelijks een grapefruit geeft na 2 weken al opvallend positieve resultaten: consumenten geven aan een veel beter concentratie te hebben, betere huid-en haarconditie, en een aanzienlijk gewichtsverlies (Medical News 07-2011).

De banaan bevat vele bouwstoffen (maar mist anti-oxidanten), en is ideaal in combinatie met bessen of sinaasappel.

Banaan is een ACE remmer en bloedrukverlager. een is een alternatief voor ACE remmers bij hartpatienten. Alleen jammer dat bij de niet-biologische teelt van bananen massaal azolen (schimmelbestrijders) worden toegepast, dus koop de biologische (goed betaalbaar bij de Jumbo).


BESSEN

Recent Wagenings onderzoek wijst de framboos aan als de allergezondste vrucht, véél beter dan broccoli en tomaat bij elkaar....
maar hoe zit het dan met de braam, cranberry en originele* zwarte en blauwe Bes, die - naast de framboos - door diverse 'alternatievelingen' zoals Vogel al héél lang aangeprezen worden ?
Hier is een overzicht van de de TOP 15 BESSEN.

Vlierbes is in het nieuws gekomen als virusbestrijder, maar andere bessen hebben ook die eigenschap.
Nikolavea e.a. (Pubmed 2014) hebben de effectiviteit van een aantal bessen op verschillende virusstammen getest:

Een mix van alle bessen blijkt vele virussen - zoals influenza soorten en coxsackievirus - te kunnen afremmen. Aarbei en bosbes hebben regelmatig de krachtigste werking.

Over de blauwe bes en bosbes verschijnt de laatste tijd ook steeds meer wetenschappelijke bevestiging van de kennis van de natuurgeneeskunde.
Zo blijkt deze bes geweldig te helpen bij ingewandstoornissen ** - nog beter in combinatie met probiotische yoghurtbacteriën - zie Science Daily (09-02-10) , en Gastroenterology, 28-01-10).
Deze bessen blijken het geheugen en de leerprocessen bij ouderen krachtig te ondersteunen.
Ze blijken ze de meest effectieve stoffen (anthocyanen) te bevatten voor het tegengaan van Parkinson bij zowel mannen als vrouwen.
Ook zijn ze werkzaam tegen overgewicht en diabetes.

Een kop blauwe bessen per dag vermindert de bloeddruk (-5%, -6%) en de artiële stijfheid (-6.5%), en de algehele sterfte door CVD. Het is daarmee een belangrijk medicijn tegen CVD.

Over de invloed van bessen op de hersenen is op deze pagina meer te vinden.

Gezien alle heilzame effecten van (blauwe en andere) bessen zijn bessen belangrijk in een gezond dieet.

Daarnaast is natuurlijk ook nog de aardbei, de vrucht met de hoogste gehaltes aan het flavonool 'Fistine'.
37 Aardbeien per dag voorkomen de schadelijke gevolgen van diabetes (type 1 en 2) - zoals nieraantasting en Alzheimer, verhogen de geestelijke prestaties aanzienlijk, zijn werkzaam tegen het ontstaan van kankers (met name slokdarmkanker) en tegen een hele range aan andere ziektes (Eurekalert 2011).

Buiten het seizoen is een half pond aardbeien niet echt goedkoop, maar goedkoper dan allerlei gepatenteerde medicijnen - en veel gezonder.

Ook (donker)rode druiven zijn gezond.
De gezondheidseffecten van een glas rode wijn per dag zijn op deze site en elders al uitgebreid besproken. Belangrijke 'stofjes' hierbij zijn gallaten en resveratrol.
Dagelijks een kleine trosje druiven heeft al een significant effect op de bloedsuikerwaarde en tegen leververvetting (Shay e.a. 2015). De onderzoekers wijten dit mede aan het effect op PPAR, dat bij Overgewicht besproken wordt.
Druivenpitten zijn heel belangrijk (een beetje doorbijten bij het kauwen kan geen kwaad ;).... pitloze druiven zijn niet echt te adviseren.


WAT IS HET GEZONDSTE ?

De 'ORAC' (Oxygen Radical Absorbance Capacity), een maat voor het bestrijden van vrije radicalen, hanteert een ADH van 5000 'oracs' om gezond door het leven te gaan.
BRAMEN scoren hierbij het twee-na beste, veel beter dan de framboos (7 x zo krachtig) - 50 gram bramen(sap) per dag is al genoeg.
Bij de AH is verse (en heerlijke) dikke bramen-bosbessen-appelsap in glazen fles verkrijgbaar.

De BOSBES blijkt in oracs bijna 2x zo goed als de BLAUWE BES, terwijl de absolute toppers de ACAI- en GOJIBES zijn (nog eens 2x zo krachtig).

Er zitten veel meer heilzame stoffen in fruit, dan alleen vrije radicalenbestrijders. Daarom is de ORAC maar een deel van het plaatje, en mag niet de doorslag geven bij een keuze.


Over watermeloen is steeds meer positief nieuws te vinden. Watermeloen bevat veel waardevolle stoffen, en - door de dikke schil - weinig pesticiden.
Watermeloen is rijk aan lypoceen, glutathione, vitamine C en A. Daarbij zit het boordevol 'citrulline', dat bloedvaten verwijdt, en dat veiliger is dan aspirine.
Citrulline wordt wel het natuurlijke VIAGRA genoemd.
Saha (2011) toont een positieve werking van meloensap aan op slecht cholesterol, plaquevorming, overgewicht en arthosclerose.
Met name in de Arabische wereld is watermeloen bekend om haar goede eigenschappen. De profeet Mohammed maakt er al reclame voor... net als voor vijgen. Uit onderzoek van Briffa e.a. 2016 blijkt daarnaast dat vijgen enorm de factoren remmen die Alzheimer en Parkinson veroorzaken, en het leven van de onderzochte fruitvliegjes verlengden en de gezondheid verbeterden (bruin zeewier had een zelfde - iets minder krachtig - effect). Helaas is dit bij mensen minder goed (snel) te onderzoeken maar fruitvliegjes zijn een aangetoond betrouwbaar model...(over wieren/ algen zijn op deze site een aantal uiterst positieve onderzoeken te vinden bij allerlei aantasingen).

Omdat alle fruit verschillende waardevolle inhoudstoffen heeft, en nog lang niet alles bekend is, blijft VARIATIE belangrijk.

* de 'opgefokte' varianten die tegenwoordig (veel in Polen) geproduceerd worden - vooral bij de blauwe bes/bosbes - schijnen volgens diezelfde Vogel veel minder geneeskracht te hebben.

** zoals maagpijn/ ontsteking, diarree, verstopping en darmontstekingen (Colitis ulcerosa), die ook kunnen leiden tot darmkanker.
Mensen met Colitis (of IBD - inflammatory bowel disease) hebben een 16 maal zo hoge kans op trombose Lancet, 20-02-10
.

kersen

Door te verwijzen naar de talrijke wetenschappelijke onderzoeken over de gunstige eigenschappen van kersen voor onze gezondheid, riskeren Amerikaanse kersenkwekers voor de rechtbank gedaagd te worden wegens het onwettig op de markt brengen van medicijnen...
Wellicht zal de verkoop van kersen binnenkort uitsluitend via de apotheek kunnen, zie hier.

September 09 werd bekend, dat PRUIMEN een net zo weldadig effect hebben, zie Lekker Eten.

Gedroogde paarse pruimen zijn - naast propolis - een van de rijkste flavonolenbronnen. Veel meer dan verse.
Ze blijken effectief voor botherstel, door de krachtige invloed van de flavonolen op de werking van de zogenaamde 'osteoblasten', die de botaangroei regelen, en op factoren, die botafbraak tegengaan...
Eenzelfde werking kan misschien verwacht worden van andere flavonolen uit fruit - maar dat is bij vergelijkend onderzoek niet geconstateerd (ook groene thee is werkzaam tegen botaantasting, maar minder krachtig dan gedroogde pruimen).
Uit een praktijktest van 12 maanden bleek, dat gedroogde pruimen in staat zijn, de botafname als gevolg van osteoporose TERUG te draaien !
Daarvoor is een hoeveelheid van 10 pruimen per dag nodig. Dat is niet alleen van belang voor vrouwen. Ook mannen krijgen op hogere leeftijd te maken met botontkalking en de daaruit resulterende aandoeningen (MNT 2011).

Gedroogde pruimen hebben een hoog gehalte aan anti-oxidanten, (daardoor?) een mogelijke anti-kankerwerking, verminderen LDL/lever cholesterol, bloeddruk, aderverkalking, verstopping en hebben goede effecten op de hersenen. Zie deze review. Door verschillende deskundigen worden pruimen als de gezondste gedroogde vrucht beschouwd... maar dat is misschien te absoluut gesteld... er zijn meer uiterst gezonde gedroogde zuidvruchten.
Opgemerkt dient ook te worden dat er een verschil is tussen machinaal gedroogde zuidvruchten en natuurlijk gedroogde (bij het natuurlijke fermentatie proces ontstaan gezonde stoffen). Bij natuurwinkels altijd verkrijgbaar.

Pruimen horen bij de familie van de abrikoos en perzik.
Ongebleekte/gezwavelde gedroogde abrikozen (dus niet die oranje, maar bruine) werden al lang geleden aangeprezen door Vogel om hun heilzame werking.

Conclusie: eet je vol aan vers en gedroogd fruit, stop overal fruit in of op - en zeker in de volle yoghurt - het gezonde alternatief voor kant en klare toetjes met veel minder fruit en veel meer suiker.
Maar varieer binnen een gevarieerd dieet.


SAPPEN

Appelsap bevat veel minder goede stoffen ! Net zoals sap dat in plastic flessen verpakt is...
Door het 'klaren' van voorverpakte sappen, kan een fors deel van de gezonde stoffen verdwijnen.
Versgeperste sappen met pulp - zeker ook smoothies - kunnen een alternatief voor vers fruit zijn. Sappen moeten door hun suiker/zurengehalte echter niet te veel gedronken worden.

De BESTE ENERGIEDRANKJES zijn Natufood of Hero bos/ zwarte-bessensap. Beter nog waren de verse AH bramen/bessensap of (aardbeien)smoothies in glazen fles (maar die glazen fles is exit nu).
Dit zijn SUPERDRANKJES die goed zijn voor alles. Een enorme gezondheidsboost.
De overheid zou ze gratis moeten verstrekken (of minstens BTW vrij) !

Bessensappen blijken beter te zijn dan dure supplementen met bessenconcentraat (Eurekalert 2011).
Sappen kunnen gezond zijn.... maar niet altijd... en de hele vrucht veroorzaakt geen diabetes (wat daarover ook beweerd wordt!) terwijl - te veel aan - sappen dat wel kunnen... zeker binnen een koolhydraatrijk dieet. Kauwen speelt daarbij ook een rol omdat kauwen IL-17 promoot.
Meer over de voor- en nadelen van sappen is te vinden bij 'Drinken'. .


ALLERGIE

Veel mensen raken allergisch voor fruit en fruitsappen.
Vaak is de schil de grote boosdoener.
De invloed van andere stoffen (zoals restanten bestrijdingsmiddel, schimmelsporen) hierbij is niet bekend...
De algemene theorie is, dat eiwitten in het fruit voor allergische reacties zorgen.
Maar waarom lijkt dit zoveel meer te gebeuren dan vroeger ? Omdat het totáál aan allergene stoffen in voeding en milieu enorm is toegenomen, misschien ?
Juist in de schil zitten vaak de meeste flavonoïden: 70-90 % bij appels en peren...

De introductie van allerlei tropische vruchten heeft nieuwe allergiën doen ontstaan: bijvoorbeeld voor de granaatappel, papaya en kiwi.
Intussen is er een allergie-vrije appel ontwikkeld, de Santana.
Toch is ook die niet helemaal allergievrij.


SCHIMMELS en BESTRIJDINGSMIDDLEN

Net zoals alle andere voedingsmiddelen, kan fruit besmet zijn met schimmels en bestrijdingsmiddelen.

De vruchten die er negatief uit springen wat bestrijdingsmiddelen (MRL's) betreft zijn druiven, perziken, citrusvruchten (Marokkaanse sinaasappels als meest), mango en papaya. Maar de onderlinge verschillen kunnen groot zijn. In de Nederlandse teelt is het beleid vaak beter - ook weer afhankelijk van diverse factoren.
Groot probleem bij het beoordelen van bestrijdingsmiddelen is, dat er vaak een 'cocktail' van verschillende middelen gebruikt wordt, die elkaar waarschijnlijk versterken, maar waarover geen onderzoek - dus normstelling - is.
Naast bestrijdingsmiddelen bij de kweek, worden er ook chemische middelen gebruikt als oppervlakte behandeling van vruchten.
Zoals het 'waxen' met petrochemische middelen om deze mooi te laten glanzen en beschermen - zoals bij citrusvruchten en appels. Het 'kleuren' (zoals bij sinaasappels, mandarijnen en olijven). En het behandelen van fruit met schimmelbestrijders als Imazalil en (op sinaasappels) Byfenil-2-ol (Orthophenylphenol).
Zie ook Pesticiden.

Een methode die vaak goed werkt om vergif van de schil te verwijderen is een oplossing met bakpoeder de maken (1 ruime eetlepel op 1 liter water) en het fruit hierin 10 minuten te laten staan - en daarna afspoelen - eventueel nog een schuursponsje gebruiken bij 'gewaxt' fruit.
Bakpoeder ('baking soda', natriumbicarbonaat) is op veel plekken goedkoop verkrijgbaar in pondsverpakking - zoals bij internationale supermarkten - of als 'zuiveringszout' bij drogisterijen..


SCHIMMELS op en in fruit (en andere levensmiddelen) kunnen een aanzienlijk gezondheidsrisico geven. VERS, goed uitziend, fruit is daarom belangrijk! Niet te lang bewaren.... (zeker zacht fruit als aarbeien) ... of anders blancheren en invriezen...
Schimmels op fruit en groenten die het meeste risico opleveren, en waaraan iedereen hier gemiddeld teveel blootgesteld lijkt te worden, zijn Altenaria (AOH, AME) en Ochratoxine's (OTA) (Sprong e.a. 2015).
Maar om die schimmels nu te bestrijden met minstens zo erge chemische middelen?


NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT