Vitaminen en flavonolen
Flavonolen ( Flavonoïden, Anthocyanen, Polyfenolen - stoffen in groenten en fruit) zijn van toepassing bij bijna alle aantastingen.
Van Parkinson en MS tot diabetes, kanker en reuma. Ook bij 'psychologische' aantastingen - variërend van ADHD en autisme, tot depresies en angst.
Er zijn grote verschillen tussen flavonolen wat betreft hun werkingskracht in diverse situaties. Al zijn er een aantal met positieve werking op bijna elk gebied.
Er zijn een aantal flavonolen die een belangrijke rol spelen bij de afweer en bij bovenbesproken hersenaandoeningen.
Zoals hierboven beschreven, is er een sterke relatie tussen insuline, excitotoxines, eicosanoïden en vrije radicalen.
Veel flavonolen fungeren als rem op het 'delta-5-lipoöxigenase enzym', dat de productie van - in deze sectie besproken - eicosanoïden op gang brengt.
Hetzelfde geldt voor 'cycloöxiginase enzym'(COX), dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van het schadelijke 'Thromboxaan A2'. COX2 enzymen lijken een hoofdrol te spelen bij neurodegeneratieve ziektes.
Flavonolen blijken de 'phospolipase A2', die het vrijkomen van Arachidonzuur uit de celwand veroorzaakt, voor 80% te kunnen voorkomen.
In hoge dosis lijken sommige flavonolen (bijv. Fisitine) zeer geschikt bij de bestrijding van neurodegeneratieve ziektes.
De aanmaak van de ontstekingsbevorderende eiwitten 'Tumor Necrose Factor alfa en -beta' in de hersenen wordt aantoonbaar verlaagd door hogere dosis flavonolen (zie hier). Onderzoekers hebben die stoffen in verband gebracht met slopende hersenziekten. Daarnaast verminderde de concentratie van de stof malondialdehyde. Dat wijst op een verminderde schade door vrije radicalen.
INVLOED VAN FLAVONOLEN OP HERSENFUNCTIES(Spencer 2010).
VERBETERING UITVOERENDE TAKEN
TOENAME CORRECTE KEUZES DOOR FLAVONOLEN (uit blauwe bes)
(bij ouderen, bij jongeren niet gemeten)
VERMINDERING VAN OXIDATIEVE STRESS DOOR FLAVONOLEN (blauw)
Zie ook Shibu e.a. 2012.
Flavonolen uit blauwe bessen zijn 'anthocyanen' die dezelfde ontstekingsremmende werking hebben als NSAID's zonder de slechte bijwerkingen. Dat verklaart ook hun aangetoonde werkzaamheid bij vele aantastingen, van hartkwalen tot zenuwaantastingen.
Anthocyanen zitten ook in andere paarse/ blauwe groenten en fruit, en in aardbeien.
Het meeste in BRAMEN.
Habanova e.a. 2016 laten zien dat 450 gram blauwe bessen per week na 6 weken zeer significante verschillen laten zien op factoren die hart- en vaataantastingen, diabetes en leververvetting (en hersenaantastingen) veroorzaken. Het tryglicerideniveau nam met maar liefst 27% af, cholesterolwaarden verbeterden aanzienlijk net zoals bloedglucose, AST en Gamma-GT met 9% (samenhangend met leververvetting), en albumine met 5% (van belang voor lever, nieren en lichaamscellen).
Curtis e.a. 2019 concluderen in een 6 maanden studie naar blauwe bessen dat de conditie van bloedvaten en niveaus aan 'goed' cholesterol/ lipides aanzienlijk vooruitgaan bij het consumeren van een kop (150 gram) blauwe bessen per dag. Het risico op CVD nam hiermee met 12-15% af.
Een halve kop bleek hiervoor niet voldoende! Naar het consumeren van nog meer blauwe bessen (of bramen) is niet gekeken....
Flavonolen doen veel meer goeds in het lichaam. Zie o.a. 'Supplementen' en 'Voedingsadvies' voor een uitgebreide bespreking - ook van de natuurlijke producten die hun werkingskracht vaak ontlenen aan flavonolen..
Omdat deze stoffen sterke 'radicalenvangers' zijn, kan ook een positief effect op de excitotoxiteit verwacht worden...
Een aantal flavonolen zijn werkzaam bij LEKKENDE BLOEDVATEN en ze versterken de BBB !!
Ze versterken de huid en de onderhuidse lagen - ook bij uitwendige toepassing - en remmen het proces van '5-alpha-reductase', dat Testeron omzet in schadelijk DHT (5-alpha-dihydrotestosteron ) - een stof die ook de agressie doet toenemen.
Flavonolen versterken ENDOTHEELCELLEN die een beschermende laag vormen rondom kwetsbare organen - zoals de Blood Brain Barrier, de ogen en het hart en bloedvaten.
Recent onderzoek, dat de relatie tussen Huntington (afsterven van zenuwen) en hoge niveau's 'KMO' vaststelt, kan in verband gebracht worden met de werking van 'CX3CR1', waarop het flavonool Genisteïne uit fruit en groenten (en waarschijnlijk ook andere flavonolen) een belangrijk remmende rol heeft.
Lee e.a. 2017 laten in een onderzoek onder 17.000 Chinese ouderen zien, dat het consumeren van 3 porties groenten en 2 porties fruit per dag een aanzienlijk lagere kans op dementie geven. 3 extra porties groenten maken het risico nog minder...
Dat is in lijn met Aune e.a. 2017 die in een meta-analyse duidelijk maken dat 10 porties groenten en fruit (800 gram per dag) een aanzienlijk lagere kans geven op allerlei andere ziekten.... meer dan (de aanbevolen) 5 porties, ook al geven die ook een aanzienlijk positief effect!
(een portie = 3 volle eetlepels gekookte groenten, 1 mandarijn, of 5 olijven)
Noten blijken weldadig voor alle hersenactiviteit en stimuleren het imuunsysteem. Berk e.a. 2017 wijten dit aan het hoge gehalte aan anti-oxidanten van noten.
Voor het eerst is dit objectief via EEG's van de hersenen
aangetoond. Ook ervoer onderzoekspopulatie verbeteringen in cognitieve functies.
Alles hangt samen:
Flavonolen hebben ook een sterke invloed op de tryptofaan verwerking, die in dit onderzoek als belangrijke mede-oorzaak van afsterven wordt genoemd.
Dat hangt ook weer samen met andere aantastingen, zoals kankers.
MEER FLAVONOLEN
Quercitine is van belang bij STRESSVERWERKING, met verhoogde cortisolwaarden, en ondersteunt een behandeling met lithium (zie hierboven) (en ook S Boku, Sapporo 2008). Quercitine zit in veel groenten en fruit (het meeste in uien en appels).
CURCUMINE, oftewel Geelwortel/Curcuma/Koenjit, dat in alle kerries zit, is een heel bekende - met een heel brede heilzame en ontstekingsremmende werking. Het is werkzaam bij kanker en tegen Parkinson, en zeer effectief bij diabetes en overgewicht (zie elders deze site). De combinatie met peper en fenegriek (en koriander) - die in alle kerries zit - heeft een nog beter effect.
Dit is weer eens duidelijker geworden door Kaur e.a., die - in combinatie met het net besproken Quercitine uit uien
- zeer sterk verlaagde tryglicerides waarden, plasma glucose en cholesterol niveau's constateerden.
Iedere dag kerrie (en ui) is het devies.
Ahn e.a. 2019 en Da Masquita e.a. 2018 laten het belang van slecht werkende lymfe vaten bij Alzheimer zien. Door het stimuleren van VEGF
blijkt de werking van deze vaten hersteld te kunnen worden. Te laag VEGF wordt verbeterd door o.m. Curcuma, Resveratrol, Catechines uit zwarte thee, Quercitine, Astralagus, omega-3 in vis en algen, en peulvruchten. (te hoog VEGF is ook weer niet goed omdat dit kankers stimuleert, maar dat zal met deze natuurlijke voeding niet optreden, integendeel, hebben veel van deze componenten juist ook kanker bestrijdende eigenschappen)
Ook RUTINE (ook wel vitamine P genoemd) heeft een aangetoond krachtige werking op aantastingsprocessen in de hersenen, ook na herseninfarct. (zie Combipil).
RESVERATROL, een stof die in hibiscus, rode druiven en sommige andere vruchten zit, voorkomt hart- en vaataantastingen. Onder meer omdat het ' ubiquitin proteasome systeem' (UPS) versterkt wordt, dat zorgdraagt voor het afbreken van alle verkeerde eiwitten, zoals het tau-eiwit en amyloide.
Ook werkt resveratrol positief tegen diabetes, overgewicht en veroudering.
Dat laatste mechanisme is deels ontrafeld door Park e.a. (Cell 2012).
Resveratrol met Curcuma is effectief in de bestrijding van reumatische arthritis.
Zowel Resveratrol als Curcuma worden beter opgenomen in combinatie met zwarte peper.
Hibiscus(thee) bevat niet alleen resveratrol, maar ook GOSSYPINE.
Gossypine werkt eveneens ontstekingsremmend, als natuurlijke TNF-alfa blokkeerder - en tegen kankercellen.
Nair e.a. (MCT, 03-2013) vonden een krachtig effect van Gossypine op melanomen en andere huidkankers. In het lab kon de groei van melanome cellen geheel gestopt worden.
Gossypine zit nóg meer in Goot Kaasjeskruid, en in bramen.
Er zijn meer flavonolen, zoals curcuma, die remmend werken op huidkanker.
De totale combinatie van gossypine met curcuma en resveratrol, luteïne en ander flavonolen - die allemaal volgens onderzoek anti-kanker eigenschappen bezitten - is nog nooit bestudeerd.
DRUIVENPITEXTRACT bevat veel resveratrol, en ook andere belangrijke flavonolen. Druivenpitextract vermindert merkbaar de hoeveelheid amyloide 'Aβ*56', wat niet alleen van belang is voor het tegengaan van Alzheimer, maar ook bij andere hersenaantastingen en vaatziekten (Eurekalert 07-2011).
Daarmee is druivenpit een van de belangrijkste natuurlijke stoffen bij de bestrijding van bijv. Huntington en Alzheimer. Voor meer info, zie 'de Combipil' en Druivenpit.
Druivenpit is ook werkzaam in het vertragen van de insulinerespons op voeding.
Zowel de α-amylase als de α-glucosidase worden krachtig beïnvloed.
Het is al met al een belangrijk wapen in de strijd tegen diabetes.
Recenter is daar SULFORAFAAN bijgekomen, dat veel in Broccoli, spruitjes en groene kolen zit.
Net als FISETINE uit aardbeien, dat schadelijke 'AGE's'
voorkomt, en daarmee een hele range aan ziekten, variërend van nier- en zenuwaantastingen tot diabetes en kankers (zie Fruit).
Sulforafaan en Curcumine vangen zware metalen en oxidanten in de hersenen weg, en werken positief op de 'histone deacetylases' (HDAC's), die een ingrijpende rol spelen bij het voorkomen van lichaamsaantastingen (Parkinson, Alzheimer, leversfibrose, CAPD, tumoren, DNA veranderingen: 41).
Daarentegen kunnen extra Glutamaat en Tumour Necrosis Factor juist negatief werken (zie 'Neurotransmitters').
In groene thee zit EGCG, dat onstekingsremmend werkt en een aantal positieve effecten heeft op het gehele metabolisme (zie thee).
Dagelijks appel en groene thee - in normale consumptiehoeveelheden - heeft een blokkerend effect op te veel VEGF (net als te weinig negatieve effecten gevend), dat kankercellen laat groeien en aderverkalking en plaques kan veroorzaken. Dit directe effect is nu voor het eerst aangetoond door Moyle e.a. 2015.
Kaneel heeft een brede positieve werking, ook op de hersenen en zenuwen. Het heeft een krachtige werking bij hersenschade na infarct, tegen schadelijke amyloidvorming (Parkinson) en Tau-eiwit (Alzheimer) en versterkt de cognitieve prestaties en de BDNF bij proefdieren.
In een aantal kaneelsoorten zit ook Coumarine.
Net zoals (veel) in kersen, zwarte bessen, abrikozen, aardbeien, zoethoutextract (laurierdrop) en met name in Tonka bonen. Het komt ook in veel andere natuurlijke producten in kleine hoeveelheden voor, en geeft geur en smaak - en een lichte bitterheid.. In grotere hoeveelheden is Coumarine schadelijk, maar in kleinere juist gezond, o.a. voor de bloedvaten, tegengaan van bloedklontering, ontgifting.
Bij de bestrijding van Parkinson is het veel belovend gebleken - als chelator. Zeker in combinatie met 'hydroxypyridinones' (Mi e.a. 2019). Chelatoren zijn ook van belang bij andere neurodegeneratieve ziekten, zoals MS en kankerbestrijding. Maar het is uitkijken met wat, wanneer en hoe (smul altijd rustig van je aardbeien en bramen met kaneel in je yoghurt, en gedroogde pruimen ;).
In als medicijn gebruikte planten zijn de werkzame stoffen ook vaak flavonolen.
Bijvoorbeeld in Ginkgo zit 'bilobalide' dat werkzaam blijkt tegen angstgevoelens, depressie en geheugenverlies.
ANDERE ROLLEN VAN FLAVONOLEN
Winkelman heeft met favonolen darmkankercellen kunnen vernietigen. Ze heeft hierbij 2 processen verduidelijkt: zowel het proces dat specifiek kankercellen vernietigt, als een dat de aanmaak ervan tegengaat.
De gebruikte hoge dosering was 400mg per kilo lichaamsgewicht, de lage 15 mg (met 1 pil per dag te halen).
Hieronder de tabellen met microadenomas (zeer kleine darmkankercellen) en de caspase (het proces van kankercelvernietiging) met zeer spectaculaire resultaten.
In deze studie is ook een uitstekend overzicht van flavonolen en hun werking.
Flavonolen spelen hun weldadige rol o.a. door hun werking op de estrogene hormoonreceptoren, waar ze zich aan hechten. Dit zet ontstekingsremmende processen in gang. Deze receptoren zijn overal, dus ook in de hersenen, te vinden.
Zie bijv. Nature 2011, Minotolo e.a. 2009, Pubmed 2000 over de werking van estrogene receptoren.
Een beknopt overzicht van flavonolen is van Dixon en Passinetti, een zeer uitgebreid van Middleton e.a..
Bij 'Voedingsadvies' - en elders op deze site - is nog veel meer info over de weldadige werking van flavonolen te vinden.
ALGEN
Net als bessen zijn ALGEN zoals SPIRULINA en CHLORELLA een uitstekende bron van belangrijke Flavonolen en andere anti-oxidanten.
Spirulina is in staat gebleken, samen met andere flavonolenbronnen, hersencellen bij ratten te laten herstellen (Bickford e.a.).
Dementie blijkt in belangrijke mate voorkomen te worden door Spirulina (Ergo-log 2012).
Dezelfde onderzoekers ontdekten dat de amyloidplaquevorming in de hersenen geheel voorkomen werd !
Spirulina geeft een veel hogere weerstand: Proefpersonen produceerden veertien keer zoveel interferon-gamma en drie keer zoveel interleukine-4 en interleukine-1-bèta als ze spirulina gebruikten.
In combinatie met blauwe bes, groene thee, carnosine (een dierlijk aminozuur, dat ook in eieren en melk voorkomt) en vitamine D werkt Spirulina extra krachtig (Bachsetter e.a. 2010).
Bij 'supplementen' is meer info over Spirulina, Chlorella en andere algen.
Oost-Aziaten zijn er gek op, en het is essentieel onderdeel van het Japanse en Koreaanse dieet.
Zeewier bevat veel jodium, dat ook uiterst belangrijk is voor de hersenen. Ruim jodium tijdens de zwangerschap en borstvoeding verhoogt het IQ aanzienlijk. Tekorten leiden tot grote problemen.
ANDERE ANTI OXIDANTEN
PROPOLIS (Fundazioza 2009) is mogelijk de grootste bron van anti-oxidanten . (zie ook Wang e.a. 2013)
Propolis bevat o.a. Chrysine, dat antibacteriëel werkt, en de testosteronsynthese positief beïnvloedt.
Een ander bestanddeel is Farnesol, dat werkzaam is tegen (de schadelijke effecten van) diabetes en vetzucht. Zo verlaagt Farnesol o.a. de tryglicerideniveau's in het lichaam (Goto e.a. 2011).
Propolis is ook een uitstekende bestrijder van tandbederf, en doorkomt daarmee ook allerlei aantastingen.
Het vermindert de schade door
oxidatieve stress, net als die stress zelf...
Het is krachtig werkzaam tegen HPV en vormt een beter alternatief voor vaccinatie (omdat het een veel bredere positieve werking op de gehele gezondheid bezit).
Na 3 maanden propolisgebruik was bij 81% van de HPV dragers het virus verdwenen (bij de controlegroep zonder propolis slechts bij 10%). Ook het aantal celafwijkingen in de baarmoederhals verminderde enorm.
Die werking is onder meer te danken aan het bestanddeel Galangine,
dat in ruime mate in propolis zit.
Galangine is niet alleen uiterst werkzaam tegen baarmoederhalskankercellen, het voorkomt ook kankervorming door giftige stoffen in het milieu (PAC's), voorkomt DNA schade, vernietigt melanomen, is effectief tegen borstkankercellen (zie ook hier), remt kankercellen met 73% af zonder schadelijke effecten. Hier is een review van onderzoeken naar de antikankerwerking van propolis.
Het is krachtig werkzaam tegen alle gevolgen van arthritis (botontkalking, ontstekingen, bindweefseldegradatie, gewrichtsvervorming, pijn).
Galangine helpt goed om de schade na een herseninfarct te bestrijden, zoals neurologische beschadigingen, oxidatieve stress en slechte hersendoorbloeding.
Propolis blokkeert neurale celdood en remt schadelijke amyloiddeeltjes .
Het remt ook andere ontstekingsprocessen in de hersenen. Depressie en angstgevoelens worden mogelijk verminderd. Het is werkzaam tegen een aantal oogaantastingen.
Het is ook een krachtige bacteriebestrijder en blijkt zelfs werkzaam tegen cholera en MRSA.
Ook helpt het tegen schimmel- en virusinfecties.
Bankova e.a.(2014) constateerden een 99% remming van het herpesvirus in de replicatiefase! Bij eenmaal aangetaste cellen helpt het weinig, maar het virus wordt lamgelegd. De onderzoekers bevelen ook uitwendige applicatie op de huid aan, omdat dit goede resultaten oplevert.
Uitwendig bevordert het genezing bij o.a. huidziekten en moeilijk helende wonden bij diabetici.
Het blijkt zelfs te helpen tegen haaruitval: onderzoekers constateren versnelde haargroei en aanmaak van 'haargroeicellen'...
eindelijk een haargroeimiddel dat werkt?
Opvallend in propolisonderzoek is dat er weinig verschil in 'kracht' wordt gemeten tussen verschillende natuurlijke bronnen (harsen van struiken en bomen).
Een zeer uitgebreide review van honderden onderzoeken naar propolis is hier te vinden.
Combinatiewerkingen - zoals met het bovenbesproken Resveratrol met Curcuma - zijn nog niet of slecht onderzocht.
Ook Vitamines B zijn onmisbaar voor een goede hersen- en zenuwwerking - en voor het hele lichaam. Deze vitamines moeten wel in de juiste verhoudingen voorkomen (zie Supplementen).
Algen bevatten veel vitamines B.
Niet alleen algen zijn goede voeding voor de hersenen, maar ook bijv. broccoli olijven en bessen (zie Supplementen en Groenten en Fruit).
Andere bekende anti-oxidanten zijn bijv. Vitamine C en E.
Vitamine C speelt een belangrijke rol in het elektrofysische- en gedrags-systeem van de hersenen. Bij ratten die met amfetamine behandeld werden, had Vitamine C een duidelijk positieve werking op het rattengedrag. Varkens die ALS-achtige verschijnselen vertoonden hadden een sterk Vitamine C tekort.
Ook blijkt dit vitamine amyloide plaques te kunnen oplossen, en helpt daarom waarschijnlijk tegen Alzheimer - en mogelijk tegen vaataantastingen (MNT 2011).
Deels is dit te wijten aan het binden van de vitamine op de glutamaat-receptor.
Daarbij heeft Vitamine C nog andere positieve effecten, zoals op diverse plekken in deze site te vinden is.
Vitamine C en vitamine E supplementen blijken een sterk effect te hebben (-23%) bij het voorkomen van Alzheimer, dementie en hersenachteruitgang (Basambombo e.e. 2016).
Als dan al het andere hier vermelde ook betrokken wordt,
kan die verbetering mogelijk nog veel spectaculairder zijn...
Uit Amerikaans onderzoek blijkt, dat VEROUDERINGssymptomen en hersenaantasting ongelofelijk verminderden door de toediening van 2 anti-oxidanten (Acetyl-l-carnitine en Alfa-liponzuur), die direct ingrijpen op de hier besproken energieprocessen in de Mitochondria.
Naast flavonolen zijn voldoende vitaminen en mineralen ook van essentiëel belang. De rollen daarvan worden bij 'Supplementen' verder besproken.
FLAVONOLEN ALTIJD GOED ?
Lang niet alle flavonolen/vitamines zijn onverdacht. Een aantal kunnen echter in hoge doseringen genomen worden.
Bijvoorbeeld bepaalde SOJA-flavonolen blijken mogelijk kanker te kunnen veroorzaken. Een chronische consumptie van TWEE PORTIES TOFU of TAHOE (sojakaas) per week kan mogelijk de hersenen aantasten (2).
Vraagteken is, in hoeverre dat samenhangt met het gebruik van andere producten, zoals (chemisch geproduceerde) ketjap...
Sojaflavonolen hebben een krachtig remmend effect
op de productie van schildklierhormoon en zeker jonge kinderen mogen geen sojamelk drinken, het effect op de zenuw- en hersenontwikkeling is desastreus...
Al hebben meerdere stoffen zo een desastreus effect (zoals chloor, bromide en fluorverbindingen, die zeer veel toegepast worden in allerlei consumptieproducten). Jodium kan deze effecten deels compenseren (de meeste mensen krijgen te weinig jodium binnen - jodiumhoudend keukenzout werkt niet goed genoeg).
Aan de andere kant blijkt soja juist kankerbestijdend te werken. Met name bij borst- en darmkanker is het effectief gebleken.
Die effectiviteit wordt enorm versterkt in combinatie met chemotherapie (zoals met veel meer flavonolen het geval is). Zo remt de combinatie van het sojaflavonool lunasine samen met chemotherapie enorm uitzaaïngen bij darmkanker (de Medjia 2011). 25 gram soja eiwit per dag is hiervoor voldoende (de hoeveelheid in een vegetarische hamburger).
Natuurlijk GEFERMENTEERDE soja-producten zijn veel beter omdat die een aantal schadelijke bestanddelen neutraliseren en extra's toevoegen (zie elders deze site over fermentatie)!
Het hierboven besproken Quercetine (zeker in combinatie-supplementen met Fisetine uit kruiden) blijkt ook de activiteit van het 'topoisomerase-2 enzym' te blokkeren... dat noodzakelijk is bij DNA-splitsing en goede wederopbouw (= het doorgeven van genetische informatie en de programmering van lichamelijke activiteiten) !! (Eurekalert 10-04-00).
Aan de andere kant blijkt quercitine een effectieve blokkeerder van vrije radicalenvorming, zie bijv hier.
Ook hier geldt weer: overdaad schaadt (matige, gelijkmatige, 'overdoseringen' tot max. 500% zijn juist goed, afhankelijk van de stof).
Teveel BÈTACAROTEEN (vitamine A) veroorzaakt extra goei van kankercellen, en kan beter niet in een combinatiesupplement gebruikt worden, het neutraliseert de goede werking van andere vitamines !
BIFLAVONOLEN ALTIJD GOED
BIFLAVONOÏDEN (bijv. in citrusvruchten, bessen) staan buiten verdenking. Ook voor Biflavonoïden geldt echter, dat zeer hoge doseringen met voorzichtigheid moeten worden toegepast (en alleen in extreme gevallen), zolang niet bewezen is, dat dit ook daadwerkelijk geen kwaad kan.
Intussen lijken Biflavonoïden krachtvoer voor de hersenen te zijn.
In extra krachtige vitamine C supplementen zitten ze vaak verwerkt.
Verse vruchtensappen, en in mindere mate ook gesteriliseerde, maken het mogelijk om hoge therapeutische dosis Biflavonolen binnen te krijgen (wat met gewone vruchten niet snel zal lukken) - afhankelijk van de soort vrucht - zie ook drinken. Zo zijn alle BESSEN extreem rijk aan flavonolen (zie bijv. Stoner e.a. 2008).
Bijvoorbeeld Hero bosbessen/zwarte bessensap, of Natufood bosbessensap 33 cl lijkt een geweldige dagelijkse keuze en de allerbeste ENERGIEDRANK! Ook de glazen halve liter flessen bramen/ zwarte bessen/ appelsap van de AH was geweldig goed.... tot de AH besloot ze in PET te verpakken...
Met grote hoeveelheden vruchtensap wordt de suiker en zuurbelasting (42) van het lichaam groter, wat het weldadige effect van de flavonolen vermindert... voedingsupplementen met geconcentreerde flavonolen dienen hun doel misschien beter.