AANTASTINGEN

Overgewicht of teveel orgaanvet ?


Een belangrijke factor bij de bovenbeschreven processen is een teveel aan BUIKVET** (orgaanvet): mannen met een buikomvang groter dan 102 cm (37%), (gemeten onder de navel) en vrouwen met meer dan 88 cm (23%). Het diepliggende orgaanvet* produceert allerlei kwalijke stoffen, zoals verkeerde eiwitten - die plaque vormen in de bloedvaten en hersenen - en stoffen die suikerziekte en hersen/zenuwaantasting veroorzaken...
En omgekeerd, door het disfunctioneren van de endocriene klieren - in wisselwerking met een opeenstapeling van giftige stoffen in de HERSENEN (zie hier), wordt de buikvetvorming weer verder gestimuleerd.

De gemiddelde volwassen Nederlander komt 600 gram per jaar aan. Dat ligt vooral aan teveel en verkeerd eten en teveel zoet drinken...
NIET aan een tekort aan beweging ! (Westerterp, Speakman) ...al helpt méér bewegen bij afslanken.
Dat teveel aan calorieën zorgt voor een elektrische overprikkeling, waardoor het verbrandingssyteem op den duur aangetast raakt, en vetten, suikers en eiwitten steeds minder goed verwerkt kunnen worden - een neerwaartse spiraal, met toenemende stofwisselingsproblemen
(W Groot, I Klinge/ Westerterp, Speakman, Maastr. univ. 2008).

Het was al bekend, dat overgewicht samenhangt met allerlei aantastingen, van diabetes tot hartkwalen, herseninfarcten en dementie.
Uit onderzoek blijkt, dat de sterftekans door overgewicht nog veel groter is , dan eerst onderzocht (Lassisi, 12-2010):

Vergeleken met degenen die een 'normale' BMI hebben (van 22,5 tot 24,9):

  • een BMI van 25,0 tot 29,9 verhoogt het sterfterisico met 13%
  • een BMI van 30,0 tot 34,9 verhoogt het sterfterisico met 44%
  • een BMI van 35,0 tot 39,9 verhoogt het sterfterisico met 88%
  • een BMI van 40,0 tot 49,9 verhoogt het sterfterisico met 251%
Een beetje relativering bij deze statistische cijfers:

10% van de vrouwen (mannen?) draagt een gen, dat ervoor zorgt, dat bij honger het lichaam beter in staat is te overleven.
Tegelijkertijd zorgt dit gen ervoor, dat bij íets meer caloriën, er veel meer vet gevormd wordt...
En iedereen maar verwijtend kijken naar die 'dikkerd', als die n chipje pakt, terwijl die het zelfde consumeert als anderen.

Volgens Jimmy Bell kunnen ook slanke mensen teveel orgaanvet hebben, en moet je drie uur per week intensief sporten, om dit te verhinderen (uiteraard naast gezonde voeding).
Ook constateerde hij, dat de nekomvang een betere maat is voor gevaarlijke vetzucht dan de buikomvang (BBC 120309).

  * vet op andere plekken (behalve bij het hart) blijkt veel minder erg te zijn, reden waarom de 'body mass index'(BMI), die vaak gebruikt wordt bij het bepalen van 'te dik zijn' een slechte maat is.

Daarbij komt, dat een grotere spiermassa veel invloed heeft op het (niet) ontwikkelen van suikerziekte en hart- en vaataantastingen, zie bijv. BBC 03-09-09 - en daarmee dus ook op hersenaantastingen.

  ** Vetweefsel is nodig ! Niet alleen voor energieopslag, maar ook voor de productie van nuttige stoffen, zoals 'apodikines', o.a. leprine.
SuperMAGER is niet gezond !


Overgewicht en diabetes hangen sterk samen met bacteriën in de DARMEN.
Processen in de darmen beïnvloeden lichaam en geest op velerlei manier.
Op allerlei manieren wordt zo ook de vetstofwisseling beïnvloedt, en de glucosehuishouding.
In een onderzoek onder kinderen is gebleken, dat degenen die geen overgewicht hebben, veel bifidusbacteriën in de darmen hebben - terwijl degenen met overgewicht veel slechte bacteriën (Staphylococcus aureus) hebben.
Uit andere onderzoeken blijkt dat die slechte bacteriën de oorzaak (niet een gevolg) van overgewicht, diabetes en ontstekingsprocessen zijn.
En dat dit ook samenhangt met ziekmakende processen in de hersenen.
Zie bijv. Amy Proal, 2008 en Vrieze e.a. 2010.

*moedermelk zorgt voor een groter gehalte aan bifidusbacteriën bij baby's... en voor meer nuttige stoffen, zoals lactoferrines, die zorgen voor een goede celstofwisseling van cholesterol en sphingolipides, die essentieel zijn voor het goed functioneren van de hersenen - onder meer door de regulering van enzymatische processen en neurotransmitters.
deze stoffen geven ook een 'boost' aan het imuunsysteem.

Bifidusbacteriën zitten ook rijkelijk in biogardeyoghurt, de meeste biologische yoghurts, en 'probiotische' zuivelproducten zoals die van Danone. De meeste invloed op een goede darmflora heeft echter RAUWKOST (zie Vodeingsadvies en Toetjes)
.


De voeding in HET EERSTE LEVENSJAAR (en daarvoor al) is bepalend voor iemands gevoeligheid voor overgewicht.
Door verkeerde en teveel voeding (drinken) kunnen ouders hun kind opzadelen met een levenslang probleem, zie LA Times, 080310.

Het nut van goede voeding op denkprocessen is uitgebreid onderzocht, dat van slechte veel minder.
Er is nu een linair verband gevonden tussen fast-food consumptie en DEPRESSIE (Pubmed 032012). Des te meer fast food geconsumeerd wordt des te groter de kans op depressie. Ook blijkt er een samenhang met de consumptie van fabrieksdeegwaren (croissants, donuts e.d.).

Overgewicht en dementie hebben te maken met enzymatische processen en hersenreceptoren, zoals elders hier beschreven.
Hersenreceptoren die ook een belangrijke rol spelen, zijn o.a. 'SREBP-1' en
'PPAR'*. Deze receptoren kunnen positief beïnvloed worden door vele natuurlijke stoffen, zoals CURCUMA, ZUIVEL en FLAVONOLEN.
* PPAR speelt in veel meer lichamelijke processen een belangrijke rol, zoals bij de botvorming.

Zoals bij 'levensverlenging' gemeld, heef een periode om de dag vasten of 40 dagen echt vasten een enorm positief effect.
Maar het is nu gebleken dat 16 uur 'vasten' per dag - en de rest gewoon zoveel eten als je wil - overgewicht helemaal voorkomt - dankzij deze enzymatische processen (LA Times, 18-05-12).
Concreet betekent dat, dat je tussen half zes 's avonds en half tien 's ochtends niets moet consumeren dat calorieën bevat... of een andere 16 uurs periode... ook geen wijn of melk... een moeilijke opgave.
Alleen de Islamitische vastentijd houdt zich daar min of meer aan (met alleen 's avonds laat en 's ochtends heel vroeg eten).
Een ander dieet lijkt dan makkelijker (zie 'Voedingsadvies').
Zoals het mediterrane...
Caloriebeperking is werkzaam tegen CVD en overgewicht, verlengt de levensverwachting - zelfs bij 'gezonde' individuen (Most e.a. 2017)
Maar de ene calorie is de andere niet... het eerste aandachtspunt is fris (bier;) en junk-food.. Beperken op vetrijke noten en vis, vruchten, lijkt een verkeerd advies... Caloriebeperkt fikandellen eten ook...


NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT