SUPPLEMENTEN

Vitamines B

Alle vitamines uit de B-GROEP hebben een essentiële rol in de groei, lichaamsenergie en eiwitstofwisseling. De ADH is door de Gezondheidsraad onlangs hoger gesteld.
Bij een hogere eiwitconsumptie dan nodig (bij de meesten van ons het geval), krijgt het lichaam problemen, waardoor relatief véél grotere hoeveelheden Vitaminen B nodig zijn.
Bij het ontstaan van longkanker blijkt de combinatie Vitamine B6, Foliumzuur en Methionine het aantal gevallen met 2/3 terug te dringen ! (Brennan, 2010)
Vitamines B blijken de aantastende effecten van fijnstof luchtvervuiling op DNA te kunnen verminderen (Baccarelli e.a. 2017).
Het enorme belang van deze vitamines moge daarmee duidelijk zijn... en van natuurlijke producten, omdat deze combinaties daarin zitten.

'Time-released' multi-B-tabletten en gespreide inname sorteren het meeste effect - of gewoon een volkorenboterham, sinaasappel en stuk rauwe broccoli extra.
Zoals hieronder te lezen is, zijn er gevaren verbonden aan B-supplementen.
Er zijn meerdere B-vitamines:


Met name voor vrouwen in verwachting is Foliumzuur - Vitamine B11 - een noodzakelijk supplement om groeiproblemen bij hun kind te voorkomen. Toch kan dit beter in COMBINATIE met andere B-Vitamines gebeuren !
Foliumzuur wordt in het lichaam omgezet in foliaten - een proces dat niet altijd optimaal verloopt:
10% van de mensen kan dit totaal niet, en bij 40% gebeurt het onvolledig.
Het beste is daarom CALCIUM FOLINAAT uit natuurlijke producten, dat direct wordt opgenomen.

Een gunstig combinatie-effect wordt ook aangetoond bij de combinatie foliumzuur-tetrahydrofolaat.
Een Foliumzuurinname van 400 mcg. verkleint de kans op een hartaanval met 20 procent (en de dubbele dosis daarvan vergroot die juist weer, zie hieronder). De gemiddelde dagelijkse inname is minder dan 200 mcg. !

Foliumzuur heeft ook een goede werking op de hersenen, het verhoogt het serotonineniveau.
Ook lijkt foliumzuurtekort samen te hangen met een slecht bindweefsel.

Gehoorverlies bij ouderen hangt sterk samen met weinig foliumzuurgehaltes in het bloed. Met name met gehooraantasting in de hoge frequenties.
Die samenhang is niet gevonden met andere vitamines B, maar er kan natuurlijk wel een verband zijn met ander flavonolen uit producten, die veel calciumfolinaat bevatten (Lasisi 2010).
Voldoende magnesium en foliumzuur lijken beiden van groot belang bij het tegengaan van gehoorverlies.

Foliumzuur (folinaat) zit veel in bladgroenten (m.n. zachte bladsla en spinazie), broccoli (en ook in bloemkool, spruitjes en boerenkool), asperges, verse vruchtensap en lever, peulvruchten, dadels, sinaasappels, aardbeien, rijst (het meeste in zilvervliesrijst, net als andere B-vitamines), tahoe/tempeh, traditionele ketjap (zie hieronder bij liponzuur), zalm, spruitjes, knoflook, aubergine, tomaten, paddestoelen en chlorella (en ook in aardappelen en bruinbrood).
In deze natuurlijke producten komt het in de goede verhouding met andere B-vitamines en mineralen voor - wat niet het geval is bij de geïsoleerde vitamine.

Het verdwijnt door langdurig verhitten en bewaren.
Een foliumzuurrijke stamppot is bij 'Koken' te vinden.

Het veronderstelde nuttige effect van Foliumzuur op hart- en vaatziekten is juist omgekeerd: bij een sterk verhoogde inname (800 mcg) blijkt de kans op een nieuw infarct juist hoger te worden (ook al is het homocysteïneniveau inderdaad verlaagd) ! Die kans wordt nog veel hoger, als daarnaast een dosis van 40 mg Vitamine B6 geslikt wordt.
Het verhaal dat teveel Foliumzuur mogelijk kanker kan veroorzaken lijkt niet te kloppen (Vollset e.a. 2013).


Vitamine B1 (Thiacine) is belangrijk voor de eiwitafbraak en de lever, en vangt het schadelijke Vrije IJzer weg in de hersenen (zie hersenaantastingen).

Het zit vooral veel in volkorenmeel en zilvervliesrijst (ook in peulvruchten, noten en dierlijke producten) - WITBROODETERS hebben snel een tekort ! Grote overdoses leiden juist tot leveraantasting !


Vitamine B2 (Riboflavine) heeft een essentiële rol bij de signaaloverdracht in de zenuwen, het is onduidelijk wat de gevolgen zijn van structureel hoge doses (elektrische overbelasting ?).
Bij migraine, vermindert een dosis van 400mg per dag, na 3 maanden gebruik het aantal aanvallen sterk (niet de intensiteit van die aanvallen - Neurology, 1998;50:466-70 ).

De combinatie Riboflavine en Foliumzuur lijkt ook belangrijk bij het voorkomen van kanker (H J Powers 2005).

Het zit veel in amandelen, pinda's, melkproducten, groene groenten (spinazie), vlees, vette vis, eieren, paddestoelen, passievrucht, rozijnen, cacao, gekiemde bonen en vliesrijst.


Vitamine B3 (Niacine) is in hogere doseringen zeer effectief in het tegengaan van VEROUDERING van de cellen, en het handhaven van het celenergieniveau. Vooral voor 40-plussers is dit belangrijk. Ook grijpt het positief in op de vetstofwisseling en het cholesterolgehalte.

De inzet van nog hogere doses niacine om het HDL cholesterol te verhogen blijkt contra-productief. In dezelfde studie werden een aantal schadelijke bijwerkingen gevonden door langdurige toediening van 2 g per dag.

Gomart e.a. constateerden dat hoge doses Vitamine B3 in staat zijn een infectie met MRSA binnen enkele uren te elimineren. Alleen bij mensen met bepaalde genetische afwijkingen werkt dit niet.

Williams e.a. 2017 laten zien dat vitamine B3 de ontwikkeling van glaucoom (ouderdomsblindheid) - bij muizen - weet te voorkomen. Net zoals bepaalde carotenen (bij vitamine A besproken) dat doen.
Een aantal voedingsmiddelen - zoals zalm en perzik - bevatten veel van beiden.
Niacine zit veel in vis, gevogelte, lever, bloemkool, boerenkool en paddenstoelen. En wordt mede gevormd door tryptofaan, waarvan het grote belang elders op deze site besproken wordt (dat weer gestimuleerd wordt door bijv. zuivel en eieren).


Vitamine B4 (Adinine) is belangrijk bij de vorming van rode bloedlichaampjes, celdeling, en eiwit- en koolhydratenstofwisseling.
In samenwerking met andere stoffen stimuleert het de cortisolproductie, en het vasthouden van paratheroide hormoon (van groot belang bij botherstel).

Adinine (Adenine) zit veel in melk, broccoli, andere groene groenten, noten, gist, tarwe, asperges en lever. Allemaal producten, die ook veel andere waardevolle stoffen bevatten.


Vitamine B5 (Panthoteenzuur) is heel belangrijk, maar zit voldoende in bijna alle 'goede' voeding. Supplementen zijn zinvol bij zwakte, stress en infecties.


Voor Vitamine B6 moet gewaarschuwd worden: het heeft een directe werking op de hersenen - wat positief, maar bij overdoseringen negatief kan werken.

Enorme overdosering (1000%), zoals in sommige pillen, lijkt GEVAARLIJK !
Zeker ook omdat de meeste pilletjes gemaakt zijn met synthetisch pyridoxine, dat veel krachtiger werkt dan natuurlijk B6.

Hoge doseringen (40-80x de ADH) die voorkomen in combinatiesupplementen en vitamine-B complex pillen van bijv. Solgar en De Tuinen leiden tot zenuwaandoeningen (Consumentenbond 2014).

B6 speelt een hoofdrol in de afweer, maar een tekort zal - in normale omstandigheden - bij jongere mensen niet optreden.
Bij 68 plussers heeft maar liefst 80% een tekort, ook bij een vitaminerijk diëet.

Een van de 'taken' van Vitamine B6 (samen met Vitamine B2), is het aanmaken van Gluathione (zeer belangrijk als antioxidant).
Het bevordert ook het omzetten van tryptofaan in serotonine.
Ook is het van groot belang bij de omega-3 en omega-6 synthese. Tekorten aan vitamine B6 veroorzaken hart- en vaataantastingen (APS 02-2013).

Het zit veel in groenten, bananen en vlees - het meeste in boekweit, tonijn, lever, vliesrijst, hazelnoten, kalkoen en in de schil gekookte aardappels.


Vitamine B7/B8 (biotine, of Vitamine H) wordt in voldoende mate aangemaakt door onze darmbacteriën.
Alleen bij een aangetaste flora, zoals bij darmziekten of na een antibioticakuur, ontstaan tekorten - die kunnen leiden tot haaruitval, spierzwakte en huid-nagelaantasting.
Ook speelt Biotine een belangrijke rol in de kankerafweer - door de productie van een bepaald eiwit (EB1), dat op haar beurt Aurora-B activeert, wat voorkomt dat stamcellen verkankeren.
Onderzoek naar hoge doseringen heeft geen schadelijke gevolgen laten zien.


Vitamine B12 (Methylcobalamine) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van het beenmerg - en daarmee in de productie van bloedlichaampjes en de afweer. Het wordt - net als B6 - vaak in zeer hoge doseringen gebruikt, maar overdoseringen worden niet goed opgenomen.

Het zit bijna alleen in dierlijke producten (veel in roze zeevruchten, gevogelte, mosselen, eieren en schimmelkaas) - wel in PADDESTOELEN, NOTEN en in sommige ééncelligen zoals Spirulina en Chlorella - maar dan in een moeilijker opneembare vorm - Cyanocobalamine.
Een aantal supplementen is gemaakt met Cyanocobalamine in plaats van Methylcobalamine, maar dat staat er niet bij op de verpakking...

Vitamine C mag niet in combinatie met B12 genomen worden, omdat dit de opname van B12 ernstig belemmert (Trenner e.a. 1950, Kondo e.a. 1980).
Combinatiesupplementen met deze vitamines worden dan ook afgeraden !

Vitamine B12 tekort veroorzaakt BLOEDARMOEDE, VERNIETIGT HERSENCELLEN en is een oorzaak van DEMENTIE - ouderen verliezen steeds meer de mogelijkheid, dit vitamine aan te maken in hun maag.

Een zuivelrijk dieet, of vitaminepillen, voorkomen dit.
GISTSUPPLEMENTEN prijzen zichzelf rijk aan B12, dat echter in die vorm veel slechter opneembaar is !
Theoretisch kan een groot Vitamine B12 overschot (Kobalt) beschadiging van lichaamscellen en rode bloedlichaampjes veroorzaken, en bloedvatvernauwing
In Vitaminepillen zit vaak wel 25 maal zoveel dan de ADH... dat soort hoge doseringen worden wel erg gemakkelijk toegepast !

Vitamine B12 en Foliumzuur zijn van invloed op het '(homo)cysteïne-niveau' van het lichaam, dat een veel grotere invloed op de botdichtheid lijkt te hebben dan Calcium !
(van Meurs, Rutten. Pluim: N.Engl.Journ. Medicine 350(20))
Op het homocysteïne-niveau zijn echter veel meer stoffen van invloed... in positieve en negatieve zin (zie elders op deze site).

Daardoor is er bij een vitamine B12 tekort ook een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Vegetariërs wordt aangeraden om iedere dag 500 ml yoghurt (en 1 ei) te nuttigen. Een tekort zal dan niet optreden - behalve bij genetische defecten.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT