SUPPLEMENTEN

Melkzuurbacteriën en melatonine

MELKZUURBACTERIËN
Zitten uiteraard in aangezuurde melkproducten (en in zuurkool en andere gefermenteerde producten), maar zijn ook in capsulevorm verkrijgbaar.
Het aantal nog actieve bacteriën in pillen verschilt echter enorm, het droge poeder is geen ideale voedingsbodem...
Verse producten zijn betrouwbaarder.

Melkzuurbacteriën kunnen, afhankelijk van de soort, een positieve uitwerking hebben op de darmen, weerstand, bloeddruk, en nog veel meer... zie hier.

Zo worden er nu (genetisch gemanipuleerde) bacteriën ingezet om in yoghurt extra foliumzuur, en andere waardevolle stoffen, aan te maken.
Elders op deze site worden deze zogenaamde 'pro-biotica' uitgebreid besproken.

MELKZUUR
Wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet ter verbetering van metabolische processen.
Het twijfelpunt bij grote hoeveelheden melkzuur, is de verandering ven de chemische balans in het lichaam - de gevolgen daarvan zijn op dit moment onduidelijk (er zijn tegenstrijdige berichten - de zuurgraad van het lichaam is van invloed op vele processen, waaronder de aminozuur-zout stofwisseling).

De kans op nierstenen lijkt door heel veel melkzuur toe te nemen en de kans op kanker (door veel karnemelk en yoghurt) fors af te nemen...
800 ml melkproduct per dag schijnt de maximale hoeveelheid te zijn.

PURE melkzuur is goed om WRATTEN e.d. aan te stippen, verdunde melkzuur kan helpen bij huid- en darmproblemen.melatonine

Wordt gewonnen uit tomaten - en zit nog meer in goji-bessen, zure kersen (niet in zoete), oranje paprika, walnoten, lijnzaad, kiwi's, amandelen en frambozen. Een theelepel fenegriek of mosterdzaad bevat net zoveel als een paar tomaten.
.
Het wordt op de eerste plaats gebruikt als onschuldige SLAAPPIL. Het is geen krachtig slaapmiddel, maar het helpt wel. De combinatie met andere middelen en methodieken is nog maar slecht onderzocht.
Volgens vele gebruiksaanwijzingen moet melatonine 2 uur voor de slaap ingenomen worden (als slaap bevorderend middel). Volgens J Wyatt (Harvard Md. Sch. Boston 2006), die een onderzoek deed naar slaapstoornissen bij 'jetlag' en 'nightshifts', moet dit echter een hàlf uur tevoren gebeuren.

melatonine is volgens onderzoekers een beter alternatief voor aspirine bij HARTKWALEN (Lancet, 02-15).
Aspirine wordt ingezet om verdere hartaanvallen tegen te gaan, en vanwege haar ontstekings-remmende effect. Het kent echter gevaarlijke bijwerkingen (zoals hogere kans op hersenbloeding) terwijl melatonine die effecten niet heeft.

Het blijkt ook effectief bij ME (CVS = chronische vermoeidheid, zie 9), ADHD , hersenaantasting door Glutamaat en ter versterking van de afweer (o.a. tegen kanker).
Zie 'Aantastingen' over de rol van tomaat/melatonine bij de bestrijding van vrije radicalen en neurologische aantastingen
melatonine is een fyto-oestrogene stof (zie stoffen in non food producten) met aangetoonde anti-kanker werking.

Toch zijn er gegronde twijfels over een structureel hoog gebruik.
Zoals bij alle neurotransmitters lijkt er een ideale piek te bestaan, waarna het snel bergafwaards gaat...


Tomatenconcentraat bevat veel KALIUM, en lijkt bij nierproblemen in grotere hoeveelheden niet aan te bevelen...
Daar staat tegenover, dat tomaat vochtafdrijvend werkt, waardoor het lichaam een hogere behoefte aan kalium heeft.

Zie ook Leef Bewust over melatonine.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT
laden...