SUPPLEMENTEN

IJzer

Tevéél (ongebonden) IJzer is giftig - het tast met name de reinigingsorganen en hersenen aan (en is daardoor ook kankerverwekkend).

Te wéinig ijzer is ook weer slecht, en leidt tot energieproblemen.
IJzertekorten worden in verband gebracht met Parkinson, reuma, darmontstekingen, en hartaanvallen (zowel bij mensen met bloedarmoede als zonder).
Bij ijzertekort blijkt de kans op het krijgen van bloedproppen (trombose) sterk verhoogd, terwijl er bij normale ijzerniveaus in het bloed geen verhoogde kans is.

Een op de tien mensen lijdt aan een vorm van IJzerstapelingziekte (zonder dat te weten), en voor hun is iedere ijzertoevoeging uiterst schadelijk...
Oudere mannen en vrouwen ontwikkelen een overschot aan vrij ijzer, dat in de hersenen grote schade kan aanrichten.
Daarentegen is het aantal mensen met ijzertekort minstens zo groot.
Aanleiding genoeg voor een grootschalig bevolkingsonderzoek, zou je zeggen... !

Mannen hebben absoluut geen extra ijzer nodig, bij een gevariëerd voedingspatroon.
Vrouwen in de vruchtbare leeftijd komen, met een gemiddelde voeding, enkele milligrammen per dag tekort, en MOETEN hun dieet aanpassen, omdat een groot ijzertekort het normale functioneren onmogelijk maakt !!
Daarentegen ontwikkelen oudere mensen een overschot aan vrij ijzer, dat onvoldoende uit de hersenen verwijderd wordt.

Hier ligt het schadelijkste effect van grote dosis Vitamine C, dat in GEOXIDEERDE vorm met vrij ijzer een zeer krachtige VRIJE RADICAAL vormt.

Die geoxideerde vorm ontstaat, doordat de vitamine reageert met schadelijke oxidanten in de voeding of in het lichaam.
Aan de andere kant is Vitamine C juist nodig, om ijzer 'los' te maken uit bladgroenten - voor een groot deel is de vitamine in/ bij de maaltijd zèlf daar al voldoende voor (uit aardappels, groenten, vruchtensap).

Het gelijktijdig nuttigen van Vitamine C (vruchtensap) met uitgebakken spekkies (nitrosaminen en oxidanten uit het vet reageren direct met de vitamine, die in haar nieuwe vorm dan weer reageert met het ijzer uit het vlees) is een hypothetisch voorbeeld van een slèchte situatie.

STAALPILLEN (ongebonden ijzer) zijn het LAATSTE MIDDEL en mogen bij JONGE KINDEREN niet gebruikt worden ! (maak een afspraak met de voedingsdeskundige voor een ijzerrijk dieet)

Natuurlijke voedingsbronnen voor IJzer         % ADH (man) % ADH (vrouw)
Inktvis, slakken (80 gram) 250 153
Appelstroop (5 sneetjes) 85 50
Kippenlever (100 gram) 77 46
Bruine bonen (1 mok) 52 31
Dikke linzen(erwten)soep (1 mok) 48 29
Veldsla (rauw, 100 gram) 48 29
Gezeefde tomaat(1 mok) 46 28
Spinazie (100 gram) 35 21
Tarwebrood (5 sneetjes) 32 19
1 gehaktbal, bieflap (75 gram) 21 13
1 aardappelportie (200 gram) 13 8
Frambozen/bramen (100 gram) 13 8
Krenten/rozijnen/gedroogde abrikozen/vijgen (4 eetl.) 11 7
Pistachenoten/zonnebloempitten (50 gram) 11 7
Andijvie (100 gram) 11 7
Vis en kip (100 gram) 11 7
Boerenkool (100 gram) 8 5
Groene bonen (100 gram) 8 5
Broccoli (80 gram) 6 4
Ei (Large) 5 3


Melk, koffie en thee verminderen de ijzeropname uit plantaardige producten aanzienlijk, mensen met ijzertekort moeten hun boterhammen met appelstroop of andijvie niet met deze drankjes combineren.
Vitamine C bevordert de opname van plantaardig ijzer, zonder die vitamine (of met melk), kan de opname wel een factor 10 lager zijn !

In een aardappel of snert zitten ijzer en Vitamine C gecombineerd... en bij de maaltijd kan fruit(sap), tomaat en groene groenten samen met noten, peulvruchten en (volkoren)pasta.
In 'Maastrichter Stroop' zit behalve appel en peer ook druif en citroen
(= vitamine C)

Voor verdere info zie hier en D.B.Kell 0109.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT
laden...